Przepis na zielone naleśniki krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 800 g
- Cukier 200 g
- Jajko 4 szt.
- Szpinak mrożony 200 g
- Mleko 3,2% 500 ml 2 szklanki
- Masło 70 g
Szpinak zblenduj na gładką masę.
Do miski wbij jajka, wlej mleko i zmiksuj.
Dodaj szpinak i mąkę pszenną oraz rozpuszczone masło.
Wsyp cukier i zmiksuj.
Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż partiami.
Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Polewa czekoladowa
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Bananowe pancakes
-
Jak zrobić pancake
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Banan w cieście
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Placki na maślance
-
Naleśniki

(liczba kalorii)
Zielone naleśniki - cechy przepisu
Więcej o zielonych naleśnikach
Zielone naleśniki to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne naleśniki będą idealne dla dzieci oraz dorosłych. Naleśniki ze szpinakiem można przygotować na słodko i na słono. Pyszne naleśniki można przygotować z serem lub z innym farszem. Przepis na zielone naleśniki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia naleśników potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, szpinak mrożony, mleko, masło.
Jak zrobić zielone naleśniki? Szpinak zblenduj na gładką masę. Do miski wbij jajka, wlej mleko i zmiksuj. Dodaj szpinak i mąkę pszenną oraz rozpuszczone masło. Wsyp cukier i zmiksuj. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż partiami. Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga także obniżyć poziom glukozy we krwi oraz zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu. Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując: smaczne naleśniki są pyszne i mają piękny kolor. Naleśniki z dodatkiem szpinaku można wykorzystać także do przygotowania tortu naleśnikowego. Naleśniki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Wartości odżywcze zielonych naleśników
Energia i białka
(220g)
Węglowodany w zielonych naleśnikach
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy w przepisie na zielone naleśniki
(220g)
Składniki mineralne w przepisie na zielone naleśniki
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zielonych naleśnikach
Lista alergenów dla zielonych naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło