Babcina zalewajka

Opublikowano: 31.03.2023 r., 17:50 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babcina zalewajka w białej miseczce
Babcina zalewajka
Babcina zalewajka to pyszna, tradycyjna zupa, którą wykonasz w kilka chwil. Potrzebne składniki znajdziesz w każdym sklepie i powstanie z nich sycąca i dobra polewka. Ten sprawdzony przepis babci zawsze się udaje i zachwyca.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 30 min
424 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Zakwas na żurek (250 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Ziemniaki średnie (550 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
garnek

Przepis na babciną zalewajkę krok po kroku

Boczek pokrój w kostkę i podziel na pół. Jedną połowę przełóż do garnka. Dodaj do niego liść laurowy i ziele angielskie. Zalej ok. 1 l wody i gotuj.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor.

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru z boczku i gotuj, aż będą miękkie.

Wymieszaj żur ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj podsmażony boczek z cebulą i wymieszany żur.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na babciną zalewajkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,8% osób

Więcej informacji na temat babcinej zalewajki

Babcina zalewajka to pyszna, tradycyjna zupa, którą wykonasz w kilka chwil. Potrzebne składniki znajdziesz w każdym sklepie i powstanie z nich sycąca i dobra polewka. Ten sprawdzony przepis babci zawsze się udaje i zachwyca.

Ten prosty przepis na babciną zalewajkę wykonasz w kilka chwil. Boczek pokrój w kostkę i podziel na pół. Jedną połowę przełóż do garnka. Dodaj do niego liść laurowy i ziele angielskie. Zalej ok. 1 l wody i gotuj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru z boczku i gotuj, aż będą miękkie. Wymieszaj żur ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj podsmażony boczek z cebulą i wymieszany żur. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić babciną zalewajkę. Taka zupa to świetny pomysł na posiłek, jeśli potrzebna Ci smaczna zupa.

Zalewajka to jedna z bardziej charakterystycznych zup w kuchni polskiej. Według historii to ona obroniła przed głodem i uratowała zdrowie Polaków podczas i po wojnie. Zupa ta po raz pierwszy powstała w Łodzi w XIX wieku. Stanowiła swego rodzaju codzienność w polskich domach. W zależności od możliwości zdobycia produktów mogła być przygotowana z dodatkiem marchwi lub grzybów. W dni bardziej świąteczne podawało się ją z dodatkiem zasmażki lub skwarków ze słoniny. Z czasem te ostatnie zmieniono na boczek lub kiełbasę. Wraz z pojawieniem się nowych produktów w polskich sklepach oprócz czosnku, soli i pieprzu zaczęto do zalewajki dodawać również liść laurowy oraz bulion.

W 2008 roku zalewajka została wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii „gotowe dania i potrawy w woj. łódzkim”. Wygląd tradycyjnej zalewajki opisywany jest jako jasnożółto-kremowy z widocznymi „okami” tłuszczu. Zupa ta powinna być gęsta, ale użyte w niej warzywa powinny być miękkie i nierozgotowane.

Alergeny w babcinej zalewajce

Lista alergenów dla babcinej zalewajki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze babcinej zalewajki

na 100g gotowej potrawy

Zupy to bardzo dobry pomysł na danie obiadowe, które ma być sycące, ale również niskokaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
141.52
424.56
Białko (g)
7.05
21.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
11.30
33.89
Węglowodany przyswajalne (g)
8.55
25.65
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.38
4.14

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
7.51
22.54
Tłuszcze nasycone (g)
3.41
10.24
Tłuszcze nienasycone (g)
4.10
12.30
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.95
8.84
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.10
3.29
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
21.24
63.72
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
12.07
36.20
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.25
0.75
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.59
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.90
29.70
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.20
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.11
0.32
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
11.82
35.45
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.41
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.21
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.23
6.70
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
8.91
26.73
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
2.64
7.93
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
294.85
884.55
Potas (mg)
301.37
904.12
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.02
57.05
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
99.98
299.95
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.44
52.31
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.56
1.69
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.69
2.08
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.23
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babcinej zalewajki 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babcinej zalewajki

Koszt składników
27.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Zakwas na żurek
250 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Ziemniaki średnie
550 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
2.20
Za 550 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
27.20