Wafel z mlekiem w proszku
- Cukier - 1 szklanka (250 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Kakao 16% (proszek) - 4 łyżki (40 g)
- Mleko w proszku - 2 szklanki (500 g)
- Wafle tortowe - 1 paczka (300 g)
Przepis na wafla z mlekiem w proszku krok po kroku
Do garnka włóż masło, wsyp cukier i kakao. Zacznij podgrzewać do momentu rozpuszczenia się masła.
Ostudź przygotowaną masę, a następnie stopniowo wsypuj mleko w proszku.
Zmiksuj masę do momentu, aż stanie się ona gęsta.
Przełóż wafle przygotowanym kremem i delikatnie dociśnij.
Odłóż do lodówki na kilka godzin i pokrój na mniejsze kawałki.
Więcej informacji na temat wafla z mlekiem w proszku
Najszybszy i najprostszy w przygotowaniu deser z dzieciństwa? To nic innego jak wafel z mlekiem w proszku.
Poznaj mój dzisiejszy przepis na wafel z mlekiem w proszku i powróć pamięcią do lat dzieciństwa.
Tradycyjne, domowe a do tego pyszne wafle powstaną tylko z kilku składników, które z całą pewnością masz w swoim domu, a jeśli nie na pewno dostaniesz je w większości sklepów.
Zaopatrz się w mleko, u mnie będzie to mleko krowie, jeśli jednak wolisz wybrać inną wersję postaw na dowolny napój roślinny, zwróć tylko uwagę na to, aby nie zawierało ono zbyt dużej ilości cukru w swoim składzie. Nie ma znaczenia, na jaki rodzaj się zdecydujesz, większość będzie dobra, a wafle wyjdą najlepsze.
Dodatkowo kakao, Przy wyborze zwróć uwagę na jego wysoką zawartość. Moja masa do wafli powstała z cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.
Dodatkowo mleko w proszku, gotowe wafle i kostka masła. Gotowe wafle zawsze warto, mieć w swoim domu, nigdy nie wiesz, kiedy najdzie Cię ochota na coś słodkiego. Zwróć tylko uwagę na ich skład, ponieważ gotowe wafle są w większości, zawierają gluten. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Dokładnie jak zrobić wafel z mlekiem w proszku opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój przepis i sam przygotuj przekąskę ze swojego dzieciństwa. Będzie to niezwykle miły powrót do dawnych lat, które pokochają Twoje dzieci, jaki i reszta przybyłych gości.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w waflu z mlekiem w proszku
Lista alergenów dla wafla z mlekiem w proszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Mleko w proszku
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- wafle tortowe
Wartości odżywcze wafla z mlekiem w proszku
Nadzienie do wafli możesz przygotować, także z użyciem napoju roślinnego.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
-
cukier,
mleko,
masło,
kakao,
mleko w proszku,
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.