Przepis na wafla z mlekiem w proszku krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, lodówka

Do garnka włóż masło, wsyp cukier i kakao. Zacznij podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła.

Ostudź przygotowaną masę, a następnie stopniowo wsypuj mleko w proszku.

Zmiksuj masę do momentu, aż stanie się ona gęsta.

Przełóż wafle przygotowanym kremem i delikatnie dociśnij.

Odłóż do lodówki na kilka godzin i pokrój na mniejsze kawałki.

wafel z mlekiem w proszku
Wafel z mlekiem w proszku
Koszt przygotowania dania
21.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
152 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
100

Wafel z mlekiem w proszku - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o waflu z mlekiem w proszku

Najszybszy i najprostszy w przygotowaniu deser z dzieciństwa? To nic innego jak wafel z mlekiem w proszku.

Poznaj mój dzisiejszy przepis na wafel z mlekiem w proszku i powróć pamięcią do lat dzieciństwa.

Tradycyjne, domowe a do tego pyszne wafle powstaną tylko z kilku składników, które z całą pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie na pewno dostaniesz je w większości sklepów.

Zaopatrz się w mleko, u mnie będzie to mleko krowie, jeśli jednak wolisz wybrać inną wersję postaw na dowolny napój roślinny, zwróć tylko uwagę na to, aby nie zawierało ono zbyt dużej ilości cukru w swoim składzie. Nie ma znaczenia, na jaki rodzaj się zdecydujesz, większość będzie dobra, a wafle wyjdą najlepsze.

Dodatkowo kakao, Przy wyborze zwróć uwagę na jego wysoką zawartość. Moja masa do wafli powstała z cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Dodatkowo mleko w proszku, gotowe wafle i kostka masła. Gotowe wafle zawsze warto, mieć w swoim domu, nigdy nie wiesz, kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Zwróć tylko uwagę na ich skład, ponieważ gotowe wafle są w większości, zawierają gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Dokładnie jak zrobić wafel z mlekiem w proszku opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój przepis i sam przygotuj przekąskę ze swojego dzieciństwa. Będzie to niezwykle miły powrót do dawnych lat, które pokochają Twoje dzieci, jaki i reszta przybyłych gości.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Wartości odżywcze wafla z mlekiem w proszku

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(50g)
Energia (kalorie)
304.79 kcal
152.40 kcal
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Białko
11.63 g
5.82 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Węglowodany w waflu z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(50g)
Węglowodany
34.93 g
17.47 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
32.68 g
16.34 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.25 g
1.13 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(50g)
Tłuszcz
13.45 g
6.72 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
9.09 g
4.55 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
4.35 g
2.18 g
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Cholesterol
35.06 mg
17.53 mg
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na wafla z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(50g)
Witamina D
0.17 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wafla z mlekiem w proszku

Na 100g
Na porcję
(50g)
Sód
139.68 mg
69.84 mg
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Potas
604.53 mg
302.27 mg
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Wapń
433.25 mg
216.63 mg
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Żelazo
0.36 mg
0.18 mg
Brak danych dla: wafle tortowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wafla z mlekiem w proszku 100
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w waflu z mlekiem w proszku

Lista alergenów dla wafla z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Mleko w proszku

W przepisie na wafla z mlekiem w proszku nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • wafle tortowe
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania wafla z mlekiem w proszku

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
250 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło
250 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Kakao 16% (proszek)
40 g
4 łyżki
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 40 g
Mleko w proszku
500 g
2 szklanki
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Wafle tortowe
300 g
1 paczka
Jak oceniasz przepis na wafla z mlekiem w proszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób