Wafel z mlekiem w proszku

Opublikowano: 24.09.2022 r., 15:27 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
wafel z mlekiem w proszku
Wafel z mlekiem w proszku
Wafel z mlekiem w proszku to nic innego jak przekąska z dziecięcych lat, którą bez problemu przygotujesz w swoim domu. W tym celu koniecznie poznaj mój prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Czas chłodzenia 20 min
190 kcal
Kcal w porcji
50 g
Wielkość porcji
100
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Cukier 1 szklanka (250 g)
  • Mleko 2% 1 szklanka (250 ml)
  • Masło 1 kostka (250 g)
  • Kakao 16% (proszek) 4 łyżki (40 g)
  • Mleko w proszku 2 szklanki (500 g)
  • Wafle tortowe 1 paczka (300 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, lodówka

Przepis na wafla z mlekiem w proszku krok po kroku

Do garnka włóż masło, wsyp cukier i kakao. Zacznij podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła.

Ostudź przygotowaną masę, a następnie stopniowo wsypuj mleko w proszku.

Zmiksuj masę do momentu, aż stanie się ona gęsta.

Przełóż wafle przygotowanym kremem i delikatnie dociśnij.

Odłóż do lodówki na kilka godzin i pokrój na mniejsze kawałki.

Jak oceniasz przepis na wafla z mlekiem w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat wafla z mlekiem w proszku

Najszybszy i najprostszy w przygotowaniu deser z dzieciństwa? To nic innego jak wafel z mlekiem w proszku.

Poznaj mój dzisiejszy przepis na wafel z mlekiem w proszku i powróć pamięcią do lat dzieciństwa.

Tradycyjne, domowe a do tego pyszne wafle powstaną tylko z kilku składników, które z całą pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie na pewno dostaniesz je w większości sklepów.

Zaopatrz się w mleko, u mnie będzie to mleko krowie, jeśli jednak wolisz wybrać inną wersję postaw na dowolny napój roślinny, zwróć tylko uwagę na to, aby nie zawierało ono zbyt dużej ilości cukru w swoim składzie. Nie ma znaczenia, na jaki rodzaj się zdecydujesz, większość będzie dobra, a wafle wyjdą najlepsze.

Dodatkowo kakao, Przy wyborze zwróć uwagę na jego wysoką zawartość. Moja masa do wafli powstała z cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Dodatkowo mleko w proszku, gotowe wafle i kostka masła. Gotowe wafle zawsze warto, mieć w swoim domu, nigdy nie wiesz, kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Zwróć tylko uwagę na ich skład, ponieważ gotowe wafle są w większości, zawierają gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dokładnie jak zrobić wafel z mlekiem w proszku opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój przepis i sam przygotuj przekąskę ze swojego dzieciństwa. Będzie to niezwykle miły powrót do dawnych lat, które pokochają Twoje dzieci, jaki i reszta przybyłych gości.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w waflu z mlekiem w proszku

Lista alergenów dla wafla z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Mleko w proszku
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • wafle tortowe

Wartości odżywcze wafla z mlekiem w proszku

na 100g gotowej potrawy

Nadzienie do wafli możesz przygotować, także z użyciem napoju roślinnego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kcal)
380.45
190.23
Białko (g)
13.90
6.95

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany (g)
49.27
24.64
Węglowodany przyswajalne (g)
32.68
16.34
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.25
1.13
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz (g)
14.29
7.15
Tłuszcze nasycone (g)
9.19
4.59
Tłuszcze nienasycone (g)
5.11
2.55
Cholesterol (mg)
35.06
17.53
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina D (µg (mcg))
0.17
0.09
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód (mg)
147.23
73.61
Potas (mg)
604.53
302.27
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
433.25
216.63
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.36
0.18
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wafla z mlekiem w proszku 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wafla z mlekiem w proszku

Koszt składników
38.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Mleko w proszku
500 g
2 szklanki
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Wafle tortowe
300 g
1 paczka
3.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
6.40
Za 300 g
Koszt składników
38.40