Zapiekanka a'la gołąbki

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:22 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka gołąbkowa w żeliwnym naczyniu
Zapiekanka a'la gołąbki
Zapiekanka a'la gołąbki to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z mięsem mielonym jest sycąca i bardzo aromatyczna. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na potrawę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 45 min
475 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Ryż biały (300 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Passata pomidorowa (500 g)
  • Mięso mielone wieprzowe (1200 g)
  • Kapusta biała - pół maj główki (1000 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekanka a'la gołąbki krok po kroku

Ryż umieść w garnku.

Wlej wodę i wsyp łyżkę soli.

Gotuj przez 15 minut.

Odcedź ryż i wystudź.

W misce umieść mięso mielone.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Czosnek przeciśnij przez praskę.

Dodaj cebulę i czosnek do mięsa.

Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i wymieszaj.

Dodaj do mięsa ryż, passatę pomidorową i wymieszaj.

Kapustę umieść we wrzącej wodzie.

Gotuj przez 15 minut.

Oddziel liście od kapusty.

Spód naczynia żaroodpornego wyłóż kapustą.

Wyłóż połowę masy mięsno ryżowej.

Wyłóż kolejną warstwę kapusty.

Wyłóż warstwę mięsa.

Wierzch zapiekanki wyłóż liśćmi kapusty i wierzch posmaruj passatą pomidorową.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.

Przestudź zapiekankę i podziel na porcje.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na zapiekanka a'la gołąbki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,0% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki a'la gołąbki

Zapiekanka a'la gołąbki to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z mięsem mielonym jest syta i sprawdzi się także w chłodne zimowe dni. Najlepsza zapiekanka z ryżem nie zawiera glutenu i można ją podawać osobom chorującym na celiakię. Przepis na zapiekankę a'la gołąbki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż biały, cebula, passata pomidorowa, mięso mielone, kapusta biała, czosnek, majeranek.

Jak zrobić zapiekankę a'la gołąbki? Ryż umieść w garnku. Wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Gotuj przez 15 minut. Odcedź ryż i wystudź. W misce umieść mięso mielone. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj cebulę i czosnek do mięsa. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i wymieszaj. Dodaj do mięsa ryż, passatę pomidorową i wymieszaj. Kapustę umieść we wrzącej wodzie. Gotuj przez 15 minut. Oddziel liście od kapusty. Spód naczynia żaroodpornego wyłóż kapustą. Wyłóż połowę masy mięsno ryżowej. Wyłóż kolejną warstwę kapusty. Wyłóż warstwę mięsa. Wierzch zapiekanki wyłóż liśćmi kapusty i wierzch posmaruj passatą pomidorową. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Przestudź zapiekankę i podziel na porcje. Podawaj na dużym talerzu.

Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Zawiera także spore ilości żelaza, soli mineralnych oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszych krwinek czerwonych, które transportują tlen. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E.

Podsumowując: pyszna zapiekanka z mięsem mielony sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest najlepsza na ciepło. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Zapiekankę można wzbogacić także dodatkiem pieczarek lub grzybów leśnych.

Alergeny w zapiekance a'la gołąbki

Lista alergenów dla zapiekanki a'la gołąbki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zapiekanka a'la gołąbki

Wartości odżywcze zapiekanki a'la gołąbki

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka a'la gołąbki to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zapiekanka zawiera także dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Zapiekanka nie zawiera dużej ilości kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
148.53
475.30
Białko (g)
7.71
24.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
11.28
36.10
Węglowodany przyswajalne (g)
10.05
32.16
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.23
3.94

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
8.14
26.05
Tłuszcze nasycone (g)
3.85
12.33
Tłuszcze nienasycone (g)
4.29
13.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.55
11.37
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
2.36
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
27.00
86.40
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
6.38
20.40
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.21
0.68
Witamina B12 (µg (mcg))
0.26
0.84
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.82
44.22
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.75
2.40
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.31
0.99
Ryboflawina (mg)
0.12
0.37
Niacyna (mg)
2.05
6.57
Foliany (µg (mcg))
19.72
63.10
Beta karoten (µg (mcg))
63.62
203.60
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
58.91
188.50
Potas (mg)
245.50
785.60
Wapń (mg)
22.56
72.20
Fosfor (mg)
90.62
290.00
Magnez (mg)
17.24
55.17
Żelazo (mg)
0.79
2.52
Cynk (mg)
1.06
3.39
Miedź (mg)
0.09
0.30
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki a'la gołąbki 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki a'la gołąbki

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ryż biały
300 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Passata pomidorowa
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Mięso mielone wieprzowe
1200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
24.00
Za 1200 g
Kapusta biała
1000 g
pół maj główki
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 1000 g
Koszt składników
40.00