Zalewajka świętokrzyska

Opublikowano: 26.09.2022 r., 9:57 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zalewajka świętokrzyska podana w garnku.
Zalewajka świętokrzyska
Zalewajka świętokrzyska to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Zalewajka przypomina w smaku barszcz biały. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną zupę.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
626 kcal
Kcal w porcji
450 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Zakwas na żurek (300 g)
  • Kiełbasa podwawelska (300 g)
  • Żeberka wieprzowe (200 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Marchewka 2 małe sztuki (200 g)
  • Ziemniaki późne 2 średnie sztuki (300 g)
  • Śmietana 12% (200 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zalewajka świętokrzyska krok po kroku

Marchew i ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Wlej wodę (2 litry) i dodaj żeberka.

Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.

Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz marchew i ziemniaki.

Gotuj jeszcze 20 minut.

Kiełbasę podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu i dodaj do zupy.

Wlej zakwas na barszcz i dopraw sola, pieprzem i majerankiem.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj.

Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem śmietany i świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na zalewajka świętokrzyska
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,1% osób

Więcej informacji na temat zalewajki świętokrzyskiej

Domowa zalewajka świętokrzyska to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na zupę jest doskonały na szybki obiad po pracy. Zupa jest gęsta i bardzo syta, dlatego najlepiej podać ją w okresie jesienno-zimowym. Przepis na zalewajkę świętokrzyską jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: zakwas na barszcz, kiełbasa, żeberka wieprzowe, cebula, marchew, ziemniaki, śmietana 12%, majeranek, sól, pieprz, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, olej rzepakowy.

Jak zrobić zalewajkę świętokrzyską? Marchew i ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Wlej wodę i dodaj żeberka. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz marchew i ziemniaki. Gotuj jeszcze 20 minut. Kiełbasę podsmaż na patelni bez dodatku tłuszczu i dodaj do zupy. Wlej zakwas na barszcz i dopraw sola, pieprzem i majerankiem. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj. Podawaj w głębokim talerzu z dodatkiem świeżego pieczywa.

Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Jest ona źródłem witaminy C oraz substancji o działaniu bakteriobójczym. Dzięki zawartości witaminy C cebula była niegdyś cenionym lekarstwem na szkorbut. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi. Cebuli nie powinny spożywać osoby z chorobami układu pokarmowego, niewydolnością nerek i chorobami wątroby.

Podsumowując tradycyjna zupa pochodząca z województwa świętokrzyskiego jest bardzo aromatyczna i syta. Prosty przepis nie sprawi Ci większego problemu. Smaczna zupa jest idealna na obiad dla całej rodziny. Zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni.

Alergeny w zalewajce świętokrzyskiej

Lista alergenów dla zalewajki świętokrzyskiej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%

Wartości odżywcze zalewajki świętokrzyskiej

na 100g gotowej potrawy

Zalewajka świętokrzyska to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Zalewajka jest kaloryczna i zawiera sporą ilość tłuszczów nasyconych. Nie powinny jej w dużych ilościach spożywać osoby na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kcal)
139.19
626.36
Białko (g)
5.24
23.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany (g)
8.06
36.26
Węglowodany przyswajalne (g)
5.80
26.12
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.11
4.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz (g)
9.56
43.04
Tłuszcze nasycone (g)
4.01
18.05
Tłuszcze nienasycone (g)
5.55
24.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.94
17.73
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.57
7.05
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.05
0.22
Brak danych dla: zakwas na żurek, śmietana 12%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.18
104.31
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A (µg (mcg))
108.55
488.50
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.74
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
1.27
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.37
37.66
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.23
1.01
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.85
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.79
53.06
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.10
0.46
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.39
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.22
5.50
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.44
37.98
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
960.52
4322.34
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód (mg)
196.30
883.35
Potas (mg)
226.47
1019.13
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Wapń (mg)
31.56
142.02
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
76.94
346.21
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.58
61.13
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.44
1.96
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.70
3.16
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.24
Brak danych dla: zakwas na żurek, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zalewajki świętokrzyskiej 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zalewajki świętokrzyskiej

Koszt składników
51.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Zakwas na żurek
300 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 300 g
Kiełbasa podwawelska
300 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 300 g
Żeberka wieprzowe
200 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Marchewka
200 g
2 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Ziemniaki późne
300 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.20
Za 300 g
Śmietana 12%
200 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
51.70