Tradycyjna zalewajka

Opublikowano: 05.06.2023 r., 8:30 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna zalewajka podana z natką.
Tradycyjna zalewajka
Tradycyjna zalewajka to zupa, która niegdyś cieszyła się dużą popularnością, choć teraz jest nieco zapomniana. Warto wypróbować przepis na nią, gdyż jest pyszna.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
388 kcal
Kcal w porcji
309 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Ziemniaki późne (375 g)
  • Kiełbasa domowa (150 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Cebula (100 g)
  • Zakwas na żurek (500 g)
  • Śmietana 12% (70 g)
  • Jajko (5 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na tradycyjną zalewajkę krok po kroku

Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Zalej je wodą, by całość była dobrze przykryta (około 1500 ml).

Rozgrzej patelnie. Podsmaż na niej pokrojony boczek i kiełbasę. Dodaj posiekaną cebulę.

Zawartość patelni dodaj do ziemniaków. Gotuj do miękkości ziemniaków.

Całość zalej zakwasem i śmietanką. Zagotuj i dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Podawaj z ugotowanym jajkiem.

Jak oceniasz przepis na tradycyjną zalewajkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat tradycyjnej zalewajki

Tradycyjna zalewajka to zupa, która niegdyś cieszyła się dużą popularnością, choć teraz jest nieco zapomniana. Warto wypróbować przepis na nią, gdyż jest pyszna.

Przepis na tradycyjną zalewajkę to pomysł na wyjątkowe danie, które, choć niezwykle proste zachwyca smakiem i aromatem. Ta smaczna zupa na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnych dań. Wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie. Potrawa ta była kiedyś niezwykle popularna, teraz straciła nieco na popularności. Warto jednak sięgnąć o ten tradycyjny przepis i przygotować ją samodzielnie od podstaw. Nie jest to wcale trudne. Zwłaszcza że wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie. Zupa ta nieco przypomina żurek. Zalewajka z ziemniakami i z kiełbasą, świetnie zastąpi drugie danie, dlatego, jeśli szukasz prostej, ale niezwykle treściwej zupy na obiad, ta sprawdzi się znakomicie. Zupa ta to dla wielu osób smak dzieciństwa, gdyż najczęściej przygotowywały ją babcie i mamy. Warto wrócić do tych wspomnień, samodzielnie przygotowując ją w domu. Zupa dzięki zakwasowi jest lekko kwaśna, lecz świetnie komponuje się z ziemniakami i kiełbasą. Można podawać ją również z jajkiem.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tradycyjną zalewajkę, by była pyszna, a przy tym również dobra dla początkujących, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Ta zupa to prawdziwy przepis babci. To najlepsza opcja dla osób, które kochają prostą kuchnię. To zupa, która niestety nie jest wyborem dietetycznym, czy delikatnym. Zawiera sporo ziemniaków i duże ilości kiełbasy, przez co syci na długo, jednak jej kaloryczność jest dość wysoka. Dlatego świetnie sprawdza się zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to potrzeba sporo energii. Warto pamiętać, wybierając dodatki do zupy, by sięgać po te dobrej jakości. Jeśli wybierasz kiełbasę, postaraj się użyć tej drobiowej, która zawiera mniej tłuszczów nasyconych, jest więc zdrowsza dla układu krwionośnego. Pamiętaj również o tym, by miała jak największą ilość mięsa na 100 g produktów. Jeśli nie jesz mięsa, możesz wymienić ją na produkt roślinny, który jest alternatywą kiełbasek. Niezwykle ważnym elementem tego dania jest również zakwas. Wybieraj ten z jak najmniejszą ilością składników, możesz też dodać do zupy własnego zakwasu, przygotowanego samodzielnie w domu.

Alergeny w tradycyjnej zalewajce

Lista alergenów dla tradycyjnej zalewajki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tradycyjnej zalewajki

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(309g)
Energia (kcal)
125.65
388.26
Białko (g)
6.36
19.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(309g)
Węglowodany (g)
8.20
25.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.02
3.16

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(309g)
Tłuszcz (g)
7.32
22.63
Tłuszcze nasycone (g)
3.05
9.41
Tłuszcze nienasycone (g)
4.28
13.22

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(309g)
Sód (mg)
242.75
750.08
Szacunkowy indeks glikemiczny tradycyjnej zalewajki 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tradycyjnej zalewajki

Koszt składników
32.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
375 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.50
Za 375 g
Kiełbasa domowa
150 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 150 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Zakwas na żurek
500 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Śmietana 12%
70 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.77
Za 70 g
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Koszt składników
32.70