Zapiekanka a'la gołąbki
- Ryż biały (300 g)
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Passata pomidorowa (500 g)
- Mięso mielone wieprzowe (1200 g)
- Kapusta biała - pół maj główki (1000 g)
Przepis na zapiekanka a'la gołąbki krok po kroku
Ryż umieść w garnku.
Wlej wodę i wsyp łyżkę soli.
Gotuj przez 15 minut.
Odcedź ryż i wystudź.
W misce umieść mięso mielone.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
Czosnek przeciśnij przez praskę.
Dodaj cebulę i czosnek do mięsa.
Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, papryką słodką i wymieszaj.
Dodaj do mięsa ryż, passatę pomidorową i wymieszaj.
Kapustę umieść we wrzącej wodzie.
Gotuj przez 15 minut.
Oddziel liście od kapusty.
Spód naczynia żaroodpornego wyłóż kapustą.
Wyłóż połowę masy mięsno ryżowej.
Wyłóż kolejną warstwę kapusty.
Wyłóż warstwę mięsa.
Wierzch zapiekanki wyłóż liśćmi kapusty i wierzch posmaruj passatą pomidorową.
Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 60 minut.
Przestudź zapiekankę i podziel na porcje.
Podawaj na dużym talerzu.
-
Zapiekanka makaronowa
-
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą
-
Mac cheese
-
Zapiekanka gyros z makaronem
-
Zapiekanka z cukinii
-
Zapiekanka z kurczakiem
-
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem
-
Zapiekanka gyros
-
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
-
Moussaka
-
Zapiekanka makaronowa z szynką
-
Zapiekanka warzywna
-
Zapiekanka z pieczarek
-
Zapiekanka z pieczarkami
-
Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
-
Kugel
-
Zapiekanki
Więcej informacji na temat zapiekanki a'la gołąbki
Zapiekanka a'la gołąbki to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka z mięsem mielonym jest syta i sprawdzi się także w chłodne zimowe dni. Najlepsza zapiekanka z ryżem nie zawiera glutenu i można ją podawać osobom chorującym na celiakię. Przepis na zapiekankę a'la gołąbki jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ryż biały, cebula, passata pomidorowa, mięso mielone, kapusta biała, czosnek, majeranek.
Jak zrobić zapiekankę a'la gołąbki? Ryż umieść w garnku. Wlej wodę i wsyp łyżkę soli. Gotuj przez 15 minut. Odcedź ryż i wystudź. W misce umieść mięso mielone. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Dodaj cebulę i czosnek do mięsa. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i wymieszaj. Dodaj do mięsa ryż, passatę pomidorową i wymieszaj. Kapustę umieść we wrzącej wodzie. Gotuj przez 15 minut. Oddziel liście od kapusty. Spód naczynia żaroodpornego wyłóż kapustą. Wyłóż połowę masy mięsno ryżowej. Wyłóż kolejną warstwę kapusty. Wyłóż warstwę mięsa. Wierzch zapiekanki wyłóż liśćmi kapusty i wierzch posmaruj passatą pomidorową. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 60 minut. Przestudź zapiekankę i podziel na porcje. Podawaj na dużym talerzu.
Mięso mielone z łopatki jest źródłem pełnowartościowego białka, które jest niezbędne dla naszego organizmu w procesach wzrostu. Zawiera także spore ilości żelaza, soli mineralnych oraz potasu. Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszych krwinek czerwonych, które transportują tlen. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i E.
Podsumowując: pyszna zapiekanka z mięsem mielony sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest najlepsza na ciepło. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. Zapiekankę można wzbogacić także dodatkiem pieczarek lub grzybów leśnych.
Alergeny w zapiekance a'la gołąbki
Lista alergenów dla zapiekanki a'la gołąbki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na zapiekanka a'la gołąbki
Wartości odżywcze zapiekanki a'la gołąbki
Zapiekanka a'la gołąbki to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zapiekanka zawiera także dużą ilość białka pochodzenia zwierzęcego. Zapiekanka nie zawiera dużej ilości kalorii i świetnie sprawdzi się dla osób na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(320g)
Węglowodany
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy
(320g)
Składniki mineralne
(320g)
-
ryż,
cebula,
mięso,
kapusta biała,
kapusta,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.