Zalewajka kielecka

Opublikowano: 31.03.2023 r., 17:50 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zalewajka kielecka
Zalewajka kielecka
Zalewajka kielecka to pyszna, prawdziwa zupa, którą wykonasz w kilka chwil. Potrzebne składniki znajdziesz w każdym sklepie i powstanie z nich sycąca i dobra polewka.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 40 min
399 kcal
Kcal w porcji
340 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Ziemniaki średnie (750 g)
  • Żur na zakwasie w butelce (500 ml)
  • Cebula (200 g)
  • Czosnek (20 g)
  • Biała kiełbasa (250 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Śmietana 18% (20 g)
  • Jajko (6 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na zalewajkę kielecką krok po kroku

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę z czosnkiem również pokrój w kostkę. Podobnie pokrój boczek i kiełbasę.

Do garnka wlej 1 l wody i zagotuj.

Do gotującej się wody dodaj ziemniaki oraz boczek i kiełbasę. Następnie dodaj również cebulę i 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe oraz sól i pieprz do smaku.

Żur rozmieszaj ze śmietaną i dodaj do nich posiekany czosnek.

Po około 20 minutach gotowania, gdy ziemniaki jeszcze będą twarde, dodaj mieszankę z żuru, śmietany i czosnku.

Gotuj jeszcze przez 10-15 minut.

Jajka ugotuj na twardo i podawaj z zupą.

Jak oceniasz przepis na zalewajkę kielecką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,6% osób

Więcej informacji na temat zalewajki kieleckiej

Zalewajka kielecka to pyszna, prawdziwa zupa, którą wykonasz w kilka chwil. Potrzebne składniki znajdziesz w każdym sklepie i powstanie z nich sycąca i dobra polewka.

Ten prosty przepis na zalewajkę kielecką wykonasz w kilka chwil. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w kostkę. Cebulę z czosnkiem również pokrój w kostkę. Podobnie pokrój boczek i kiełbasę. Do garnka wlej 1 l wody i zagotuj. Do gotującej się wody dodaj ziemniaki oraz boczek i kiełbasę. Następnie dodaj również cebulę i 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe oraz sól i pieprz do smaku. Żur rozmieszaj ze śmietaną i dodaj do nich posiekany czosnek. Po około 20 minutach gotowania, gdy ziemniaki jeszcze będą twarde, dodaj mieszankę z żuru, śmietany i czosnku. Gotuj jeszcze przez 10-15 minut. Jajka ugotuj na twardo i podawaj z zupą. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić zalewajkę kielecką. Taka zupa to świetny pomysł na posiłek, jeśli potrzebna Ci smaczna zupa.

Zalewajka to jedna z bardziej charakterystycznych zup w kuchni polskiej. Według historii to ona obroniła przed głodem i uratowała zdrowie Polaków podczas i po wojnie. Zupa ta po raz pierwszy powstała w Łodzi w XIX wieku. Stanowiła swego rodzaju codzienność w polskich domach. W zależności od możliwości zdobycia produktów mogła być przygotowana z dodatkiem marchwi lub grzybów. W dni bardziej świąteczne podawało się ją z dodatkiem zasmażki lub skwarków ze słoniny. Z czasem te ostatnie zmieniono na boczek lub kiełbasę. Wraz z pojawieniem się nowych produktów w polskich sklepach oprócz czosnku, soli i pieprzu zaczęto do zalewajki dodawać również liść laurowy oraz bulion.

W 2008 roku zalewajka została wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii „gotowe dania i potrawy w woj. łódzkim”. Wygląd tradycyjnej zalewajki opisywany jest jako jasnożółto-kremowy z widocznymi „okami” tłuszczu. Zupa ta powinna być gęsta, ale użyte w niej warzywa powinny być miękkie i nierozgotowane.

Alergeny w zalewajce kieleckiej

Lista alergenów dla zalewajki kieleckiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żur na zakwasie w butelce
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze zalewajki kieleckiej

na 100g gotowej potrawy

Zupy to bardzo dobry pomysł na danie obiadowe, które ma być sycące, ale również niskokaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(340g)
Energia (kcal)
117.48
399.43
Białko (g)
6.04
20.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(340g)
Węglowodany (g)
9.45
32.13
Węglowodany przyswajalne (g)
6.56
22.29
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.91
3.11
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(340g)
Tłuszcz (g)
6.12
20.82
Tłuszcze nasycone (g)
2.57
8.72
Tłuszcze nienasycone (g)
3.56
12.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.52
8.57
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.94
3.21
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
68.94
234.38
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(340g)
Witamina A (µg (mcg))
29.21
99.31
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
0.68
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
1.02
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.79
26.47
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.48
1.65
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.29
0.99
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
29.18
99.21
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.33
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.40
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.58
5.39
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.28
48.56
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.71
2.43
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(340g)
Sód (mg)
246.78
839.06
Potas (mg)
235.10
799.33
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Wapń (mg)
18.93
64.35
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
89.64
304.78
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.29
48.59
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.76
2.60
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.75
2.56
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.23
Brak danych dla: żur na zakwasie w butelce.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zalewajki kieleckiej 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zalewajki kieleckiej

Koszt składników
32.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
750 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
3.00
Za 750 g
Żur na zakwasie w butelce
500 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 ml
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
20 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Biała kiełbasa
250 g
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
5.71
Za 250 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Śmietana 18%
20 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Koszt składników
32.70