Przepis na babciną zalewajkę krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
To będzie niezbędne
garnek

Boczek pokrój w kostkę i podziel na pół. Jedną połowę przełóż do garnka. Dodaj do niego liść laurowy i ziele angielskie. Zalej ok. 1 l wody i gotuj.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor.

Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru z boczku i gotuj, aż będą miękkie.

Wymieszaj żur ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.

Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj podsmażony boczek z cebulą i wymieszany żur.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Babcina zalewajka w białej miseczce
Babcina zalewajka
Koszt przygotowania dania
16.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
424 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Babcina zalewajka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o babcinej zalewajce

Babcina zalewajka to pyszna, tradycyjna zupa, którą wykonasz w kilka chwil. Potrzebne składniki znajdziesz w każdym sklepie i powstanie z nich sycąca i dobra polewka. Ten sprawdzony przepis babci zawsze się udaje i zachwyca.

Ten prosty przepis na babciną zalewajkę wykonasz w kilka chwil. Boczek pokrój w kostkę i podziel na pół. Jedną połowę przełóż do garnka. Dodaj do niego liść laurowy i ziele angielskie. Zalej ok. 1 l wody i gotuj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni na złoty kolor. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do wywaru z boczku i gotuj, aż będą miękkie. Wymieszaj żur ze śmietaną i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodaj podsmażony boczek z cebulą i wymieszany żur. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Mam nadzieję, że wiesz już jak zrobić babciną zalewajkę. Taka zupa to świetny pomysł na posiłek, jeśli potrzebna Ci smaczna zupa.

Zalewajka to jedna z bardziej charakterystycznych zup w kuchni polskiej. Według historii to ona obroniła przed głodem i uratowała zdrowie Polaków podczas i po wojnie. Zupa ta po raz pierwszy powstała w Łodzi w XIX wieku. Stanowiła swego rodzaju codzienność w polskich domach. W zależności od możliwości zdobycia produktów mogła być przygotowana z dodatkiem marchwi lub grzybów. W dni bardziej świąteczne podawało się ją z dodatkiem zasmażki lub skwarków ze słoniny. Z czasem te ostatnie zmieniono na boczek lub kiełbasę. Wraz z pojawieniem się nowych produktów w polskich sklepach oprócz czosnku, soli i pieprzu zaczęto do zalewajki dodawać również liść laurowy oraz bulion.

W 2008 roku zalewajka została wpisana na listę produktów tradycyjnych w kategorii „gotowe dania i potrawy w woj. łódzkim”. Wygląd tradycyjnej zalewajki opisywany jest jako jasnożółto-kremowy z widocznymi „okami” tłuszczu. Zupa ta powinna być gęsta, ale użyte w niej warzywa powinny być miękkie i nierozgotowane.

Wartości odżywcze babcinej zalewajki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
141.52 kcal
424.56 kcal
Białko
7.05 g
21.15 g

Węglowodany w babcinej zalewajce

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
11.30 g
33.89 g
Węglowodany przyswajalne
8.55 g
25.65 g
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.38 g
4.14 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
7.51 g
22.54 g
Tłuszcze nasycone
3.41 g
10.24 g
Tłuszcze nienasycone
4.10 g
12.30 g
Tłuszcze jednonasycone
2.95 g
8.84 g
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.10 g
3.29 g
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Cholesterol
21.24 mg
63.72 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na babciną zalewajkę

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A
12.07 µg (mcg)
36.20 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina B6
0.25 mg
0.75 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.59 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina C
9.90 mg
29.70 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Witamina E
0.11 mg
0.32 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Retinol
11.82 µg (mcg)
35.45 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Tiamina
0.14 mg
0.41 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.21 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Niacyna
2.23 mg
6.70 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Foliany
8.91 µg (mcg)
26.73 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Beta karoten
2.64 µg (mcg)
7.93 µg (mcg)
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na babciną zalewajkę

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
294.85 mg
884.55 mg
Potas
301.37 mg
904.12 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Wapń
19.02 mg
57.05 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Fosfor
99.98 mg
299.95 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Magnez
17.44 mg
52.31 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Żelazo
0.56 mg
1.69 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Cynk
0.69 mg
2.08 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.23 mg
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny babcinej zalewajki 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w babcinej zalewajce

Lista alergenów dla babcinej zalewajki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania babcinej zalewajki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Zakwas na żurek
250 g
7.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.50
Za 250 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Ziemniaki średnie
550 g
1.00
Za 250.0 g
Liczba opakowań 3
2.20
Za 550 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
27.20
Jak oceniasz przepis na babciną zalewajkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96.4% osób