Tarta ze śliwkami i bezą

Opublikowano: 25.09.2021 r., 10:06 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta śliwkowa z bezą na talerzu
Tarta ze śliwkami i bezą
Tarta ze śliwkami i bezą to doskonała propozycja na wykorzystanie śliwek. Pyszne ciasto idealnie pasuje podane do kawy i herbaty. Koniecznie sprawdź nasz przepis.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 60 min
592 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
  • Masło (200 g)
  • Cukier (300 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Śliwki (700 g)
  • Białko jajka (6 szt.)
  • Mąka ziemniaczana (40 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, stolnica, forma do tarty 24 cm

Przepis na tarta ze śliwkami i bezą krok po kroku

Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj do niej masło pokrojone w kostkę, jajka i 100 g cukru, zagnieć jednolite ciasto. owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut.

Spód i brzegi formy wyklej ciastem, spód podziurkuj widelcem. Piecz w temperaturze 220 stopni przez 20 minut.

Śliwki wydryluj, obsyp mąką ziemniaczaną i wyłóż na upieczony spód.

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.

Wyłóż na śliwki i piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Jak oceniasz przepis na tarta ze śliwkami i bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,5% osób

Więcej informacji na temat tarty ze śliwkami i bezą

Tarta ze śliwkami i bezą to wspaniałe jesienne ciasto z owocami. Przepis na tartę ze śliwkami i bezą jest łatwy do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby ją przygotować. Do przygotowania tarty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, cukier, śliwki, jajka, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić tartę ze śliwkami i bezą? Na początek przygotuj kruche ciasto które służyć będzie jako spód ciasta. Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, jajka i cukier. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut. Spód i boki formy wyklej ciastem kruchym. Spód nakłuj widelcem i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Śliwki wydryluj i posyp mąką ziemniaczaną i wyłóż na upieczony spód. W misce ubij białka z cukrem i sztywną pianę przełóż na wierzch śliwek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Ciasto krój dopiero gdy wystygnie. Mąka ziemniaczana dodana do śliwek sprawi że sok wypływający podczas pieczenia utworzy z mąką pyszny sos.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Śliwki są owocami zawierającymi dość spore ilości cukru jednakże przez zawartość błonnika nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi, dlatego mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.

Podsumowując sprawdzony przepis na tartę idealnie sprawdzi się jako deser dla Twoich gości po uroczystym obiedzie. Możesz podać ciasto jako deser dla dzieci. Pyszna tarta może być przechowywana w lodówce do 4 dni. Dobra tarta jest szybka w przygotowaniu.

Alergeny w tarcie ze śliwkami i bezą

Lista alergenów dla tarty ze śliwkami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Wartości odżywcze tarty ze śliwkami i bezą

na 100g gotowej potrawy

Tarta ze śliwkami i bezą jest wyrobem zawierającym dużo cukru, jest także bardzo kaloryczny dlatego unikać go powinny osoby na diecie redukcyjnej. Domowe wypieki nie zawierają konserwantów, robione są ze składników lepszej jakości niż wyroby sklepowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
237.06
592.65
Białko (g)
4.78
11.96

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
34.02
85.04
Węglowodany przyswajalne (g)
33.36
83.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.65
1.63
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
9.73
24.33
Tłuszcze nasycone (g)
6.50
16.24
Tłuszcze nienasycone (g)
3.24
8.09
Cholesterol (mg)
45.12
112.80
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
89.41
223.52
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.13
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.20
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.66
9.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.12
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.32
0.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
81.61
204.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.43
Ryboflawina (mg)
0.17
0.42
Niacyna (mg)
1.31
3.28
Foliany (µg (mcg))
29.36
73.40
Beta karoten (µg (mcg))
88.49
221.24
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
30.15
75.38
Potas (mg)
130.54
326.36
Wapń (mg)
13.56
33.91
Fosfor (mg)
45.62
114.05
Magnez (mg)
11.99
29.97
Żelazo (mg)
1.11
2.78
Cynk (mg)
0.31
0.78
Miedź (mg)
0.07
0.17
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty ze śliwkami i bezą 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty ze śliwkami i bezą

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śliwki
700 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 700 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka ziemniaczana
40 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
37.50