Przepis na oszukane zrazy krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, dopraw do smaku i wymieszaj. Wsyp bułkę tartą i połącz składniki.

Warzywa i boczek pokrój w kostkę.

Mięso podziel na mniejsze części i rozgnieć palcami na cienkie placki.

Środek posmaruj musztardą, dodaj pokrojone warzywa z boczkiem, zawiń mięso w rulon.

Usmaż mięso na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym.

oszukane zrazy
Oszukane zrazy
Koszt przygotowania dania
29.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
249 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
50

Oszukane zrazy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o oszukanych zrazach

Tradycyjne zrazy powstają z mięsa wołowego, jeśli jednak nie przepadasz za tym rodzajem postaw na drób lub mięso mielone, dzięki, któremu ten przepis będzie szybki i prosty.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na oszukane zrazy, będzie to idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.

Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników.

Wykorzystałam wieprzowo-wołowe, które nie jest zbyt tłuste, a podczas duszenia stanie się delikatne i kruche.

Dodatkowo mięso jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso wołowe idealnie pasuje do zrazów i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami.

Aby przygotować pyszne oszukane zrazy z mięsa mielonego będziesz potrzebować: mięso – u mnie jest to mięso mielone wołowo -wieprzowe, jajko, ogórki – możesz przygotować zrazy z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, papryka, cebula, boczek, bułka tarta, odrobina oleju rzepakowego, mąka pszenna. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy spód, wystarczy zamienić tylko mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu. W takiej sytuacji postaw na mąkę kukurydzianą lub ryżową – ta sprawdzi się idealnie.

Zatem jak zrobić oszukane zrazy?

W pierwszej kolejności przełóż mięso do miski, dopraw do smaku i wbij jajko, wsyp bułkę tartą. Wymieszaj całość i podziel na niewielkiej kulki, rozgnieć je na stole. Posmaruj odrobiną musztardy, a warzywa i boczek pokrój w drobną kostkę, ułóż je na środku mięsa i zawiń w rulon.

Tak przygotowane oszukane zrazy usmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym, po około 15-30 minutach będą dobre do spożycia.

Wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jakie są smaczne. Będzie to idealny pomysł na kolację lub obiad dla całej Twojej rodziny.

Wartości odżywcze oszukanych zrazów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kalorie)
208.11 kcal
249.73 kcal
Białko
12.44 g
14.92 g

Węglowodany w oszukanych zrazach

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany
3.28 g
3.93 g
Węglowodany przyswajalne
2.48 g
2.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.79 g
0.95 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz
15.91 g
19.09 g
Tłuszcze nasycone
6.15 g
7.38 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
9.67 g
11.60 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
7.39 g
8.87 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.28 g
2.73 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
56.20 mg
67.44 mg

Witaminy w przepisie na oszukane zrazy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A
35.04 µg (mcg)
42.05 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.29 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.47 µg (mcg)
0.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
21.56 mg
25.88 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
8.22 µg (mcg)
9.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.40 mg
0.48 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.17 mg
0.20 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.44 mg
4.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
14.24 µg (mcg)
17.09 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
277.10 µg (mcg)
332.53 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na oszukane zrazy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód
458.05 mg
549.66 mg
Potas
241.99 mg
290.38 mg
Wapń
16.05 mg
19.26 mg
Fosfor
143.47 mg
172.16 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
17.32 mg
20.78 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.79 mg
0.95 mg
Cynk
1.44 mg
1.73 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.07 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny oszukanych zrazów 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w oszukanych zrazach

Lista alergenów dla oszukanych zrazów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania oszukanych zrazów

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wieprzowo-wołowe
600 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
12.00
Za 600 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Bułka tarta
20 g
2 łyżki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Musztarda
40 g
4 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Ogórki kiszone
200 g
6 sztuk
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Papryka czerwona
240 g
2 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
1 kawałek
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
56.30
Jak oceniasz przepis na oszukane zrazy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób