Zrazy

zrazy

Zrazy to popularna potrawa polska, którą powinno się robić z duszonego lub podsmażanego mięsa. W każdym zrazie powinny znajdować się również warzywa i aromatyczne przyprawy do smaku. Danie uznawane jest za podstawę kuchni staropolskiej. Niegdyś zrazami zajadali się myśliwi i szlachta – dziś zrazy goszczą w większości polskich domów. Aktualnie przyrządza się je z wielu gatunków mięsa, zazwyczaj pokrojonego w plasterki albo mielonego. To, jakie dodatki zostaną w nich wykorzystane, zależy od regionu, gdzie wymyślono przepis na zrazy.

Zrazy - polecane przepisy

Zrazy - pozostałe przepisy

Zrazy – sprawdzone przepisy na zrazy zawijane

Zrazy to popularne danie, które pochodzi z kuchni staropolskiej. Zawijane zrazy wołowe uznaje się za podstawę naszej rodzimej kuchni. Podstawowym mięsem w potrawie jest wołowina, jednak wiele osób przyrządza je dziś z innych gatunków mięsa, np. z boczkiem. Jak zrobić pyszne zrazy, które zaskoczą wszystkich domowników? Który sos najlepiej podkreśli mięso w tej potrawie? Sprawdź przepis na klasyczne zrazy i dowiedz się więcej na temat historii dania.

Przepis na klasyczne, zawijane zrazy wołowe – dowiedz się, jak zrobić zrazy

Kilka słów na temat historii zrazów. Co wiadomo o tym mięsnym daniu?

Zrazy są daniem mięsnym, które zalicza się do tradycyjnych potraw kuchni staropolskiej. Zrazami żywiła się szlachta, a także myśliwi w dawnej Rzeczypospolitej szlacheckiej. Co ciekawe, zrazy pochodzą jednak nie z polskiej, a z litewskiej kuchni – mimo że nazwa dania ma polskie korzenie. Dawniej zrazem określano odciętą od całości pieczeń albo plaster mięsa – właśnie dlatego też w taki sposób ochrzczono słynne danie. Klasyczne zrazy z kuchni staropolskiej określa się suropiekami. Warto dodać, że nie zawsze były one jednak zawijane! Czasami plastry mięsa wrzucano bowiem do garnka i duszno w sosie własnym – obowiązkowo w towarzystwie cebuli. Niekiedy też mocno przyprawione zrazy duszono w sosie grzybowym.

W Polsce zrazy często występują również pod innymi nazwami. Niekiedy zamiennie stosuje się wobec nich dwa różne określenia, mianowicie rolada i bitki. Tak przyrządzone mięso jest najbardziej popularne. Robi się je z rozbitych, a następnie zawijanych plastrów wołowiny, które w środku mają farsz. Aby przyrządzić naprawdę pyszne zrazy, należy użyć mięsa mielonego, siekanego albo krojonego. Wbrew pozorom, zrazy nie muszą być zawsze wołowe. Polacy chętnie używają również cielęciny, wieprzowiny, drobiu i dziczyzny. Jeśli zrazy zostaną przyrządzone z mięsa wołowego, nazywa się je wołowymi. Co w przypadku innych zrazów? Oto przykłady różnych wersji tego mięsnego dania:

  • Zrazy polskie – robi się je z bitych plastrów wołowiny, a następnie nadziewa słoniną, cebulą, kiszonymi ogórkami, musztardą i różnymi przyprawami do smaku.
  • Zrazy mielone – danie z mięsa mielonego, które często serwuje się z nadzieniem grzybowym.
  • Zrazy staropolskie wieprzowe – wykonywane podobnie do polskich, jednak są one z mięsa wieprzowego (a dokładnie z szynki wieprzowej).
  • Zrazy ukraińskie – to zawijane zrazy wołowe, w które zwija się z boczkiem i ogórkiem kiszonym. W tym przepisie znajduje się też mąka pszenna.
  • Zrazy białoruskie – powinny zostać wypełnione farszem z różnych zmielonych składników, m.in. z wątróbki wieprzowej, groszku konserwowego, bułki tartej i cebuli.

