Zrazy z indyka

Opublikowano: 09.06.2022 r., 9:43 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zrazy z indyka podane na talerzu z brokułem.
Zrazy z indyka
Zrazy z indyka, to świetna alternatywa dla tych wołowych, są tak samo smaczne, a przy okazji dużo lżejsze. Będą doskonałym wyborem na rodzinny obiad lub kolację.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 45 min
257 kcal
Kcal w porcji
214 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Polędwica z indyka (500 g)
  • Musztarda (50 g)
  • Cebula (50 g)
  • Ogórek kiszony (60 g)
  • Bulion drobiowy (325 g)
  • Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (40 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa, wykałaczki

Przepis na zrazy z indyka krok po kroku

Plastry mięsa porządnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Obsyp solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i ziołami prowansalskimi.

Ogórka i cebulę pokrój na 5 części.

Środek każdego kotleta wysmaruj 1 łyżeczką musztardy. Włóż do środka 1 kawałek cebuli i ogórka. Boki kotleta schowaj do środka, a całość zroluj. Wetknij w środek po 2 wykałaczki.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej roladki. Następnie całość zalej bulionem. Mięso duś przez godzinę do pełnej miękkości.

Przelej do szklanki odrobinę sosu i zmieszaj z mąką, by nie było grudek.

Całość wlej do garnka i dokładnie zamieszaj. Doprowadź do zagotowania.

Dopraw sosem sojowym i gałką.

Jak oceniasz przepis na zrazy z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat zrazów z indyka

Zrazy z indyka, to świetna alternatywa dla tych wołowych, są tak samo smaczne, a przy okazji dużo lżejsze. Będą doskonałym wyborem na rodzinny obiad lub kolację.

Przepis na zrazy z indyka to doskonały pomysł na prosty mięsny posiłek. Głównym składnikiem w tym daniu jest oczywiście mięso. Choć w większości przepisów zwykle pojawia się wołowina, to jednak dobrze jest skorzystać z drobiu, który jest bardziej miękki, delikatny i chudszy. Dzięki czemu roladki potrzebują mniej czasu na dojście. Przed przygotowaniem można mięso zamarynować, dzięki czemu będzie jeszcze bardziej aromatyczne, a przy tym smaczniejsze, jednak nie jest to zabieg konieczny. W przypadku marynowania dobrze jest zacząć przyrządzanie 2 godziny wcześniej, by mięso mogło odpowiednią ilość czasu poleżakować w lodówce.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zrazy z indyka, które będą najlepsze, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Sprawdzą się na obiad, ale też na kolację. Najlepiej podać je w sosie, zwłaszcza w sosie własnym. Te drobiowe są też mniej kaloryczne, więc lepiej sprawdzą się na co dzień. Te z przepisu robi się z ogórkiem kiszonym, dzięki temu są po prostu najlepsze. Dzięki temu już ich niewielki dodatek sprawi, że całe danie jest niezwykle smacznie. W tym wypadku stanowią one podstawę całego dania, przez co jest ono naprawdę wyjątkowe. Całość jest pyszna i bardzo aromatyczna. W tym daniu, mięso, najpierw należy podsmażyć, by było soczyste. Następnie mięso jest poddawane pieczeniu. Dzięki temu jest bardzo miękkie. To świetna alternatywa dla zwykłych kotletów schabowych. Idealnie komponują się z ziemniakami, kluskami i kaszą. Warto dołożyć do nich również warzywa, by całość była jeszcze bardziej sycąca. To danie niezwykle łagodne, więc świetnie sprawdzi się także dla osób na diecie lekkostrawnej. Głównym składnikiem jest oczywiście mięso, w tym przypadku polędwica z indyka. To kawałek, który charakteryzuje się małą zawartością tłuszczu, przez co wspaniale sprawdza się nawet na diecie redukcyjnej. Mniejsza, w porównaniu z czerwonym mięsem, ilość nasyconych kwasów tłuszczowych sprawia, że jest to opcja, która dużo lepiej nadaje się na codzienne obiady, gdyż nie stanowi niebezpieczeństwa dla układu krążenia. Mięso z indyka zawiera dużo białka, dzięki czemu jest naprawdę sycące. Poza tym to wspaniałe źródło tryptofanu, który umożliwia lepszy sen, a także witamin z grupy B, które dbają o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. To doskonały pomysł na pyszne danie, które wspaniale sprawdzi się na obiad.

Alergeny w zrazach z indyka

Lista alergenów dla zrazów z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze zrazów z indyka

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(214g)
Energia (kcal)
120.30
257.44
Białko (g)
9.88
21.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(214g)
Węglowodany (g)
4.49
9.60
Węglowodany przyswajalne (g)
3.92
8.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
1.22

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(214g)
Tłuszcz (g)
7.17
15.34
Tłuszcze nasycone (g)
2.69
5.77
Tłuszcze nienasycone (g)
4.47
9.57
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.48
7.44
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.99
2.13
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
31.92
68.30

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(214g)
Witamina A (µg (mcg))
0.75
1.60
Witamina B6 (mg)
0.15
0.31
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.27
Witamina C (mg)
0.56
1.20
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.83
1.78
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.11
Ryboflawina (mg)
0.14
0.30
Niacyna (mg)
1.88
4.02
Foliany (µg (mcg))
5.01
10.72
Beta karoten (µg (mcg))
6.34
13.57

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(214g)
Sód (mg)
720.25
1541.33
Potas (mg)
197.73
423.15
Wapń (mg)
10.04
21.49
Fosfor (mg)
156.74
335.42
Magnez (mg)
15.01
32.13
Żelazo (mg)
0.83
1.78
Cynk (mg)
1.18
2.53
Miedź (mg)
0.08
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny zrazów z indyka 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zrazów z indyka

Koszt składników
76.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica z indyka
500 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 5
25.00
Za 500 g
Musztarda
50 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ogórek kiszony
60 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 60 g
Bulion drobiowy
325 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
6.96
Za 325 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
76.00