Przepis na zapiekanka a'la gołąbki krok po kroku
- Ryż biały 300 g
- Cebula 200 g 1 duża sztuka
- Passata pomidorowa 500 g
- Mięso mielone wieprzowe 1200 g
- Kapusta biała 1000 g pół maj główki
Ryż umieść w garnku.
Wlej wodę i wsyp łyżkę soli.
Gotuj przez 15 minut.
Odcedź ryż i wystudź.
W misce umieść mięso mielone.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Dodaj cebulę i czosnek do mięsa.
Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i wymieszaj.
Dodaj do mięsa ryż, passatę pomidorową i wymieszaj.
Kapustę umieść we wrzącej wodzie.
Gotuj przez 15 minut.
Oddziel liście od kapusty.
Spód naczynia żaroodpornego wyłóż kapustą.
Wyłóż połowę masy mięsno ryżowej.
Wyłóż kolejną warstwę kapusty.
Wyłóż warstwę mięsa.
Wierzch zapiekanki wyłóż liśćmi kapusty i wierzch posmaruj passatą pomidorową.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
Przestudź zapiekankę i podziel na porcje.
Podawaj na dużym talerzu.
Często zadawane pytania
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Kugel
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Zapiekanka z ryżem
-
Zapiekanka gyros z ryżem
-
Zapiekanki

(liczba kalorii)
-
Zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i pieczarkami
-
Zapiekanka z cukinii i mięsa mielonego
-
Pieczeń rzymska z jajkiem
-
Naleśniki z mięsem
-
Prażonki
-
Zapiekanki z mięsem mielonym i warzywami
-
Chaczapuri z mięsem
-
Zapiekanka z mięsem mielonym i warzywami
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i warzywami
-
Zapiekanka z mięsem mielonym
Zapiekanka a'la gołąbki - cechy przepisu
Więcej o zapiekance a'la gołąbki
Zapiekanka a'la gołąbki to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z mięsem mielonym jest syta i sprawdzi się także w chłodne zimowe dni. Najlepsza zapiekanka z ryżem nie zawiera glutenu i można ją podawać osobom chorującym na celiakię. Przepis na zapiekankę a'la gołąbki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż biały, cebula, passata pomidorowa, mięso mielone, kapusta biała, czosnek, majeranek.
Jak zrobić zapiekankę a'la gołąbki? Ryż umieść w garnku. Wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Gotuj przez 15 minut. Odcedź ryż i wystudź. W misce umieść mięso mielone. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj cebulę i czosnek do mięsa. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i wymieszaj. Dodaj do mięsa ryż, passatę pomidorową i wymieszaj. Kapustę umieść we wrzącej wodzie. Gotuj przez 15 minut. Oddziel liście od kapusty. Spód naczynia żaroodpornego wyłóż kapustą. Wyłóż połowę masy mięsno ryżowej. Wyłóż kolejną warstwę kapusty. Wyłóż warstwę mięsa. Wierzch zapiekanki wyłóż liśćmi kapusty i wierzch posmaruj passatą pomidorową. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Przestudź zapiekankę i podziel na porcje. Podawaj na dużym talerzu.
Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Zawiera także spore ilości żelaza, soli mineralnych oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszych krwinek czerwonych, które transportują tlen. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E.
Podsumowując: pyszna zapiekanka z mięsem mielony sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest najlepsza na ciepło. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Zapiekankę można wzbogacić także dodatkiem pieczarek lub grzybów leśnych.
Wartości odżywcze zapiekanki a'la gołąbki
Energia i białka
(320g)
Węglowodany w zapiekance a'la gołąbki
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy w przepisie na zapiekanka a'la gołąbki
(320g)
Składniki mineralne w przepisie na zapiekanka a'la gołąbki
(320g)
-
ryż,
cebula,
mięso,
kapusta biała,
kapusta,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w zapiekance a'la gołąbki
Lista alergenów dla zapiekanki a'la gołąbki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zapiekanka a'la gołąbki