Tortellini ze szpinakiem i ricottą
- Szpinak (400 g)
- Serek ricotta (250 g)
- Ser parmezan (100 g)
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
Przepis na tortellini ze szpinakiem i ricottą krok po kroku
Szpinak umyj, osusz i przełóż do garnka.
Następnie smaż go przez około 3 minuty, aż zwiędnie.
Szpinak odcedź na sicie, ostudź, odciśnij z nadmiaru wody i drobno posiekaj.
Następnie szpinak przełóż do miski, dodaj do niego ricottę, parmezan starty na małych oczkach tarki, jedno jajko, szczyptę soli i pieprzu oraz gałki muszkatołowej.
Składniki dokładnie wymieszaj.
Na stolnicę przesiej 350 gram mąki pszennej, wybij do niej pozostałe jajka oraz dodaj szczyptę soli. Ze składników wyrób gładkie ciasto przez około 15 minut.
Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Na jednej połowie ułóż kulki farszu w wielkości orzecha włoskiego (z zachowaniem odstępów).
Następnie kulki farszu przykryj drugą połową ciasta i dociśnij je tak, aby wypełnić nim przestrzenie między farszem.
Przestrzenie między nadzieniem przetnij radełkiem na kwadraty (farsz powinien znajdować się po środku każdego kwadratu).
Ściereczkę obsyp mąką, ułóż na niej tortellini i pozostaw na dwie godziny.
Po tym czasie w dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną soli.
Tortellini gotuj przez około 10 minut we wrzącej wodzie.
Ugotowane tortellini odcedź z wody i podawaj na ciepło.
-
Serek ricotta
-
Placuszki z ricotty
-
Ciasto francuskie z łososiem
-
Makaron z ricottą
-
Sernik z ricottą
-
Tortelloni
-
Sernik z ricotty
-
Muszle ze szpinakiem
-
Ravioli z ricottą
-
Cannelloni ze szpinakiem i ricottą
-
Naleśniki z ricottą
-
Ciasto z ricottą
-
Quiche z łososiem
-
Lasagne ze szpinakiem i ricottą
-
Tarta z ricottą
-
Makaron ze szpinakiem i ricottą
-
Sałatka z ricottą
-
Pizza z ricottą
-
Dania z ricottą
Więcej informacji na temat tortellini ze szpinakiem i ricottą
Tortellini ze szpinakiem i ricottą to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczne, domowe tortellini wywodzi się z kuchni włoskiej - pierożki najczęściej posiadają nadzienie grzybowe, mięsne bądź serowe. Tortellini najczęściej podaje się z sosem pomidorowym i posypuje się je tartym serem. Przepis na tortellini ze szpinakiem i ricottą jest dość prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy potrzebne będą następujące produkty: szpinak, serek ricotta, parmezan, jajka, mąka pszenna, sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa.
A jak zrobić tortellini ze szpinakiem i ricottą? Szpinak umyj, osusz i przełóż do garnka. Następnie smaż go przez około 3 minuty, aż zwiędnie. Szpinak odcedź na sicie, ostudź, odciśnij z nadmiaru wody i posiekaj. Do szpinaku dodaj ricottę, parmezan starty na małych oczkach tarki, jedno jajko, szczyptę soli i pieprzu oraz gałki muszkatołowej. Składniki dokładnie wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę pszenną, wybij do niej pozostałe jajka oraz dodaj szczyptę soli. Ze składników wyrób gładkie ciasto. Ciasto rozwałkuj na cienki placek. Na jednej połowie ułóż kulki farszu w wielkości orzecha włoskiego. Następnie kulki farszu przykryj drugą połową ciasta. Przestrzenie między nadzieniem przetnij radełkiem na kwadraty. Ściereczkę obsyp mąką, ułóż na niej tortellini i pozostaw na dwie godziny. Tortellini gotuj przez około 10 minut we wrzącej wodzie.
Szpinak to skarbnica cennych składników odżywczych, do których zaliczyć możemy witaminy, składniki mineralne, beta-karoten oraz luteinę. Do witamin obecnych w szpinaku możemy zaliczyć witaminę A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B, natomiast do składników mineralnych żelazo, potas, magnez, fosfor, sód oraz cynk.
Podsumowując: wiesz już, jak ugotować najlepsze tortellini ze szpinakiem i ricottą. Pyszne tortellini są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakują na ciepło. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.
Alergeny w tortellini ze szpinakiem i ricottą
Lista alergenów dla tortellini ze szpinakiem i ricottą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- serek ricotta
- Ser parmezan
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze tortellini ze szpinakiem i ricottą
Tortellini ze szpinakiem i ricottą to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Tortellini warto podać z dodatkiem śmietanki oraz parmezanu.
Energia i białka
(270g)
Węglowodany
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy
(270g)
Składniki mineralne
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.