Wegańskie pączki
- Mąka pszenna typ 500 - 1 szklanka (250 g)
- Drożdże świeże - 1 kawałek (40 g)
- Cukier - 1 łyżka (10 g)
- Napój roślinny (mleko) z orzechów nerkowca - 1 szklanka (250 ml)
- Olej rzepakowy - 1/4 szklanki (60 ml)
- Konfitura wiśniowa - 1 słoiczek (300 g)
- Cukier puder - 1/2 szklanki (125 g)
- Sok z cytryny - 3 łyżki (30 ml)
Przepis na wegańskie pączki krok po kroku
Mąkę pszenną wymieszaj z drożdżami, dodaj odrobinę ciepłego napoju roślinnego i cukier.
Wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Dodaj pozostałe składniki i wyrób ciasto, podziel na kulki wielkości pięści i przykryj do wyrośnięcia.
Ole rzepakowy lub kokosowy rozgrzej w rondelku i usmaż pączki z obu stron na rumiany kolor.
Usmażone pączki przełóż na ręcznik papierowy, a następnie nadziej konfiturą.
Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny i polukruj pączki.
-
Naleśniki bez jajek
-
Deser z tapioki
-
Rachatłukum
-
Wegańskie bezy
-
Sorbet truskawkowy
-
Ciasto wegańskie
-
Wegańskie naleśniki
-
Tajskie lody
-
Tort wegański
-
Lody wegańskie
-
Wegańskie ciasto marchewkowe
-
Wegańskie ciastka
-
Wege ciasto marchewkowe
-
Piernik z pomidorów
-
Ciastka z ciecierzycy
-
Wegańska czekolada
-
Wegańskie lody
-
Sernik z kaszy jaglanej
-
Wegańskie słodycze
Więcej informacji na temat wegańskich pączków
Pyszne, puszyste i delikatne pączki doczekały się wielu modyfikacji, te tradycyjne w charakterystycznym kształcie z marmoladą, pozostały dla prawdziwych tradycjonalistów. Dzisiaj możemy dostać pączki z dowolnym nadzieniem i dowolnej formie, a czas ich przygotowania nie jest już tak długi. Dlatego przedstawiam Ci przepis na wegańskie pączki, czyli powstaną bez jajek i mleka, ale będą tak samo smaczne, jak tradycyjne. Co ciekawe, wykonamy je w krótkim czasie, we własnym domu. Dzięki czemu będziemy mieli stuprocentową pewność, że są one wolne od barwników i konserwantów.
Zatem, jak zrobić wegańskie pączki?
To bardzo prosty przepis, do którego będziesz potrzebować takie składniki jak: mąka pszenna, dowolny napój roślinny zamiast mleka, drożdże, cukier, olej rzepakowy. Dodatkowo przygotuj sobie szklankę cukru pudru oraz sok z cytryny, z tych dwóch składników powstanie słodki lukier, którym posmarujemy pączki. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie, będzie to ważna informacja dla osób z chorobami glutenozależnymi. Wegańskie pączki mogą być bezglutenowe, jeśli użyjesz np. mąki ryżowej.
W pierwszej kolejności przygotujemy zaczyn, ponieważ pączki powstają z ciasta drożdżowego. W misce wymieszaj pół szklanki napoju roślinnego, drożdże, dwie szklanki cukru i odrobinę mąki. Wszystkie te składniki wymieszaj, odstaw zaczyn na 30 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie w osobnej misce wymieszaj pozostałe składniki, a gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, dodaj zaczyn i spirytus. Po dokładnym wymieszaniu podziel ciasto na 12 w miarę równych części i uformuj z nich kule. Tak przygotowane pączki pozostaw na 15 minut na stole i przykryj bawełnianą ściereczką. W dużym garnku rozgrzej olej rzepakowy i usmaż pączki, ważne aby smażyć je z obu stron. W momencie, gdy staną się rumiane, będą dobre, możesz je wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej. Ważne jest, aby smażyć pączki po kolei lub nie więcej niż po trzy sztuki. Gotowe pączki połóż na papierowym ręczniku. W ten sposób pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu. Gdy pączki delikatnie ostygną, możemy przejść do nadziewania ich za pomocą specjalnego szpikulca. Dzięki niemu łatwiej będzie Ci wtoczyć konfiturę do środka. Nasze pyszne, wege pączki są już gotowe.
Alergeny w wegańskich pączkach
Lista alergenów dla wegańskich pączków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- napój roślinny (mleko) z orzechów nerkowca
Wartości odżywcze wegańskich pączków
Pączki możesz nadziać konfiturą/nutellą lub dżemem.
Energia i białka
(80g)
Węglowodany
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Składniki mineralne
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.