Zrazy zawijane
- Schab wieprzowy bez kości (500 g)
- Musztarda - 3 płaskie łyżki stołowe (30 g)
- Ogórek kiszony - 3 średnie sztuki (200 g)
- Cebula - 2 małe sztuki (200 g)
- Boczek wędzony bez kości (150 g)
- Olej rzepakowy (30 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (30 g)
Przepis na zrazy zawijane krok po kroku
Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowy, pokrój na pięć plastrów i rozbij je na cienkie płaty.
Każdy płat oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem.
Ogórki kiszone boczek pokój w słupki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.
Następnie jedną stronę mięsa posmaruj musztardą, połóż na niej cebulę, boczek oraz ogórka.
Roladki zwiń i wbij w nie wykałaczki, aby się nie otworzyły.
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim roladki z każdej strony.
Gdy roladki będą już zarumienione, zalej je dwoma szklankami wody, zawartość patelni duś pod przykryciem przez około 45 minut.
Gotowe roladki wyciągnij, a z pozostałej wody przygotuj sos.
Mąkę wymieszaj z pięcioma łyżkami zimnej wody, następnie do mąki dodaj odrobinę gorącego wywaru sosu, wymieszaj i wlej na patelnię. Całość dokładnie wymieszaj.
Gotowe zrazy podawaj z sosem oraz ulubionymi dodatkami.
Więcej informacji na temat zrazów zawijanych
Zrazy zawijane ze schabu z ogórkiem i boczkiem to doskonały pomysł na pyszne domowe danie, które możesz podać jako dodatek mięsny na obiad. Zrazy wieprzowe w sosie własnym doskonale smakują dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówek ze świeżych, sezonowych warzyw. Przepis na zrazy zawijane jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu niezbędne będą następujące produkty spożywcze: schab wieprzowy bez kości, musztarda, ogórek kiszony, cebula, boczek wędzony bez kości, olej rzepakowy, mąka pszenna, sól oraz pieprz.
Jak zrobić najlepsze zrazy zawijane? Mięso umyj, osusz ręcznikiem papierowy, pokrój na pięć plastrów i rozbij je na cienkie płaty. Każdy płat oprósz z dwóch stron solą oraz pieprzem. Ogórki kiszone boczek pokój w słupki. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie jedną stronę mięsa posmaruj musztardą, połóż na niej cebulę, boczek oraz ogórka. Roladki zwiń i wbij w nie wykałaczki, aby się nie otworzyły. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim roladki z każdej strony. Gdy roladki będą już zarumienione, zalej je dwoma szklankami wody, zawartość patelni duś pod przykryciem przez około 45 minut. Gotowe roladki wyciągnij, a z pozostałej wody przygotuj sos. Mąkę wymieszaj z pięcioma łyżkami zimnej wody, następnie do mąki dodaj odrobinę gorącego wywaru sosu, wymieszaj i wlej na patelnię. Całość dokładnie wymieszaj. Gotowe zrazy podawaj z sosem oraz ulubionymi dodatkami.
Cebula jest warzywem niskokalorycznym. Stanowi ona źródło siarki, żelaza, potasu, magnezu, manganu, fluoru, wapnia, fosforu, witaminy A, C, E, niektórych witamin z grupy B, flawonoidów oraz glukokininy. Znajdziemy w niej spore ilości witaminy C, która wspomaga działanie naszego układu odpornościowego. Wysoka zawartość potasu w cebuli pozytywnie wpływa na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi oraz spożywanie tego składnika w odpowiedniej ilości zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.
Podsumowując prosty przepis na smaczne zrazy zawijane świetnie sprawdzi się jako dodatek mięsny do dania obiadowego. Zrazy w sosie własnym doskonale smakują z dodatkiem ugotowanych ziemniaków oraz surówek.
Alergeny w zrazach zawijanych
Lista alergenów dla zrazów zawijanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze zrazów zawijanych
Zrazy zawijane z dodatkiem ogórka to doskonała propozycja na smaczny danie obiadowe. Zrazy stanowią doskonałe źródło białka pochodzenia zwierzęcego.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.