Przepis na zalewajkę na maślance krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, liść laurowy, cukier
To będzie niezbędne
piekarnik, garnek

Ziemniaki obierz, umyj i osusz. Następnie pokrój w kostkę.

Umieść ziemniaki w garnku i dodaj 1 litr wody. Ziemniaki ugotuj z dodatkiem soli, szczypty pieprzu oraz cukru i liściem laurowym.

W maślance rozmieszaj mąkę i dodaj do ugotowanych ziemniaków, które nadal są w wodzie.

Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle.

Dodaj boczek z cebulą do garnka z ziemniakami i maślanką.

Chwilę podgotuj, ewentualnie dopraw do smaku.

Jajka ugotuj na twardo i podawaj z zupą.

Zalewajka na maślance w ciemnym garnuszku
Zalewajka na maślance
Koszt przygotowania dania
17.13 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
355 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Zalewajka na maślance - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zalewajce na maślance

Zalewajka na maślance to pyszna, tradycyjna zupa, którą wykonasz w kilka chwil. Potrzebne składniki znajdziesz w każdym sklepie i powstanie z nich sycąca i dobra polewka.

Przepis na zalewajkę na maślance jest bardzo prosty. Najpierw ziemniaki obierz, umyj i osusz. Następnie pokrój w kostkę. Umieść ziemniaki w garnku i dodaj 1 litr wody. Ziemniaki ugotuj z dodatkiem soli, szczypty pieprzu oraz cukru i liściem laurowym. W maślance rozmieszaj mąkę i dodaj do ugotowanych ziemniaków, które nadal są w wodzie. Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na maśle. Dodaj boczek z cebulą do garnka z ziemniakami i maślanką. Chwilę podgotuj, ewentualnie dopraw do smaku. Jajka ugotuj na twardo i podawaj z zupą. Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić zalewajkę na maślance. Taka zupa to świetny pomysł na posiłek, jeśli potrzebna Ci smaczna zupa.

Zalewajka to jedna z bardziej charakterystycznych zup w kuchni polskiej. Według historii to ona obroniła przed głodem i uratowała zdrowie Polaków podczas i po wojnie. Zupa ta po raz pierwszy powstała w Łodzi w XIX wieku. Stanowiła swego rodzaju codzienność w polskich domach. W zależności od możliwości zdobycia produktów mogła być przygotowana z dodatkiem marchwi lub grzybów. W dni bardziej świąteczne podawało się ją z dodatkiem zasmażki lub skwarków ze słoniny. Z czasem te ostatnie zmieniono na boczek lub kiełbasę. Wraz z pojawieniem się nowych produktów w polskich sklepach oprócz czosnku, soli i pieprzu zaczęto do zalewajki dodawać również liść laurowy oraz bulion.

W 2008 roku zalewajka została wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii „gotowe dania i potrawy w woj. łódzkim”. Wygląd tradycyjnej zalewajki opisywany jest jako jasnożółto-kremowy z widocznymi „okami” tłuszczu. Zupa ta powinna być gęsta, ale użyte w niej warzywa powinny być miękkie i nierozgotowane.

Wartości odżywcze zalewajki na maślance

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(370g)
Energia (kalorie)
96.00 kcal
355.20 kcal
Białko
3.76 g
13.93 g

Węglowodany w zalewajce na maślance

Na 100g
Na porcję
(370g)
Węglowodany
10.14 g
37.50 g
Węglowodany przyswajalne
9.18 g
33.97 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.95 g
3.53 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(370g)
Tłuszcz
4.56 g
16.87 g
Tłuszcze nasycone
2.37 g
8.78 g
Tłuszcze nienasycone
2.18 g
8.08 g
Tłuszcze jednonasycone
1.62 g
5.99 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.57 g
2.09 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
26.88 mg
99.45 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zalewajkę na maślance

Na 100g
Na porcję
(370g)
Witamina A
30.71 µg (mcg)
113.63 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.17 mg
0.64 mg
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.99 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
8.59 mg
31.78 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.66 µg (mcg)
2.46 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.12 mg
0.44 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
30.24 µg (mcg)
111.87 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.42 mg
Niacyna
0.77 mg
2.86 mg
Foliany
12.00 µg (mcg)
44.38 µg (mcg)
Beta karoten
4.07 µg (mcg)
15.05 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zalewajkę na maślance

Na 100g
Na porcję
(370g)
Sód
100.76 mg
372.81 mg
Potas
261.11 mg
966.10 mg
Wapń
57.47 mg
212.66 mg
Fosfor
81.12 mg
300.14 mg
Magnez
15.82 mg
58.53 mg
Żelazo
0.49 mg
1.81 mg
Cynk
0.43 mg
1.59 mg
Miedź
0.07 mg
0.25 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zalewajki na maślance 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zalewajce na maślance

Lista alergenów dla zalewajki na maślance przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • maślanka 3%
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania zalewajki na maślance

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki średnie
1000 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 4
4.00
Za 1000 g
Maślanka 3%
1000 g
1.50
Za 330.0 g
Liczba opakowań 4
4.55
Za 1000 g
Boczek wieprzowy bez kości
150 g
4.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
10 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
35.00
Jak oceniasz przepis na zalewajkę na maślance
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95.6% osób