Przepis na zapiekanka a'la gołąbki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Ryż umieść w garnku.

Wlej wodę i wsyp łyżkę soli.

Gotuj przez 15 minut.

Odcedź ryż i wystudź.

W misce umieść mięso mielone.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Dodaj cebulę i czosnek do mięsa.

Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i wymieszaj.

Dodaj do mięsa ryż, passatę pomidorową i wymieszaj.

Kapustę umieść we wrzącej wodzie.

Gotuj przez 15 minut.

Oddziel liście od kapusty.

Spód naczynia żaroodpornego wyłóż kapustą.

Wyłóż połowę masy mięsno ryżowej.

Wyłóż kolejną warstwę kapusty.

Wyłóż warstwę mięsa.

Wierzch zapiekanki wyłóż liśćmi kapusty i wierzch posmaruj passatą pomidorową.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Przestudź zapiekankę i podziel na porcje.

Podawaj na dużym talerzu.

Często zadawane pytania

Zapiekanka a'la gołąbki podana w żeliwnym naczyniu do zapiekania.
Zapiekanka a'la gołąbki
Koszt przygotowania dania
34.35 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
475 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
60

Zapiekanka a'la gołąbki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekance a'la gołąbki

Zapiekanka a'la gołąbki to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z mięsem mielonym jest syta i sprawdzi się także w chłodne zimowe dni. Najlepsza zapiekanka z ryżem nie zawiera glutenu i można ją podawać osobom chorującym na celiakię. Przepis na zapiekankę a'la gołąbki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż biały, cebula, passata pomidorowa, mięso mielone, kapusta biała, czosnek, majeranek.

Jak zrobić zapiekankę a'la gołąbki? Ryż umieść w garnku. Wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Gotuj przez 15 minut. Odcedź ryż i wystudź. W misce umieść mięso mielone. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj cebulę i czosnek do mięsa. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i wymieszaj. Dodaj do mięsa ryż, passatę pomidorową i wymieszaj. Kapustę umieść we wrzącej wodzie. Gotuj przez 15 minut. Oddziel liście od kapusty. Spód naczynia żaroodpornego wyłóż kapustą. Wyłóż połowę masy mięsno ryżowej. Wyłóż kolejną warstwę kapusty. Wyłóż warstwę mięsa. Wierzch zapiekanki wyłóż liśćmi kapusty i wierzch posmaruj passatą pomidorową. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Przestudź zapiekankę i podziel na porcje. Podawaj na dużym talerzu.

Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Zawiera także spore ilości żelaza, soli mineralnych oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszych krwinek czerwonych, które transportują tlen. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E.

Podsumowując: pyszna zapiekanka z mięsem mielony sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest najlepsza na ciepło. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Zapiekankę można wzbogacić także dodatkiem pieczarek lub grzybów leśnych.

Wartości odżywcze zapiekanki a'la gołąbki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kalorie)
148.53 kcal
475.30 kcal
Białko
7.71 g
24.69 g

Węglowodany w zapiekance a'la gołąbki

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany
11.28 g
36.10 g
Węglowodany przyswajalne
10.05 g
32.16 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.23 g
3.94 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz
8.14 g
26.05 g
Tłuszcze nasycone
3.85 g
12.33 g
Tłuszcze nienasycone
4.29 g
13.73 g
Tłuszcze jednonasycone
3.55 g
11.37 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.74 g
2.36 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol
27.00 mg
86.40 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekanka a'la gołąbki

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A
6.38 µg (mcg)
20.40 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6
0.21 mg
0.68 mg
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
0.84 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C
13.82 mg
44.22 mg
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol
0.75 µg (mcg)
2.40 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina
0.31 mg
0.99 mg
Ryboflawina
0.12 mg
0.37 mg
Niacyna
2.05 mg
6.57 mg
Foliany
19.72 µg (mcg)
63.10 µg (mcg)
Beta karoten
63.62 µg (mcg)
203.60 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekanka a'la gołąbki

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód
58.91 mg
188.50 mg
Potas
245.50 mg
785.60 mg
Wapń
22.56 mg
72.20 mg
Fosfor
90.62 mg
290.00 mg
Magnez
17.24 mg
55.17 mg
Żelazo
0.79 mg
2.52 mg
Cynk
1.06 mg
3.39 mg
Miedź
0.09 mg
0.30 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki a'la gołąbki 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance a'la gołąbki

Lista alergenów dla zapiekanki a'la gołąbki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zapiekanka a'la gołąbki

Cena przygotowania zapiekanki a'la gołąbki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
300 g
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Passata pomidorowa
500 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Mięso mielone wieprzowe
1200 g
8.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 3
24.00
Za 1200 g
Kapusta biała
1000 g
pół maj główki
5.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Koszt składników
40.00
Jak oceniasz przepis na zapiekanka a'la gołąbki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób