Przepis na zrazy ze schabu krok po kroku
- Schab wieprzowy bez kości 500 g 5 plastrów
- Musztarda 50 g 5 łyżeczek
- Cebula 50 g pół szt
- Ogórek kiszony 60 g 1 szt
- Bulion warzywny 325 ml 1,5 szklanki
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) 40 g
- Oliwa z oliwek 45 ml 3 łyżki
Plastry schabu porządnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Obsyp solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i ziołami prowansalskimi.
Ogórka i cebulę pokrój na 5 części.
Środek każdego kotleta wysmaruj 1 łyżeczką musztardy. Włóż do środka 1 kawałek cebuli i ogórka. Boki kotleta schowaj do środka, a całość zroluj. Wetknij w środek po 2 wykałaczki.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej roladki. Następnie całość zalej bulionem. Mięso duś przez godzinę do pełnej miękkości.
Przelej do szklanki odrobinę sosu i zmieszaj z mąką, by nie było grudek. Całość wlej do garnka i dokładnie zamieszaj. Doprowadź do zagotowania.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Zrazy ze schabu - cechy przepisu
Więcej o zrazach ze schabu
Zrazy ze schabu to wspaniały pomysł na przepyszny posiłek. Świetnie sprawdzą się na sycący i smaczny obiad dla całej rodziny. Zrazy są niezwykle aromatyczne, zwłaszcza podane z gęstym i ciemnym sosem. Całość wspaniale komponuje się z ziemniakami z wody, a także kluskami i pyszną surówką. To danie obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Całość dodatkowo pięknie się prezentuje.
Przepis na zrazy ze schabu jest niezwykle prosty i pozwala na przygotowanie smacznego dania w kilka chwil. Tak przygotowane mięso jest niezwykle delikatne i kruche. Całość jest doskonale doprawiona, dlatego przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za zbyt mdłymi połączeniami smakowymi.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dobre zrazy ze schabu, to ten przepis na pewno będzie strzałem w dziesiątkę. Powstają z niego smaczne, choć niezwykle łatwe, mięsne zawijańce, które wspaniale komponują się z ziemniakami. Choć całość może wydawać się dość skomplikowana, to wcale tak nie jest. Ten przepis pokazuje jak krok po kroku przygotować całe mięso. Roladki są zawijane z pysznym nadzieniem. W tym wypadku został wykorzystany ogórek kiszony, cebula i musztarda. Można całość wzbogacić o ulubione dodatki, jednak nie należy używać ich zbyt dużo, gdyż wtedy danie będzie się rozpadać podczas gotowania. Całość można zawiązać sznurkiem, jednak dużo łatwiej użyć wykałaczek. Po obróbce termicznej wykałaczki można wyciągnąć, by nie zranić się podczas jedzenia.
Choć zwykle zrazy robi się z wołowiny, w tym wypadku są one wieprzowe. Mięso wieprzowe jest nieco bardziej suche, jednak skąpane w sosie, tworzy wspaniały duet. To coś dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej w lekkiej i nowoczesnej odsłonie. To wspaniały pomysł na kolację, a także na obiad dla całej rodziny. Roladki są pyszne, a przy tym bardzo pożywne, już jedna wystarcza, by zaspokoić głód. Te dobre zrazy schabowe świetnie sprawdzają się także na świąteczny obiad. Całość pięknie się prezentuje. Można podawać je w ciemnym, pieczeniowym sosie lub zabielonym dodatkiem gęstego jogurtu.
Wartości odżywcze zrazów ze schabu
Energia i białka
(214g)
Węglowodany w zrazach ze schabu
(214g)
Tłuszcze
(214g)
Witaminy w przepisie na zrazy ze schabu
(214g)
Składniki mineralne w przepisie na zrazy ze schabu
(214g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zrazach ze schabu
Lista alergenów dla zrazów ze schabu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos sojowy