Zielone naleśniki

Opublikowano: 18.01.2023 r., 9:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pyszne zielone naleśniki z sosem
Zielone naleśniki
Zielone naleśniki to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne naleśniki z dodatkiem szpinaku można przygotować z farszem na słodko lub na słono.
Przygotowanie 10 min
Smażenie i Miksowanie 20 min
536 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
71
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (800 g)
  • Cukier (200 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Szpinak mrożony (200 g)
  • Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
  • Masło (70 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
patelnia do naleśników, mikser, duża miska

Przepis na zielone naleśniki krok po kroku

Szpinak zblenduj na gładką masę.

Do miski wbij jajka, wlej mleko i zmiksuj.

Dodaj szpinak i mąkę pszenną oraz rozpuszczone masło.

Wsyp cukier i zmiksuj.

Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż partiami.

Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na zielone naleśniki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat zielonych naleśników

Zielone naleśniki to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne naleśniki będą idealne dla dzieci oraz dorosłych. Naleśniki ze szpinakiem można przygotować na słodko i na słono. Pyszne naleśniki można przygotować z serem lub z innym farszem. Przepis na zielone naleśniki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia naleśników potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, szpinak mrożony, mleko, masło.

Jak zrobić zielone naleśniki? Szpinak zblenduj na gładką masę. Do miski wbij jajka, wlej mleko i zmiksuj. Dodaj szpinak i mąkę pszenną oraz rozpuszczone masło. Wsyp cukier i zmiksuj. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż partiami. Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga także obniżyć poziom glukozy we krwi oraz zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu. Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Podsumowując: smaczne naleśniki są pyszne i mają piękny kolor. Naleśniki z dodatkiem szpinaku można wykorzystać także do przygotowania tortu naleśnikowego. Naleśniki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Alergeny w zielonych naleśnikach

Lista alergenów dla zielonych naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
    • Masło

Wartości odżywcze zielonych naleśników

na 100g gotowej potrawy

Zielone naleśniki to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Naleśniki świetnie sprawdzą się na deser dla osób na diecie redukcyjnej. Naleśniki można podawać z dodatkiem różnego rodzaju farszu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
243.64
536.02
Białko (g)
8.36
18.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
40.95
90.10
Węglowodany przyswajalne (g)
40.66
89.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
5.46
12.01
Tłuszcze nasycone (g)
3.71
8.16
Tłuszcze nienasycone (g)
1.75
3.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.18
Tiamina (mg)
0.41
0.90
Ryboflawina (mg)
0.29
0.63
Niacyna (mg)
2.73
6.00
Foliany (µg (mcg))
78.17
171.96

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
34.38
75.63
Potas (mg)
139.82
307.60
Wapń (mg)
58.64
129.02
Fosfor (mg)
102.88
226.35
Magnez (mg)
26.38
58.04
Żelazo (mg)
2.62
5.76
Cynk (mg)
0.73
1.61
Miedź (mg)
0.10
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny zielonych naleśników 71
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zielonych naleśników

Koszt składników
23.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
800 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 800 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Szpinak mrożony
200 g
4.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
1.78
Za 200 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Masło
70 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 70 g
Koszt składników
23.00