Wilgotne ciasto z rabarbarem

Opublikowano: 28.11.2021 r., 11:39 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kawałek ciasta rabarbarowego na talerzu
Wilgotne ciasto z rabarbarem
Nie ma nic lepszego niż pyszne i wilgotne ciasto z rabarbarem przygotowane we własnym domu. Poznaj mój przepis i koniecznie spróbuj.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 40 min
290 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Rabarbar (250 g)
  • Masło - 1/2 kostki (125 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blacha do pieczenia 20x25 cm

Przepis na wilgotne ciasto z rabarbarem krok po kroku

Masło ucieraj z cukrem pudrem.

Do masła dodaj jajka i ubijaj za pomocą miksera.

Stopniowo dodaj mąkę przesianą przez sito, proszek do pieczenia i cukier waniliowy.

Dokładnie wymieszaj ciasto.

Dodaj umyty i pokrojony na mniejsze kawałki rabarbar.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45-50 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na wilgotne ciasto z rabarbarem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat wilgotnego ciasta z rabarbarem

Nie ma nic lepszego niż domowe, wilgotne ciasto z rabarbarem przygotowane w Twoim domu. Sezon na rabarbar to wczesna wiosna, ale śmiało możesz skorzystać z mrożonego. Ciasto z rabarbarem idealnie pasuje w okresie jesienno zimowym. Zamiast rabarbaru możesz zdecydować się na owoce sezonowe. Nasze polskie śliwki zatopione w delikatnym ucieranym cieście sprawdzą się idealnie. Pamiętaj aby w każdej porze roku sięgać po nasze polskie sezonowe produkty. Jesienią do takich produktów należą między innymi śliwki, jabłka i dynia. Skorzystajmy zatem i wykorzystajmy je na maksa.

Następna okazja będzie dopiero za rok. Puszyste ciasto z rabarbarem wyjdzie każdemu, przepis jest banalnie prosty, a podstawowe składniki na pewno masz w lodówce, wystarczy, że zaopatrzysz się w rabarbar lub owoce np. sezonowe soczyste, słodkie śliwki z lokalnego bazarku, po upieczeniu w piekarniku za 50 minut masz pyszną jesienną przekąskę.

Przepis na wilgotne ciasto z rabarbarem przedstawiam krok po kroku nieco niżej.

Przygotowane ciasto z dodatkiem jajek, będzie niesamowicie pulchne i pyszne. Jeśli lubisz bardzo słodkie ciasta postaw na wyraziste dodatki. Moje ciasto dodatkowo jest przygotowane na oleju zamiast masła, wtedy jest niezwykle wilgotne. Ten prosty przepis niesamowicie smakuje z owocami i własnoręcznie robioną kruszonką, bezą lub cukrem pudrem.

Śmiało możesz modyfikować to, co znajdzie się w środku ciasta, masa nabierze delikatniejszej struktury z budyniem. Skorzystaj z sezonowych produktów. Jeśli chcesz postawić na inne owoce, spróbuj z naszymi słodkimi, polskimi jabłkami, które najlepiej smakują właśnie teraz. Jeśli postawisz na śliwki, możesz je po prostu pozbawić pestek przekroić na pół i zatopić w delikatnym, aksamitnym cieście. Jeśli chcesz aby rabarbar był jeszcze słodszy i wyrazisty, przed pieczeniem możesz go skarmelizować na patelni z olejem i cukrem trzcinowym. Będzie on bardziej miękki i na pewno bardziej słodki. Obojętnie jakie owoce wykorzystasz, wszystkie będą dobre. W ten sposób otrzymasz pyszny deser, który idealnie sprawdzi się na spotkania ze znajomymi lub rodzinom przy ciepłej herbacie, lub świeżo wypalanej kawie. Nie ma lepszego pomysłu na jesienne popołudnie niż domowe ciasto z owocami.

Już wiesz jak zrobić wilgotne ciasto z rabarbarem?

Koniecznie spróbuj i zapamiętaj ten przepis na szybkie i dobre ciasto.

Alergeny w wilgotnym cieście z rabarbarem

Lista alergenów dla wilgotnego ciasta z rabarbarem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze wilgotnego ciasta z rabarbarem

na 100g gotowej potrawy

Domowe wypieki to świetny pomysł na deser gdy najdzie Cię ochota na coś słodkiego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
290.67
290.67
Białko (g)
6.15
6.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
37.08
37.08
Węglowodany przyswajalne (g)
36.56
36.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.52
0.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
13.54
13.54
Tłuszcze nasycone (g)
8.95
8.95
Tłuszcze nienasycone (g)
4.59
4.59
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.88
3.88
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.71
0.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
78.83
78.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
121.34
121.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.33
2.33
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.26
0.26
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.47
0.47
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
117.99
117.99
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.29
0.29
Ryboflawina (mg)
0.20
0.20
Niacyna (mg)
2.01
2.01
Foliany (µg (mcg))
50.63
50.63
Beta karoten (µg (mcg))
40.70
40.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
22.09
22.09
Potas (mg)
142.07
142.07
Wapń (mg)
41.32
41.32
Fosfor (mg)
68.93
68.93
Magnez (mg)
15.75
15.75
Żelazo (mg)
1.91
1.91
Cynk (mg)
0.52
0.52
Miedź (mg)
0.07
0.07
Mangan (mg)
0.28
0.28
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wilgotnego ciasta z rabarbarem 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wilgotnego ciasta z rabarbarem

Koszt składników
26.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rabarbar
250 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Mąka pszenna typ 500
250 g
1 szklanka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
26.00