Tort dakłas
- Migdały (200 g)
- Cukier puder - 3/4 szklanki (150 g)
- Kakao 16% (proszek) - 2 łyżki (20 g)
- Białko jajka (4 szt.)
- Cukier - 6 łyżek (60 g)
- Czekolada gorzka - 1 tabliczka (200 g)
- Śmietanka kremowa 36% - 1 szklanka (250 ml)
- Jajko (2 szt.)
- Posypka czekoladowa (50 g)
- Daktyle suszone (70 g)
Przepis na tort dakłas krok po kroku
W młynku zmiel migdały. Dodaj do nich kakao w proszku i cukier puder. Dobrze je wymieszaj i odstaw miskę na bok.
Do dużej miski wbij biała i ubij je na sztywną pianę.
Do białek stopniowo dodawaj cukier, następnie ekstrakt migdałowy.
Pianę z białek dodawaj powoli do suchych składników i dokładnie je wymieszaj.
Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia i uformuj na niej spore okręgi z białek, tak by na siebie nie zachodziły. Możesz też zrobić to na dwóch osobnych blachach.
Piecz przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 150 stopni. Po upieczeniu pozostaw do całkowitego ostygnięcia w temperaturze pokojowej.
W rondelku rozpuść czekoladę.
Białka i żółtka z jajek podziel do dwóch różnych miseczek.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę, dodawaj do nich powoli cukier puder, cały czas ubijając.
W osobnej miseczce ubij ze sobą żółtka i dodaj do nich czekoladę. Powstałą mieszaninę przelej powoli do białek.
Śmietankę ubij na sztywną masę i dodaj do białek połączonych z czekoladą.
Jedną z bez wyłóż na paterę i posmarują ją śmietanowym kremem. Rozłóż na niej kolejną bezę i wyłóż resztę kremu.
Ciasto udekoruj czekoladową posypką i pokrojonymi daktylami.
-
Blok czekoladowy
-
Baklawa
-
Ciasto z bananami
-
Marcepan
-
Orzechowiec
-
Ciasto kinder bueno
-
Strucla makowa
-
Migdałowiec
-
Ciasto lion
-
Ciasto z płatków owsianych z jabłkiem i gruszką
-
Ciasto królewiec
-
Ciasto maxi king
-
Ciasto królewicz
-
Ciasto marchewkowe Thermomix
-
Ciasto z orzechami włoskimi
-
Babka wielkanocna wilgotna
-
Ciasto kawowe
-
Biszkopt orzechowy
-
Ciasta z orzechami
Więcej informacji na temat tortu dakłas
Tort dakłas to pyszny deser bezowy, który wspaniale sprawdzi się na imprezy. Jest niezwykle smacznym i choć prezentuje się wyjątkowo, to jest bardzo łatwy. Jest wypiekiem o niezwykłej strukturze. To wypiek, który sprawdzi się dla każdego, kto kocha naprawdę słodkie desery.
Przepis na tort dakłas, choć może się wydawać niezwykle trudny, to jednak bardzo łatwo go stworzyć. To ciasto jest nieco pracochłonne, jednak efekt końcowy zdecydowanie jest wart wysiłku poświęconego na przygotowanie. Torcik bezowy zwykle kojarzy się z ciastem z dużą ilością owoców. W tym deserze jednak nie ma ich wcale. Zamiast tego można w nim znaleźć daktyle i orzechy, które wspaniale komponują się z kremem i nadają torcikowi słodki, ale wyważony smak. Ciasto to składa się z kilku części. Pierwsza to słodka beza, która stanowi podstawę tego wypieku. Przepis na nią jest niezwykle prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nią nawet niedoświadczony kucharz. Do przygotowania tej warstwy ciasta nie potrzeba używać zbyt wielu składników, kluczowe są białka. Gdy do przepisu używa się tylko białek, pojawia się pytanie, co zrobić z żółtkami. Ciężko zostawić je do użycia na później, gdyż zwykle ciężko jest o dobry pomysł na ich użycie. Świetnie sprawdzą się one do stworzenia ciasta kruchego, ale można je rozmieszać i stworzyć z nich pyszny omlet. Dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Choć zwykle do tego deseru robi się krem z serkiem mascarpone, to jednak w tym przepisie sugerowany jest zupełnie inny, który jest równie smaczny, ale dużo ciekawszy. Robi się go na bazie śmietanki i czekolady, dzięki czemu wspaniale równoważy bardzo słodki smak bez.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort dakłas z orzechami i daktylami, by był naprawdę pyszny, to ten wypiek sprawdzi się idealnie. Jest smaczny, prosty w przygotowaniu i naprawdę piękny. Ze względu na duży udział suszonych owoców ta beza daktylowa wyróżnia się naprawdę oryginalnym smakiem. Ten sprawdzony przepis pozwala przygotować torcik bezowy, który jest tak dobry, że ciężko powstrzymać się przed zjedzeniem kolejnego kawałka.
Alergeny w torcie dakłas
Lista alergenów dla tortu dakłas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały
- aromat migdałowy
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Białko jajka
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 36%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tortu dakłas
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(127g)
Węglowodany
(127g)
Tłuszcze
(127g)
Witaminy
(127g)
Składniki mineralne
(127g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.