Zalewajka kielecka
- Ziemniaki średnie (750 g)
- Żur na zakwasie w butelce (500 ml)
- Cebula (200 g)
- Czosnek (20 g)
- Biała kiełbasa (250 g)
- Boczek wędzony bez kości (100 g)
- Śmietana 18% (20 g)
- Jajko (6 szt.)
Przepis na zalewajkę kielecką krok po kroku
Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę z czosnkiem również pokrój w kostkę. Podobnie pokrój boczek i kiełbasę.
Do garnka wlej 1 l wody i zagotuj.
Do gotującej się wody dodaj ziemniaki oraz boczek i kiełbasę. Następnie dodaj również cebulę i 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe oraz sól i pieprz do smaku.
Żur rozmieszaj ze śmietaną i dodaj do nich posiekany czosnek.
Po około 20 minutach gotowania, gdy ziemniaki jeszcze będą twarde, dodaj mieszankę z żuru, śmietany i czosnku.
Gotuj jeszcze przez 10-15 minut.
Jajka ugotuj na twardo i podawaj z zupą.
Więcej informacji na temat zalewajki kieleckiej
Zalewajka kielecka to pyszna, prawdziwa zupa, którą wykonasz w kilka chwil. Potrzebne składniki znajdziesz w każdym sklepie i powstanie z nich sycąca i dobra polewka.
Ten prosty przepis na zalewajkę kielecką wykonasz w kilka chwil. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę z czosnkiem również pokrój w kostkę. Podobnie pokrój boczek i kiełbasę. Do garnka wlej 1 l wody i zagotuj. Do gotującej się wody dodaj ziemniaki oraz boczek i kiełbasę. Następnie dodaj również cebulę i 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe oraz sól i pieprz do smaku. Żur rozmieszaj ze śmietaną i dodaj do nich posiekany czosnek. Po około 20 minutach gotowania, gdy ziemniaki jeszcze będą twarde, dodaj mieszankę z żuru, śmietany i czosnku. Gotuj jeszcze przez 10-15 minut. Jajka ugotuj na twardo i podawaj z zupą. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić zalewajkę kielecką. Taka zupa to świetny pomysł na posiłek, jeśli potrzebna Ci smaczna zupa.
Zalewajka to jedna z bardziej charakterystycznych zup w kuchni polskiej. Według historii to ona obroniła przed głodem i uratowała zdrowie Polaków podczas i po wojnie. Zupa ta po raz pierwszy powstała w Łodzi w XIX wieku. Stanowiła swego rodzaju codzienność w polskich domach. W zależności od możliwości zdobycia produktów mogła być przygotowana z dodatkiem marchwi lub grzybów. W dni bardziej świąteczne podawało się ją z dodatkiem zasmażki lub skwarków ze słoniny. Z czasem te ostatnie zmieniono na boczek lub kiełbasę. Wraz z pojawieniem się nowych produktów w polskich sklepach oprócz czosnku, soli i pieprzu zaczęto do zalewajki dodawać również liść laurowy oraz bulion.
W 2008 roku zalewajka została wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii „gotowe dania i potrawy w woj. łódzkim”. Wygląd tradycyjnej zalewajki opisywany jest jako jasnożółto-kremowy z widocznymi „okami” tłuszczu. Zupa ta powinna być gęsta, ale użyte w niej warzywa powinny być miękkie i nierozgotowane.
Alergeny w zalewajce kieleckiej
Lista alergenów dla zalewajki kieleckiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żur na zakwasie w butelce
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze zalewajki kieleckiej
Zupy to bardzo dobry pomysł na danie obiadowe, które ma być sycące, ale również niskokaloryczne.
Energia i białka
(340g)
Węglowodany
(340g)
Tłuszcze
(340g)
Witaminy
(340g)
Składniki mineralne
(340g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.