Zielone naleśniki
- Mąka pszenna typ 500 (800 g)
- Cukier (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Szpinak mrożony (200 g)
- Mleko 3,2% - 2 szklanki (500 ml)
- Masło (70 g)
Przepis na zielone naleśniki krok po kroku
Szpinak zblenduj na gładką masę.
Do miski wbij jajka, wlej mleko i zmiksuj.
Dodaj szpinak i mąkę pszenną oraz rozpuszczone masło.
Wsyp cukier i zmiksuj.
Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż partiami.
Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
-
Naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Ciasto na naleśniki
-
Naleśniki z serem
-
Naleśniki ze szpinakiem
-
Krokiety
-
Krokiety z pieczarkami
-
Krokiety z mięsem
-
Ciasto naleśnikowe
-
Naleśniki bez jajek
-
Naleśniki ze szpinakiem i fetą
-
Okonomiyaki
-
Naleśniki bez mleka
-
Paszteciki wigilijne z pasztetem i pieczarkami w cieście naleśnikowym
-
Naleśniki po meksykańsku
-
Fit naleśniki
-
Naleśniki na słono
-
Naleśnik bezglutenowy
-
Naleśniki
Więcej informacji na temat zielonych naleśników
Zielone naleśniki to bardzo dobry pomysł na pyszny deser dla całej rodziny. Smaczne naleśniki będą idealne dla dzieci oraz dorosłych. Naleśniki ze szpinakiem można przygotować na słodko i na słono. Pyszne naleśniki można przygotować z serem lub z innym farszem. Przepis na zielone naleśniki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia naleśników potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, cukier, jajka, szpinak mrożony, mleko, masło.
Jak zrobić zielone naleśniki? Szpinak zblenduj na gładką masę. Do miski wbij jajka, wlej mleko i zmiksuj. Dodaj szpinak i mąkę pszenną oraz rozpuszczone masło. Wsyp cukier i zmiksuj. Rozgrzej patelnię do naleśników i smaż partiami. Naleśniki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom. Błonnik pomaga także obniżyć poziom glukozy we krwi oraz zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu. Jajka są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach pożywienia w energię, pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, biorą udział w syntezie krwinek czerwonych. Witaminy z grupy B są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu, dlatego powinniśmy dbać o spożywanie ich w odpowiedniej ilości. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.
Podsumowując: smaczne naleśniki są pyszne i mają piękny kolor. Naleśniki z dodatkiem szpinaku można wykorzystać także do przygotowania tortu naleśnikowego. Naleśniki są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Alergeny w zielonych naleśnikach
Lista alergenów dla zielonych naleśników przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 3,2%
- Masło
Wartości odżywcze zielonych naleśników
Zielone naleśniki to bardzo dobre źródło węglowodanów prostych. Naleśniki świetnie sprawdzą się na deser dla osób na diecie redukcyjnej. Naleśniki można podawać z dodatkiem różnego rodzaju farszu.
Energia i białka
(220g)
Węglowodany
(220g)
Tłuszcze
(220g)
Witaminy
(220g)
Składniki mineralne
(220g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.