Przepis na zalewajka krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Cebulę i kiełbasę pokrój w kostkę.

Na dno garnka wlej olej i podgrzej. Podsmaż cebulę z kiełbasą.

Następnie wlej bulion wraz z liściem laurowym i zielem angielskim i zagotuj.

Obierz ziemniaki i pokrój w dużą kostkę. Dodaj do bulionu. Gotuj 20 minut.

Dopraw solą i pieprzem. Zmniejsz ogień i wlej zakwas. Gotuj jeszcze 5 minut.

Na koniec dodaj śmietanę i pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.

Zalewajka podana jest w garnuszku. W garnuszku tym znajduje się również chochelka.
Zalewajka
Koszt przygotowania dania
35.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
282 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
65

Zalewajka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zalewajce

Zalewajka to dobry pomysł na szybką zupę z prostych składników. Przepis na zalewajkę jest dziecinnie prosty. Kiełbasa dodana do zupy powinna być kiełbasą wysokiej jakości, najlepiej z wyrobów swojskich. Do przygotowania tej prostej aczkolwiek smacznej zupy będziesz potrzebować następujących produktów spożywczych: ziemniaki, cebula, kiełbasa, bulion drobiowy, zakwas na żurek, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, śmietana kwaśna 18% oraz natka pietruszki.

Jak ugotować dobrą zalewajkę ? Na początek pokrój cebulę i kiełbasę w kostkę. Na dno garnka wlej olej i rozgrzej. Usmaż na oleju cebulę i kiełbasę. Zalej bulionem z liściem laurowym i zielem angielskim. Obierz ziemniaki i pokrój w dużą kostkę. Włóż do bulionu i gotuj 20 minut. Zmniejsz ogień i dodaj zakwas na żur, gotuj jeszcze 5 minut. Po tym czasie zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę kwaśną i natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem.

Ziemniaki są warzywem lekkostrawnym nisko kalorycznym. Ziemniaki są cennym źródłem błonnika. Mają wysoki indeks sytości, dzięki czemu dłużej czujemy się najedzeni. Ziemniaki zawierają dużo witaminy C, są też skarbnicą potasu, fosforu i wapnia. Warto włączyć więc ziemniaki do swojego jadłospisu. Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi a co za tym idzie ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości.

Podsumowując zalewajka to szybka z ziemniakami na kiełbasie, którą przygotujesz w 30 minut. Zupa dla wielu osób to smak dzieciństwa, gdyż najczęściej przygotowywały ją nasze babcie. Zupa dzięki zakwasowi jest lekko kwaśna lecz świetnie komponuje się z ziemniakami i cebulą.

Wartości odżywcze zalewajki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
112.90 kcal
282.25 kcal
Białko
2.84 g
7.09 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Węglowodany w zalewajce

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
6.93 g
17.33 g
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
5.85 g
14.64 g
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
8.36 g
20.91 g
Tłuszcze nasycone
3.60 g
9.00 g
Tłuszcze nienasycone
4.76 g
11.90 g
Tłuszcze jednonasycone
3.44 g
8.60 g
Brak danych dla: ziemniaki późne, zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.31 g
3.27 g
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zalewajka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.20 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.84 mg
2.10 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zalewajka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
263.74 mg
659.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Potas
182.74 mg
456.85 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Wapń
27.64 mg
69.10 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Fosfor
55.39 mg
138.48 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
10.79 mg
26.98 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.45 mg
1.12 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Cynk
0.37 mg
0.93 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.12 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zalewajki 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zalewajce

Lista alergenów dla zalewajki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek

Cena przygotowania zalewajki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki późne
500 g
5 średnich sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Cebula
300 g
3 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Bulion drobiowy
700 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
15.00
Za 700 g
Śmietana 18%
300 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
3.30
Za 300 g
Natka pietruszki
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Zakwas na żurek
100 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 100 g
Kiełbasa polska
300 g
14.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 300 g
Olej rzepakowy
40 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
54.40
Jak oceniasz przepis na zalewajka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób