Tort kokosowo malinowy
- Jajko (6 szt.)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (160 g)
- Cukier - 1 i 1/2 szklanki (360 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
- Wiórki kokosowe - 1/2 szklanki (125 g)
- Mleczko kokosowe - 1 puszka (400 ml)
- Mascarpone - 1 opakowanie (500 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 1 opakowanie (200 ml)
- Cukier puder - 3 łyżki (30 g)
Przepis na tort kokosowo malinowy krok po kroku
Z 6 jajek oddziel białka od żółtka. Białka ze szczyptą soli ubij na gęstą pianę.
Do ubitych białek po kolei dodawaj po jednym żółtku delikatnie mieszając. Następnie wlej olej rzepakowy (2 łyżki).
Wsyp mąkę (1 szklanka) oraz proszek do pieczenia całość wymieszaj za pomocą miksera lub rózgi.
Tak przygotowany biszkopt wylej na blaszkę do pieczenia upiecz w piekarniku przez 30 minut w 160 st. C. Następnie odstaw biszkopt do ostudzenia i przekrój na 3 równe blaty.
Mleczko kokosowe wlej do rondelka, dodaj wiórki kokosowe i cukier. Całość doprowadź do wrzenia. Następnie masę pozostaw do ostygnięcia.
Serek mascarpone i śmietankę ubij na krem, następnie dodaj 3 łyżki cukru pudru.
Kilka łyżek kremu odłóż na bok, a do pozostałej części dodaj masę kokosową.
Maliny przełóż do rondelka i delikatnie podgrzewaj następnie wsyp pół szklanki cukru wciąż mieszając i doprowadź do rozpadnięcia malin przed mus pozostaw do ostygnięcia.
Na stole połóż 1 z 3 wypieczonych blatów biszkoptowych, dodaj odrobinę musu malinowego oraz masy kokosowej.
Na wierzchu ułóż kolejny blat biszkoptowy i dodaj masę kokosową oraz mus malinowy.
Ułóż kolejny blat biszkoptu przez cały tort dookoła wysmaruj pozostawionym wcześniej kremem.
Na wierzchu tortu możesz ułożyć dowolne owoce, odstaw tort do lodówki na minimum 2 godziny.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat tortu kokosowo malinowego
Ważna uroczystość zbliża się wielkimi krokami? Zaskocz wszystkich gości własnoręcznie przygotowanym tortem, który będzie niezwykle zjawiskowy i pyszny.
Tort kokosowo malinowy z wiórkami kokosowymi świetnie sprawdzi się na urodziny, jest delikatny i przyjemny w smaku dlatego może być także dla dzieci.
Własnoręcznie robiony tort urodzinowy to dodatkowa radość związana ze zbliżającym się świętem.
Zatem poznaj mój przepis na tort kokosowo malinowy.
Będziesz potrzebować podstawowych składników na biszkopt, czyli jajka, cukier, mąka ora te na słodki krem. Ja przygotowałam go ze słodkiej śmietanki, jeśli masz ochotę, śmiało przygotuj go z serkiem mascarpone. Możesz połączyć śmietankę z serkiem i zmiksować z odrobiną cukru pudru. Wtedy krem będzie niezwykle puszysty i lśniący przez dodatek cukru pudru.
Obojętnie na który wariant się zdecydujesz, tort będzie pyszny.
Dodatkowo jeszcze dżem malinowy lub truskawkowy, może to być także konfitura. Najlepiej jakbyś skorzystał z domowych przetworów. Jeśli nie masz takiej możliwości, użyj kupnej wersji, zwracając uwagę na skład. Zwróć uwagę na zawartość cukru.
Do tortu będą potrzebne jeszcze owoce, skoro tort malinowy to musimy je wykorzystać.
Jeśli masz możliwość wykorzystaj świeże maliny, jeśli przygotowujesz tort w okresie, w którym ciężko dostać je w takiej postaci sięgnij po te mrożone. Ważne jest tylko aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.
Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.
Do przygotowania placka zawsze wybieram pierwszą metodę odmrażania, czyli wrzucam maliny do miski i wkładam je do lodówki. Powstały sok odlewam i wykorzystuje do zimowej herbaty. Wystarczy, że upieczesz biszkopt i przekroisz go na 3 równe płaty, a ze słodkiej śmietanki przygotuj krem, którym będziemy przekładać nasze biszkopty razem z malinami.
Gotowy tort możesz udekorować na dowolny sposób.
Zatem skoro już wiesz, jak zrobić tort kokosowo malinowy, zapamiętaj mój sprawdzony przepis na ważne okazje.
Alergeny w torcie kokosowo malinowym
Lista alergenów dla tortu kokosowo malinowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 36%
Wartości odżywcze tortu kokosowo malinowego
Do przygotowania tortu możesz użyć dowolnych owoców.
Energia i białka
(100g)
Węglowodany
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy
(100g)
Składniki mineralne
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.