Przepis na zalewajka świętokrzyska krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Marchew i ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Wlej wodę (2 litry) i dodaj żeberka.

Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz marchew i ziemniaki.

Gotuj jeszcze 20 minut.

Kiełbasę podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu i dodaj do zupy.

Wlej zakwas na barszcz i dopraw sola, pieprzem i majerankiem.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.

Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem śmietany i świeżego pieczywa.

Zobacz inne przepisy na zalewajki
Zalewajka świętokrzyska podana w garnku.
Zalewajka świętokrzyska
Koszt przygotowania dania
18.71 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
626 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
61

Zalewajka świętokrzyska - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zalewajce świętokrzyskiej

Domowa zalewajka świętokrzyska to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na zupę jest doskonały na szybki obiad po pracy. Zupa jest gęsta i bardzo syta, dlatego najlepiej podać ją w okresie jesienno-zimowym. Przepis na zalewajkę świętokrzyską jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: zakwas na barszcz, kiełbasa, żeberka wieprzowe, cebula, marchew, ziemniaki, śmietana 12%, majeranek, sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy.

Jak zrobić zalewajkę świętokrzyską? Marchew i ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Wlej wodę i dodaj żeberka. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz marchew i ziemniaki. Gotuj jeszcze 20 minut. Kiełbasę podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu i dodaj do zupy. Wlej zakwas na barszcz i dopraw sola, pieprzem i majerankiem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując tradycyjna zupa pochodząca z województwa świętokrzyskiego jest bardzo aromatyczna i syta. Prosty przepis nie sprawi Ci większego problemu. Smaczna zupa jest idealna na obiad dla całej rodziny. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze zalewajki świętokrzyskiej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
139.19 kcal
626.36 kcal
Białko
5.24 g
23.57 g

Węglowodany w zalewajce świętokrzyskiej

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
8.06 g
36.26 g
Węglowodany przyswajalne
5.80 g
26.12 g
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.11 g
4.99 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
9.56 g
43.04 g
Tłuszcze nasycone
4.01 g
18.05 g
Tłuszcze nienasycone
5.55 g
24.99 g
Tłuszcze jednonasycone
3.94 g
17.73 g
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.57 g
7.05 g
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.05 g
0.22 g
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietana 12%.
czytaj dalej
Cholesterol
23.18 mg
104.31 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zalewajka świętokrzyska

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
108.55 µg (mcg)
488.50 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.74 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.28 µg (mcg)
1.27 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
8.37 mg
37.66 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.23 µg (mcg)
1.01 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina E
0.19 mg
0.85 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
11.79 µg (mcg)
53.06 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.10 mg
0.46 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.09 mg
0.39 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.22 mg
5.50 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
8.44 µg (mcg)
37.98 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
960.52 µg (mcg)
4322.34 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zalewajka świętokrzyska

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
196.30 mg
883.35 mg
Potas
226.47 mg
1019.13 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Wapń
31.56 mg
142.02 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Fosfor
76.94 mg
346.21 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
13.58 mg
61.13 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.44 mg
1.96 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Cynk
0.70 mg
3.16 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.24 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zalewajki świętokrzyskiej 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zalewajce świętokrzyskiej

Lista alergenów dla zalewajki świętokrzyskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Cena przygotowania zalewajki świętokrzyskiej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Zakwas na żurek
300 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 300 g
Kiełbasa podwawelska
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Żeberka wieprzowe
200 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Ziemniaki późne
300 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
51.70
Jak oceniasz przepis na zalewajka świętokrzyska
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób