Wege ciasto dyniowe

Opublikowano: 04.09.2022 r., 19:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegetariańskie ciasto z dynią
Wege ciasto dyniowe
Ciasto dyniowe w wege wersji to możliwe. Poznaj mój przepis i przekonaj się jaka to pyszna modyfikacja dyniowego deseru.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
301 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 szklanki (500 g)
  • Soda oczyszczona - 1 łyżeczka (10 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
  • Suszona żurawina - 1/2 szklanki (125 g)
  • Cynamon - 1 łyżeczka (10 g)
  • Dynia hokkaido - 1 szklanka (250 g)
  • Mleko 2% - 1/2 szklanki (125 ml)
  • Olej rzepakowy - 1/2 szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Przepis na wege ciasto dyniowe krok po kroku

Mąkę wymieszaj z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą.

Wlej mleko i olej, wymieszaj za pomocą rózgi.

Dodaj żurawinę i połącz wszystkie składniki.

Na samym końcu dodaj puree z dyni i przelej ciasto do foremki.

Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na wege ciasto dyniowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,1% osób

Więcej informacji na temat wege ciasta dyniowego

Masz ochotę na słodki deser z wykorzystaniem sezonowych produktów? Mam dla Ciebie najlepsze połączenie, czyli wege ciasto dyniowe. Koniecznie poznaj mój prosty przepis.

Ciasto wbrew pozorom jest bardzo szybkie i proste w przygotowaniu, a efekt niesamowity. Ciasto zrobi wrażenie pod każdym względem na wszystkich przybyłych gościach.

Zatem, jak zrobić wege ciasto dyniowe?

Będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: dynia, mąka, cukier, mleko, żurawina proszek do pieczenia. Najlepsze wegetariańskie ciasto wychodzi z dyni hokkaido.

W moim przepisie użyłam mąkę pszenną, która naturalnie zawiera w swoim składzie gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Gluten jest jak najbardziej bezpieczny i nie szkodliwy dla osób zdrowych i nie należy go wykluczać bazując na modowych trenach. Odstawienie glutenu ze swojej diety na własną rękę może doprowadzić do zaburzeń wchłaniania.

W moim przepisie znajdziesz zwykły biały cukier, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

W pierwszej kolejności mąkę wymieszaj z przyprawami, proszkiem do pieczenia i sodą. Następnie wlej mleko i olej, wymieszaj za pomocą rózgi. Wrzuć żurawinę i połącz wszystkie składniki.

Na samym końcu dodaj puree z dyni i przelej ciasto do foremki. Upiecz ciasto w piekarniku przez 45 minut w 180 stopniach.

Sam widzisz, jak prosty jest przepis na wege ciasto dyniowe, będzie to dobry pomysł na pyszne ciasto do kawy.

Alergeny w wege cieście dyniowym

Lista alergenów dla wege ciasta dyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Wartości odżywcze wege ciasta dyniowego

na 100g gotowej potrawy

Do ciasta możesz dodać posiekane orzechy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
301.46
301.46
Białko (g)
4.18
4.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
45.78
45.78
Węglowodany przyswajalne (g)
43.89
43.89
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.90
1.90

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
11.55
11.55
Tłuszcze nasycone (g)
1.18
1.18
Tłuszcze nienasycone (g)
10.37
10.37
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.25
7.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.12
3.12
Cholesterol (mg)
0.87
0.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
101.54
101.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.04
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.08
2.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.12
Witamina E (mg)
0.26
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.98
8.98
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.40
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.15
3.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
85.23
85.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
675.21
675.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
57.21
57.21
Potas (mg)
232.74
232.74
Wapń (mg)
71.38
71.38
Fosfor (mg)
118.36
118.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.03
12.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.53
3.53
Cynk (mg)
0.42
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wege ciasta dyniowego 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wege ciasta dyniowego

Koszt składników
30.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
500 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 500 g
Soda oczyszczona
10 g
1 łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 10 g
Proszek do pieczenia
10 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Suszona żurawina
125 g
1/2 szklanki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 125 g
Cynamon
10 g
1 łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Dynia hokkaido
250 g
1 szklanka
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Mleko 2%
125 ml
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Koszt składników
30.70