Wege ciasto dyniowe
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (10 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
- Suszona żurawina - 1/2 szklanki (125 g)
- Cynamon - 1 łyżeczka (10 g)
- Dynia hokkaido - 1 szklanka (250 g)
- Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
- Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
Przepis na wege ciasto dyniowe krok po kroku
Mąkę wymieszaj z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą.
Wlej mleko i olej, wymieszaj za pomocą rózgi.
Dodaj żurawinę i połącz wszystkie składniki.
Na samym końcu dodaj puree z dyni i przelej ciasto do foremki.
Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.
-
Ciasto dyniowe
-
Placek z dyni
-
Ciasto dyniowe
-
Sernik dyniowy
-
Ciasto dyniowe fit
-
Placek dyniowy
-
Proste ciasto dyniowe
-
Gnocchi dyniowe
-
Ciasto dyniowe z olejem
-
Szybkie ciasto z dyni
-
Ciasto z dyni i jabłek
-
Ciasto z dyni fit
-
Gofry dyniowe
-
Ciasto dyniowe z mascarpone
-
Ciasto dyniowe Thermomix
-
Ciasto dyniowe z orzechami
-
Bułki z dynią
-
Ciasto marchewkowo-dyniowe
-
Ciasto dyniowe
Więcej informacji na temat wege ciasta dyniowego
Masz ochotę na słodki deser z wykorzystaniem sezonowych produktów? Mam dla Ciebie najlepsze połączenie, czyli wege ciasto dyniowe. Koniecznie poznaj mój prosty przepis.
Ciasto wbrew pozorom jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a efekt niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem na wszystkich przybyłych gościach.
Zatem, jak zrobić wege ciasto dyniowe?
Będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: dynia, mąka, cukier, mleko, żurawina proszek do pieczenia. Najlepsze wegetariańskie ciasto wychodzi z dyni hokkaido.
W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nie szkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.
W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.
Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
W pierwszej kolejności mąkę wymieszaj z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie wlej mleko i olej, wymieszaj za pomocą rózgi. Wrzuć żurawinę i połącz wszystkie składniki.
Na samym końcu dodaj puree z dyni i przelej ciasto do foremki. Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.
Sam widzisz, jak prosty jest przepis na wege ciasto dyniowe, będzie to dobry pomysł na pyszne ciasto do kawy.
Alergeny w wege cieście dyniowym
Lista alergenów dla wege ciasta dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
Wartości odżywcze wege ciasta dyniowego
Do ciasta możesz dodać posiekane orzechy.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.