Zhingaliov hac
- Mąka pszenna typ 500 (250 g)
- Sól (5 g)
- Szczypiorek (45 g)
- Natka pietruszki (45 g)
- Czosnek niedźwiedzi świeży (45 g)
- Oliwa z oliwek (45 ml)
Przepis na zhingaliov hac krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj 100 ml zimnej wody i szczyptę soli. Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami ciasto.
Odstaw na 20 minut.
W tym czasie posiekaj wszystkie zioła bardzo drobno i dodaj do miski. Wlej oliwę i dokładnie wymieszaj.
Ciasto podziel na mniejsze placki. Rozwałkuj je na grubość 1 cm.
Na środku każdego placka wyłóż 3 łyżki nadzienia. Chwyć brzegi i zlep dokładnie pośrodku. Całość spłaszcz.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej gotowe placki.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 10 minut.
Więcej informacji na temat zhingaliov hac
Zhingaliov hac to ormiański prosty chlebek nadziewany ziołami. Z wyglądu przypomina nieco indyjski chlebek naan lub pitę, również jest pulchny i puszysty, a także pyszny.
Przepis na zhingaliov hac stanowi wspaniały pomysł na smaczny dodatek. Można go podawać do sałatek, zup, czy dań jednogarnkowych. W kuchni ormiańskiej ziół używa się na porządku dziennym, nie tylko do chlebków, ale przeróżnych potraw. Nie dziwi więc fakt, że choć tak proste, to danie jest smaczne i niezwykle popularne w tej kuchni. Mówi się, że kuchnia ormiańska bazuje na 200 różnych gatunkach ziół i roślin. To dlatego nie ma jednego przepisu na ten chlebek. Można go przygotować z zupełnie bazowymi ziołami, które każdy znajdzie w swoim ogródku, jak i tymi bardziej egzotycznymi. Całość jest smaczna, prosta i bardzo szybka. W dodatku produkty, których się używa, są niezwykle łatwo dostępne i tanie. Sprawdzi się więc na co dzień. Całość można również wzbogacić czosnkiem, dzięki temu chleb będzie smaczniejszy i nieco bardziej aromatyczny. To prawdziwa gratka dla miłośników prostej, domowej kuchni, z nutką egzotycznych smaków. Chlebek rozpływa się w ustach.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zhingaliov hac, by był pyszny, a przy tym tradycyjny i domowy, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Ten ormiański chleb z ziołami jest smaczny, prosty i szybki. Robi się go z zieleniną, można wykorzystać do tego pietruszkę, bazylię, koperek, czy kolendrę. Wybór należy do ciebie. Sięgnij po zioła, które uwielbiasz. To najlepszy chlebek również na imprezy. Jest nie tylko dobry, ale również ciekawy, przez co na pewno przyciągnie wzrok wszystkich gości. Ten ormiański chlebek z ziołami to absolutna prościna, a jednocześnie jest tak pyszny, że nie ma się ochotę jeść go do wszystkiego. Zhingaliov hac to ormiański podpłomyk z patelni, nadziewany ziołami, a często również fetą lub serem bałkańskim. Nie potrzeba do jego przygotowania żadnych drożdży ani zakwasu, wystarczy woda i mąka. Można przygotować go rano, a wieczorem tylko chwilę podgrzać i nadal będzie pyszny.
Alergeny w zhingaliov hac
Lista alergenów dla Zhingaliov hac przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
W przepisie na Zhingaliov hac nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- czosnek niedźwiedzi świeży
Wartości odżywcze zhingaliov hac
To zdrowa opcja, najlepiej połączyć ją ze źródłem białka i świeżymi warzywami.
Energia i białka
(195g)
Węglowodany
(195g)
Tłuszcze
(195g)
Witaminy
(195g)
Składniki mineralne
(195g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.