Zrazy wołowe – pyszna śląska potrawa na obiad dla całej rodziny

Zrazy wołowe to bardzo smaczne danie, które znakomicie sprawdzi się jako pożywny i treściwy obiad dla całej rodziny. Nie jest to potrawa bardzo skomplikowana w przygotowaniu, dlatego świetnie poradzi z nią sobie nawet największy amator gotowania. Oto lista składników, które należy przyszykować, aby stworzyć to smaczne danie: udziec wołowy, boczek wieprzowy bez kości, cebula, ogórki kiszone, oliwa z oliwek, musztarda, bulion wołowy i przyprawy do smaku – liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.

Najpierw pokrój udziec w poprzek włókien tak, aby ukroić z niego plastry. Rozbij je następnie na kotlety – plastry powinny mierzyć maksymalnie do 1,5 cm grubości. Pokrój cebulę w piórka, natomiast boczek i ogórki w słupki. Posyp mięso solą i pieprzem, po czym z jednej strony przesmaruj je musztardą. Ułóż boczek, cebulę i ogórka na musztardzie. Zwiń tak przygotowaną roladkę w rulon – możesz spiąć go wykałaczką albo mocno związać nitką. Rozgrzej olej na patelni i obsmaż zrazy z każdej strony. Zalej mięso bulionem i dopraw do smaku zielem anielskim oraz liśćmi laurowymi. Masz za dużo ogórków kiszonych albo cebuli? Wrzuć je więc do garnka i duś całość ok. 1,5 godziny pod przykryciem.

Wołowina to najlepsze mięso na zrazy, ponieważ można komponować je niemal z dowolnymi dodatkami. Mięso wołowe nie jest może najtańsze, jednak smakuje wybornie i ma mnóstwo żelaza hemowego. Zrazy idealnie smakują zarówno z kluskami śląskimi, jak i z kaszą lub gotowanymi ziemniakami. Mimo że danie nie jest trudne do przygotowania, należy pamiętać, aby zawsze poświęcić mu więcej czasu i cierpliwości. Dobrze zrobione zrazy na pewno będą bardzo soczyste i pyszne. Właśnie dlatego poleca się robić je jako pożywny obiad dla całej rodziny.

Zrazy ze schabu – dowiedz się, jak je zrobić krok po krok

Zrazy ze schabu to doskonały pomysł na smaczny i pożywny obiad. Nie dość, że mięso jest bardzo delikatne, soczyste i treściwe, to w dodatku idealnie komponuje się z ziemniakami i warzywną surówką. Smak schabowych zrazów wspaniale podkreśli też dowolny sos. Aby zrobić zrazy schabowe, potrzebować będziesz następujących składników: schabu wieprzowego, cebuli, mąki ziemniaczanej, musztardy, bulionu warzywnego, oliwy z oliwek i przypraw – mielonego czosnku, gałki muszkatołowej, ziół prowansalskich, sosu sojowego, pieprzu i soli.

Najpierw dokładnie rozbij mięso na kotlety, wcześniej wykrawając odpowiedniej grubości plastry. Posyp je mielonym czosnkiem, pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Pokrój cebulę i ogórka na kawałki. Kotlety wysmaruj od środka musztardą, po czym do środka każdego włóż ogórek i cebulę pokrojone na kawałki. Schowaj do środka boki kotleta i zroluj mięso na zrazy. W środek wetknij wykałaczki, aby zrazy się nie rozpadły. Rozgrzej oliwę i podsmaż na niej przygotowane już zraziki. Zalej wszystkie zrazy bulionem i duś na patelni, aż zrobią się całkiem miękkie. Następnie przelej sos do szklanki i wymieszaj go z mąką tak, żeby nie pojawiły się żadne grudki. Wlej wszystko do garnka i zmieszaj, a na koniec zagotuj.

Zrazy schabowe mogą stanowić naprawdę smaczny i pożywny obiad dla całej rodziny. Ich niepowtarzalny smak i aromat z pewnością zachwycą każdego fana mięsnych potraw. Zrazy poleca się podawać z gęstym i ciemnym sosem, kluskami oraz warzywną surówką. Przepis na danie jest bardzo prosty, więc poradzi z nim sobie każdy – nawet największy laik w kuchni. Należy pamiętać, aby po zrobieniu dania wyciągnąć wykałaczki ze zrazów, aby żaden z domowników nie zranił się podczas jedzenia. Zrazy ze schabu są doskonałą alternatywą dla zrazów wołowych. Smakują równie wybornie i zawierają wiele cennego dla zdrowia żelaza. Możesz zaserwować je zarówno na pożywny obiad, jak i kolację lub nawet jedną ze świątecznych potraw.

