Tom yam
- Bulion warzywny (1500 ml)
- Pomidory w puszce - 2 szklanki (500 g)
- Mleczko kokosowe - 1 puszka (400 ml)
- Grzyby mun suszone (150 g)
- Krewetki (200 g)
- Olej rzepakowy - 1 łyżka (15 ml)
- Czosnek - 2 ząbki (10 g)
- Cebula - pół sztuki (50 g)
Przepis na tom yam krok po kroku
W garnku rozgrzej 1 łyżkę oleju i podsmaż na niej drobno posiekaną cebule.
Do cebuli dodaj posiekany czosnek i imbir. Całość smaż przez chwilę.
Do garnka wlej bulion i dodaj wszystkie przyprawy, całość zagotuj.
Grzyby zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie wrzuć je do zupy.
Do zupy wlej pomidory z puszki i gotuj przez 15 minut.
Krewetki umyj i oczyść, następnie dodaj do zupy.
Całość gotuj przez 20 minut.
Więcej informacji na temat tom yam
Azjatycka kuchnia znana jest z najlepszych zup na świecie. Od tych bogatych bazujących na mleku kokosowym, po wietnamską wersję rosołu z wołowiną, czy japoński Ramen. To naprawdę ogromny wybór, jednak ta tajlandzka zupa Tom Yum jest jedną z najlepszych. Dodatkowo, zawiera mało kalorii w jednej porcji i odznacza się bardzo niską zawartością tłuszczu. Właściwie istnieją jej dwie wersje - czysta z samym bulionem, która nazywa się Tom Yum Goong Nam Sai oraz kremowa -Tom Yum Goong Nam Khon, na którą składa się klarowny bulion z dodatkiem mleczka kokosowego i ostrej pasty. W tym przepisie podana została opcja druga, na zupę gęstą, aromatyczną i nieco bardziej treściwą, która wspaniale sprawdzi się nie tylko na obiad, ale również na lunch, czy kolację.
Głównym i tajemniczym składnikiem jest pasta tom yum. To ona dba o wyjątkowy smak i aromat. Pastę można zakupić w sklepach z azjatycką żywnością, a także w niektórych dużych supermarketach. Jednak jej zdobycie nie musi wiązać się z żadnym problemem, gdyż spokojnie można wykonać ją samodzielnie w domu. To dodaje całości jeszcze większej jakości. Pasta ta składa się w większości z przypraw. Wszystkie składniki można spokojnie znaleźć w każdym większym sklepie. W jej skład wchodzi głównie olej, czosnek, cebula, imbir, ale również tamaryndowiec, czy trawa cytrynowa.
Przepis na zupę tom yum jest niezwykle prosty. Do jej przygotowania, oprócz charakterystycznej pasty potrzeba tylko bulionu, najlepiej warzywnego, grzybów i pomidorów w puszce. W tej wersji podaje się ją również z krewetkami, które nie tylko wspaniale smakują, ale również są dobrym źródłem selenu i jodu, a także pełnowartościowego białka. W tej recepturze użyte zostały grzyby mun, jednak można zastąpić je innymi azjatyckimi. Grzyby nie tylko dodają zupie więcej smaku, ale również dostarczają sporo wartości odżywczych. To wspaniały dodatek, który pozytywnie wpływa na gospodarkę cukrową, a także układ nerwowy, czy trawienny.
Ta tajska zupa na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom azjatyckiej, aromatycznej kuchni. Jest w niej wszystko, co dla orientalnych potraw charakterystyczne - dużo przypraw, wspaniały smak i piękna forma podania.
Alergeny w tom yam
Lista alergenów dla Tom yam przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- sos rybny
W przepisie na Tom yam nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pasta z tamaryndowca, tajska bazylia
Wartości odżywcze tom yam
To zdrowa opcja, nie sprawdzi się tylko na diecie lekkostrawnej.
Energia i białka
(706g)
Węglowodany
(706g)
Tłuszcze
(706g)
Witaminy
(706g)
Składniki mineralne
(706g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.