Ziemniaki z patelni
- Ziemniaki późne (500 g)
- Masło klarowane (40 g)
Przepis na ziemniaki z patelni krok po kroku
Ziemniaki obierz i umyj.
Ziemniaki (w całości) ugotuj w wodzie do miękkości - około 30 minut. Czas zależy od wielkości ziemniaków.
Ugotowane ziemniaki lekko ostudź.
Pokrój ziemniaki w grube na 1-2 cm plastry.
Rozgrzej masło na patelni.
Na patelnię wyłóż ugotowane i pokrojone ziemniaki.
Wszystko przypraw do smaku solą i przyprawą do ziemniaków (lub inne wg uznania).
Smaż ziemniaki na wysokiej mocy palnika do zarumienienia (przez około 7 minut).
Mieszaj od czasu do czasu. Będą dobre, jak staną się chrupiące i złociste.
Więcej informacji na temat ziemniaków z patelni
Pyszne, maślane ziemniaki z patelni to najlepszy dodatek do obiadu. Smaczne plastry smażonych ziemniaków pasują do wszystkiego. To co, zrobisz je na obiad? Ten sprawdzony przepis jest też dobry jako przekąska – nic więcej nie potrzeba. Ziemniaki z patelni można także zrobić jako łódeczki. To najlepszy sposób na wykorzystanie nadmiaru ugotowanych ziemniaków. Zobacz ten przepis na ziemniaki z patelni. Jest szybki i prosty. Ziemniaki smażone z ulubionymi przyprawami na maśle dają smaczny składnik Twojego obiadu.
Ziemniaki można przygotować na wiele sposobów. Jednym z nich są pyszne ziemniaki z patelni w plastrach. Ten sposób jest świetny, gdy masz ugotowane w całości ziemniaki, które pozostały po innym posiłku. Wystarczy je tylko usmażyć i masz najsmaczniejsze ziemniaczki, które z pewnością zrobisz nie raz. Jeżeli znudziło Ci się podawanie na obiad kaszy czy ryżu, ten sprawdzony przepis na ziemniaki będzie świetnym pomysłem na dodatek. Ziemniaki z patelni będą dobrym zamiennikiem zwykłych, ugotowanych ziemniaków. Do mięsa i ryb są najlepsze. Smaczne są podane po prostu z sosem czy dipem (czosnkowym, koperkowym).
Ziemniak sam w sobie to bardzo dobre warzywo, które warto włączyć do jadłospisu. Daje duże uczucie sytości. Nie ma ogromnej ilości kilokalorii w stosunku do objętości. Ponadto, ochłodzenie całkowite ziemniaków sprawia, że powstaje w nich skrobia oporna. Jest ona korzystna dla zdrowia, a ziemniak ma wtedy niższy indeks glikemiczny. Ziemniak jest źródłem między innymi potasu oraz witaminy C. Dodatkiem masła zwiększa się kaloryczność, ale też ilość nasyconych kwasów tłuszczowych.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić dobre, chrupiące ziemniaki smażone w plastrach (lub w formie łódeczek) to zapoznaj się z tym sprawdzonym przepisem. Wystarczy tylko ugotować ziemniaki w całości i ostudzić je (tak, by się dało je pokroić). Pokrój ziemniaki w plastry lub w łódeczki (jak wolisz). Smaż je na dużym ogniu. Mają stać się chrupkie i złote. Smaż je na maśle wraz z przyprawami. Przekręcaj je od czasu do czasu – nie za często, by miały szansę się podsmażyć.
Żeby zrobić łódeczki ziemniaczane należy ziemniaka pokroić na pół, a następnie odcinać po cząstce (wzdłuż dłuższej części).
*Przepis na ziemniaki z patelni możesz zrobić też z użyciem oleju zamiast masła.
*Do przepisu na ziemniaki z patelni można wykorzystać dowolne przyprawy. Najlepsze przyprawy do ziemniaków to: sól, papryka słodka, wędzona lub ostra, tymianek, czosnek świeży lub granulowany. Przyprawa do ziemniaków jest pyszna i pasuje idealnie.
Alergeny w ziemniakach z patelni
Lista alergenów dla ziemniaków z patelni przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze ziemniaków z patelni
Ziemniaki mają wysoki indeks sytości. Niestety też ich indeks jest wysoki. Jeśli jednak ugotowane ziemniaki schłodzisz, a następnie je usmażysz, powstanie skrobia oporna, korzystna dla zdrowia (indeks glikemiczny także jest niższy w takim wypadku). Dodatek masła znacząco zwiększa kaloryczność.
Energia i białka
(180g)
Węglowodany
(180g)
Tłuszcze
(180g)
Witaminy
(180g)
Składniki mineralne
(180g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.