Przepis na zrazy ze schabu krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, tłuczek do mięsa, wykałaczki

Plastry schabu porządnie rozbij tłuczkiem do mięsa. Obsyp solą, pieprzem, mielonym czosnkiem i ziołami prowansalskimi.

Ogórka i cebulę pokrój na 5 części.

Środek każdego kotleta wysmaruj 1 łyżeczką musztardy. Włóż do środka 1 kawałek cebuli i ogórka. Boki kotleta schowaj do środka, a całość zroluj. Wetknij w środek po 2 wykałaczki.

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej roladki. Następnie całość zalej bulionem. Mięso duś przez godzinę do pełnej miękkości.

Przelej do szklanki odrobinę sosu i zmieszaj z mąką, by nie było grudek. Całość wlej do garnka i dokładnie zamieszaj. Doprowadź do zagotowania.

Często zadawane pytania

Zrazy ze schabu podane w naczyniu z sosem.
zrazy ze schabu
Koszt przygotowania dania
22.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
277 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
0

Zrazy ze schabu - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zrazach ze schabu

Zrazy ze schabu to wspaniały pomysł na przepyszny posiłek. Świetnie sprawdzą się na sycący i smaczny obiad dla całej rodziny. Zrazy są niezwykle aromatyczne, zwłaszcza podane z gęstym i ciemnym sosem. Całość wspaniale komponuje się z ziemniakami z wody, a także kluskami i pyszną surówką. To danie obok którego ciężko jest przejść obojętnie. Całość dodatkowo pięknie się prezentuje.

Przepis na zrazy ze schabu jest niezwykle prosty i pozwala na przygotowanie smacznego dania w kilka chwil. Tak przygotowane mięso jest niezwykle delikatne i kruche. Całość jest doskonale doprawiona, dlatego przypadnie do gustu nawet osobom, które nie przepadają za zbyt mdłymi połączeniami smakowymi.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić dobre zrazy ze schabu, to ten przepis na pewno będzie strzałem w dziesiątkę. Powstają z niego smaczne, choć niezwykle łatwe, mięsne zawijańce, które wspaniale komponują się z ziemniakami. Choć całość może wydawać się dość skomplikowana, to wcale tak nie jest. Ten przepis pokazuje jak krok po kroku przygotować całe mięso. Roladki są zawijane z pysznym nadzieniem. W tym wypadku został wykorzystany ogórek kiszony, cebula i musztarda. Można całość wzbogacić o ulubione dodatki, jednak nie należy używać ich zbyt dużo, gdyż wtedy danie będzie się rozpadać podczas gotowania. Całość można zawiązać sznurkiem, jednak dużo łatwiej użyć wykałaczek. Po obróbce termicznej wykałaczki można wyciągnąć, by nie zranić się podczas jedzenia.

Choć zwykle zrazy robi się z wołowiny, w tym wypadku są one wieprzowe. Mięso wieprzowe jest nieco bardziej suche, jednak skąpane w sosie, tworzy wspaniały duet. To coś dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej w lekkiej i nowoczesnej odsłonie. To wspaniały pomysł na kolację, a także na obiad dla całej rodziny. Roladki są pyszne, a przy tym bardzo pożywne, już jedna wystarcza, by zaspokoić głód. Te dobre zrazy schabowe świetnie sprawdzają się także na świąteczny obiad. Całość pięknie się prezentuje. Można podawać je w ciemnym, pieczeniowym sosie lub zabielonym dodatkiem gęstego jogurtu.

Wartości odżywcze zrazów ze schabu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(214g)
Energia (kalorie)
129.81 kcal
277.79 kcal
Białko
10.69 g
22.88 g

Węglowodany w zrazach ze schabu

Na 100g
Na porcję
(214g)
Węglowodany
4.20 g
8.99 g
Węglowodany przyswajalne
3.63 g
7.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.57 g
1.22 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(214g)
Tłuszcz
7.66 g
16.38 g
Tłuszcze nasycone
2.33 g
4.98 g
Tłuszcze nienasycone
5.33 g
11.41 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.47 g
9.56 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.86 g
1.85 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
31.31 mg
67.00 mg

Witaminy w przepisie na zrazy ze schabu

Na 100g
Na porcję
(214g)
Witamina A
4.86 µg (mcg)
10.40 µg (mcg)
Witamina B6
0.38 mg
0.82 mg
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Witamina C
0.68 mg
1.46 mg
Witamina D
0.19 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Witamina E
0.70 mg
1.49 mg
Retinol
0.47 µg (mcg)
1.00 µg (mcg)
Tiamina
0.34 mg
0.73 mg
Ryboflawina
0.10 mg
0.22 mg
Niacyna
3.93 mg
8.41 mg
Foliany
2.21 µg (mcg)
4.72 µg (mcg)
Beta karoten
39.75 µg (mcg)
85.07 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zrazy ze schabu

Na 100g
Na porcję
(214g)
Sód
233.92 mg
500.58 mg
Potas
232.62 mg
497.80 mg
Wapń
10.67 mg
22.84 mg
Fosfor
119.99 mg
256.77 mg
Magnez
17.82 mg
38.13 mg
Żelazo
0.43 mg
0.93 mg
Cynk
0.79 mg
1.70 mg
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zrazów ze schabu 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zrazach ze schabu

Lista alergenów dla zrazów ze schabu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Cena przygotowania zrazów ze schabu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Schab wieprzowy bez kości
500 g
5 plastrów
9.00
Za 360.0 g
Liczba opakowań 2
12.50
Za 500 g
Musztarda
50 g
5 łyżeczek
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 50 g
Cebula
50 g
pół szt
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Ogórek kiszony
60 g
1 szt
6.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 60 g
Bulion warzywny
325 ml
1,5 szklanki
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 1
6.96
Za 325 ml
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
40 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
69.00
Jak oceniasz przepis na zrazy ze schabu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób