Zapiekanka z czerstwego chleba

Opublikowano: 21.03.2024 r., 9:16 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Apetyczna zapiekanka z pieczywem
Zapiekanka z czerstwego chleba
Jeśli masz w domu pieczywo sprzed kilku dni, nie wyrzucaj go, tylko przygotuj zapiekankę z czerstwego pieczywa według mojego dzisiejszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 20 min
522 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Chleb pszenny - 6 kromek (400 g)
  • Śmietana 18% - 1 opakowanie (180 g)
  • Ser gouda (120 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości - 1 kawałek (120 g)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekankę z czerstwego chleba krok po kroku

W naczyniu żaroodpornym ułóż kilka kromek pieczywa.

Dodaj plaster boczku lub boczek pokrojony w kostkę oraz starty na tarce ser.

Całość przykryj pozostałą ilością pieczywa.

Jajka wbij do miski i roztrzep za pomocą widelca, całość wymieszaj ze śmietaną Dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj.

Zapiekankę zalej przygotowaną masą i wstaw do piekarnika na 20 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z czerstwego chleba
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,3% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z czerstwego chleba

Zapiekanka nie musi kojarzyć nam się tylko z jej najbardziej popularną wersją w postaci połowy bagietki z dodatkami, najczęściej z pieczarkami, szynką i serem. Całość zazwyczaj polana jest sosem.

Dzisiejsza wersja zapiekanki zdecydowanie odbiega od tej popularnej wersji typu fast food. Będziemy przygotowywać ją w naczyniu żaroodpornym, a następnie zapiekać w piekarniku.

Zapiekanka z czerstwego chleba w połączeniu z serem i boczkiem pod kremową warstwą na pewno zaskoczy wielu gości, a ty wykorzystasz twarde pieczywo, nie marnując żywności.

Przepis na zapiekankę z czerstwego chleba jest bardzo prosty i ekspresowy. Zapewne wszystkie składniki lub ich większość masz w domu.

Jak zrobić zapiekankę z czerstwego chleba? Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jak pyszna może być domowa zapiekanka z czerstwego pieczywa.

W naczyniu żaroodpornym ułóż kilka kromek pieczywa. Dodaj plaster boczku lub boczek pokrojony w kostkę oraz starty na tarce ser. Całość przykryj pozostałą ilością pieczywa. Jajka wbij do miski i roztrzep za pomocą widelca, całość wymieszaj ze śmietaną Dodaj przyprawy i ponownie wymieszaj. Zapiekankę zalej przygotowaną masą i wstaw do piekarnika na 20 minut w 180 °. Po tym czasie nasza zapiekanka jest dobra do spożycia i na pewno smaczna. Sam widzisz, jaki to prosty przepis idealny na obiad. Oczywiście do przygotowania tego dania możesz użyć dowolnego rodzaju pieczywa, Zapiekanka jest idealnym sposobem na wykorzystanie czerstwego już pieczywa tak aby nie zostało ono zmarnowane. Oczywiście, jeśli masz ochotę, śmiało możesz użyć dowolnych dodatków do zapiekanki, podstawą jest jedynie czerstwe pieczywo.

Koniecznie wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jak pyszna jest w smaku.

Ten prosty przepis zadowoli każdego smakosza. Zapiekanka z parówkami idealnie sprawdzi się na obiad z rodziną czy kolację w gronie znajomych. Ta pyszna propozycja na pewno zasmakuje wszystkim przybyłym gościom.

Alergeny w zapiekance z czerstwego chleba

Lista alergenów dla zapiekanki z czerstwego chleba przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Chleb pszenny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
    • Ser gouda
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zapiekanki z czerstwego chleba

na 100g gotowej potrawy

Oprócz czerstwego pieczywa do zapiekanki możesz dodać dowolne składniki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
261.03
522.06
Białko (g)
11.08
22.16

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
21.22
42.43
Węglowodany przyswajalne (g)
20.28
40.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
1.87

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
14.44
28.89
Tłuszcze nasycone (g)
7.81
15.62
Tłuszcze nienasycone (g)
6.63
13.27
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.63
9.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.01
4.02
Cholesterol (mg)
95.03
190.05

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
70.90
141.81
Witamina B6 (mg)
0.11
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.44
0.87
Witamina C (mg)
0.16
0.33
Witamina D (µg (mcg))
0.53
1.07
Retinol (µg (mcg))
70.23
140.47
Tiamina (mg)
0.26
0.51
Ryboflawina (mg)
0.26
0.51
Niacyna (mg)
2.46
4.92
Foliany (µg (mcg))
56.60
113.21
Beta karoten (µg (mcg))
5.79
11.57

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
414.43
828.85
Potas (mg)
132.70
265.40
Wapń (mg)
199.53
399.07
Fosfor (mg)
179.69
359.37
Magnez (mg)
19.92
39.84
Żelazo (mg)
1.75
3.49
Cynk (mg)
1.25
2.50
Miedź (mg)
0.08
0.15
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z czerstwego chleba 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z czerstwego chleba

Koszt składników
23.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chleb pszenny
400 g
6 kromek
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 400 g
Śmietana 18%
180 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.98
Za 180 g
Ser gouda
120 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.36
Za 120 g
Boczek wieprzowy bez kości
120 g
1 kawałek
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
4.80
Za 120 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
23.40