Tort mango
- Mąka pszenna typ 500 (400 g)
- Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki (10 g)
- Soda oczyszczona - 1 płaska łyżeczka (5 g)
- Cukier puder (320 g)
- Mango - pulpa (600 g)
- Mleko 2% - pół szklanki (125 ml)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
- Masło - pół kostki (100 g)
- Mascarpone (500 g)
- Dżem porzeczkowy (150 g)
Przepis na tort mango krok po kroku
Do jednej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, sodę i składniki dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj 250 g cukru pudru, 400 g pulpy z mango, mleko oraz olej.
Do składników suchych dodaj składniki mokre i miksuj przez chwilę, do całkowitego połączenia składników.
Trzy formy do pieczenia wysmaruj masłem i spód wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto przelej do trzech tortownic i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Następnie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Ciepłe masło utrzyj z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę.
Następnie do masy dodaj pulpę mango i zmiksuj do połączenia składników.
Do masy dodawaj po łyżce mascarpone i mieszaj masę.
Dwa blaty posmaruj dżemem oraz przełóż kremem z mango.
Blaty ułóż jeden na drugim. Wierzch ciasta oraz boki również posmaruj kremem z mango.
Ciasto udekoruj wedle uznania i przechowuj w lodówce.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat tortu mango
Tort mango to świetny pomysł na domowy tort z kremem, który świetnie sprawdzi się podany na urodziny dla dzieci i dorosłych. Tort doskonale smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty. Prosty przepis na tort mango nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania tortu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cukier puder, pulpa z mango, mleko spożywcze, olej rzepakowy, masło, serek mascarpone, dżem porzeczkowy oraz odrobina soli.
Jak zrobić tort mango? Do jednej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, sodę i składniki dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj 250 g cukru pudru, 400 g pulpy z mango, mleko oraz olej. Do składników suchych dodaj składniki mokre i miksuj przez chwilę, do całkowitego połączenia składników. Trzy formy do pieczenia wysmaruj masłem i spód wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do trzech tortownic i piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez około 45 minut (do suchego patyczka). Następnie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Ciepłe masło utrzyj z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie do masy dodaj pulpę mango i zmiksuj do połączenia składników. Do masy dodawaj po łyżce mascarpone i mieszaj masę. Dwa blaty posmaruj dżemem oraz przełóż kremem z mango. Blaty ułóż jeden na drugim. Wierzch ciasta oraz boki również posmaruj kremem z mango. Ciasto udekoruj wedle uznania i przechowuj w lodówce.
Mango zawiera sporą ilość węglowodanów, jest też dobrym źródłem witaminy C, A, E, niektórych witamin z grupy B, miedzi, żelaza, magnezu oraz potasu. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, wspomaga odporność organizmu oraz wzmacnia naczynia krwionośne.
Podsumowując pyszny tort z mango świetnie sprawdzi się jako ciasto urodzinowe dla dzieci i dorosłych. Najlepszy tort jest dobry do spożycia po kilku godzinach. Tort warto udekorować świeżymi owocami oraz świeczkami. Jako dodatek do tortu możesz podać kawę oraz herbatę.
Alergeny w torcie mango
Lista alergenów dla tortu mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- mascarpone
Wartości odżywcze tortu mango
Tort mango to doskonała propozycja na pyszne i orzeźwiające ciasto urodzinowe. Tort jest dość słodki i zawiera sporo kalorii, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.