Zrazy drobiowe

Opublikowano: 24.07.2022 r., 14:04 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zrazy drobiowe
Zrazy drobiowe
Tradycyjne zrazy przygotowuje się z wołowiny, jeśli jednak nie przepadasz za mięsem wołowym, poznaj mój przepis na zrazy drobiowe.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 20 min
181 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 4 sztuki (800 g)
  • Ogórki kiszone 6 sztuki (200 g)
  • Papryka czerwona 2 sztuki (240 g)
  • Cebula 1 szuka (100 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki (30 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na zrazy drobiowe krok po kroku

Piersi z kurczaka przekrój na pół i rozbij delikatnie.

Mięso dopraw do smaku, a warzywa pokrój w słupki.

Na środku mięsa ułóż warzywa i zawiń mięso w rulon.

Zawiąż nitką lub wbij wykałaczkę, tak aby mięso się nie rozwinęło.

Obtocz zrazy w mące i usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym.

Jak oceniasz przepis na zrazy drobiowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat zrazów drobiowych

Tradycyjne zrazy powstają z mięsa wołowego, jeśli jednak nie przepadasz za tym rodzajem postaw na drób.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zrazy drobiowe, będzie to idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.

Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników.

Wykorzystałam drób, który należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E. Zawiera niewiele tłuszczu, dlatego jest on polecany do dań lekkostrawnych.

Dodatkowo mięso jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Aby przygotować pyszne zrazy drobiowe z kurczaka będziesz potrzebować: mięso – u piersi z kurczaka, ogórki – możesz przygotować zrazy z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, papryka, cebula, odrobina oleju rzepakowego, mąka pszenna. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie.

Zatem jak zrobić zrazy drobiowe?

W pierwszej kolejności przekrój piersi z kurczaka na pół i delikatnie rozbij, dopraw do smaku i odłóż do lodówki na godzinę.

W tym czasie pokrój warzywa w słupki i ułóż na środku mięsa. Zawiń zrazy w rulon, wykorzystując nitkę lub wbij wykałaczki, aby mięso się nie rozwinęło. Mięso obtocz w mące pszennej, a olej rozgrzej na patelni i usmaż zrazy z każdej strony.

Nasze domowe zrazy są nadziewane warzywami, możesz też postawić na mięso mielone, wtedy zrazy będą jeszcze bardziej pożywne.

Nasze roladki są dobre do spożycia, wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jakie są smaczne. Będzie to idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.

Alergeny w zrazach drobiowych

Lista alergenów dla zrazów drobiowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze zrazów drobiowych

na 100g gotowej potrawy

Zrazy możesz przygotować z dowolnego rodzaju mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
120.95
181.42
Białko (g)
13.51
20.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
7.98
11.97
Węglowodany przyswajalne (g)
7.37
11.06
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
0.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
3.63
5.44
Tłuszcze nasycone (g)
1.13
1.69
Tłuszcze nienasycone (g)
2.50
3.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.70
2.54
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.80
1.21
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
39.06
58.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina B6 (mg)
0.50
0.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
5.85
8.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
25.73
38.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
187.11
280.67
Potas (mg)
236.06
354.10
Wapń (mg)
6.93
10.39
Fosfor (mg)
132.33
198.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.12
31.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.80
1.20
Cynk (mg)
0.51
0.76
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zrazów drobiowych 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zrazów drobiowych

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
800 g
4 sztuki
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
25.60
Za 800 g
Ogórki kiszone
200 g
6 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula
100 g
1 szuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Mąka pszenna typ 500
125 g
1/2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Koszt składników
55.50