Zrazy z karkówki – najlepszy pomysł na obiad dla najbliższych

Myślisz o tym, w jaki sposób zaskoczyć swoich najbliższych? Zrób dla nich zrazy z karkówki na obiad. Delikatne i niezwykle soczyste mięso na pewno bardzo przypadnie im do gustu. Warto zestawić karkówkę z ogórkami kiszonymi, pieczarkami i musztardą, które razem stworzą naprawdę smaczny farsz. Aby przyrządzić danie, należy najpierw zaopatrzyć się w następujące produkty spożywcze: karkówka wieprzowa, cebula, pieczarki, musztarda, oliwa z oliwek, pieprz i sól.

Mięso należy pokroić na plastry i rozbić je na cienkie kotlety, po czym doprawić przyprawami do smaku. Posiekaj cebulę na kawałki, a pieczarki obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż je z cebulą na patelni rozgrzanej oliwą z oliwek. Posmaruj musztardą każdy plaster mięsa i połóż na nim przesmażoną cebulę z pieczarkami. Koniecznie dodaj też pokrojonego na kawałki ogórka kiszonego. Zwiń roladki i zwiąż je nitką – ewentualnie zepnij wykałaczkami, żeby przypadkowo się nie otworzyły. Rozgrzej oliwę na patelni i obsmaż na niej zrazy (po kilka minut z każdej strony). Umieść wszystkie zrazy w naczyniu żaroodpornym, przykryj je folią i piecz całość przez ok. 30 minut.

Zrazy z karkówki to bardzo dobry pomysł na smaczne i pożywne danie na obiad dla całej rodziny. Przepis sprawdzi się jednak nie tylko na drugie danie, ale i kolację. Będzie stanowić też smaczny posiłek dla przyjaciół lub wykwintną potrawę na dowolną okazję. To proste do przygotowania danie, które wcale nie wymaga ogromnej wiedzy kulinarnej od przyrządzającej je osoby. Fakt, posiłek jest dość czasochłonny, zatem potrzeba zarówno wolnego czasu, jak i cierpliwości, żeby go zrobić. W przepisie mamy jasno określone nadzienie, jednak nie należy obawiać się eksperymentów w kuchni. Równie dobrze możesz zrobić bowiem farsz z sera i świeżych warzyw. Tak samo nie ma większych ograniczeń co do dodatków w potrawie. Zrazy fenomenalnie smakują zarówno z gotowanymi i pieczonymi ziemniaczkami, jak i kopytkami, kaszą czy kluskami śląskimi. Należy pamiętać, aby potrawę zawsze serwować z warzywami, żeby miała jak najwięcej cennych witamin i składników mineralnych.

Wegetariańskie zrazy – zobacz, jak zrobić zrazy sojowe na obiad

Masz ochotę na zrazy, jednak jesteś na diecie wegetariańskiej? A może po prostu znudziłeś się już jedzeniem mięsa i pragniesz spróbować czegoś zupełnie innego? Postaraj się wobec tego przygotować zrazy wegetariańskie, które na pewno zaskoczą wszystkich domowników. Do utworzenia potrawy potrzebować będziesz zaledwie kilku składników. Oto lista zakupów: kotlety sojowe, musztarda, marchewki, cebula, boczniaki, ogórki kiszone, bulion warzywny i przyprawy do smaku – sos sojowy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i sól.

Kotlety należy ugotować do miękkości w uprzednio osolonym bulionie warzywnym. Trzeba je później odcedzić i zostawić, aż ostygną. Następnie odciśnij kotlety z wody, ewentualnie delikatnie ubij je tłuczkiem do mięsa. Każdy kotlet dopraw do smaku i z jednej strony posmaruj musztardą. Obierz i pokrój na kawałki marchewki i ogórki. Obierz i pokrój również boczniaka – jednak jego najlepiej pokroić w paski. Ułóż warzywa wzdłuż krótszego boku kotleta sojowego i ciasno go zawiń, po czym przekłuj wykałaczkami albo zwiąż nitką, żeby zrazy dobrze się trzymały. Usmaż danie na patelni rozgrzanej oliwą z oliwek – powinny się z każdej strony porządnie zarumienić. Pod koniec możesz również poddusić je w warzywnym sosie. Nie zapomnij zdjąć nitek lub wyjąć wykałaczek przed zjedzeniem.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto