Przepis na tarta ze śliwkami i bezą krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, stolnica, forma do tarty 24 cm

Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj do niej masło pokrojone w kostkę, jajka i 100 g cukru, zagnieć jednolite ciasto. owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut.

Spód i brzegi formy wyklej ciastem, spód podziurkuj widelcem. Piecz w temperaturze 220 stopni przez 20 minut.

Śliwki wydryluj, obsyp mąką ziemniaczaną i wyłóż na upieczony spód.

Białka ubij z cukrem na sztywną pianę.

Wyłóż na śliwki i piecz w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.

Tartę z bezą i śliwkami podana na małym, ciemnym talerzyku.
Tarta ze śliwkami i bezą
Koszt przygotowania dania
21.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
592 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
66

Tarta ze śliwkami i bezą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie ze śliwkami i bezą

Tarta ze śliwkami i bezą to wspaniałe jesienne ciasto z owocami. Przepis na tartę ze śliwkami i bezą jest łatwy do zrobienia dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby ją przygotować. Do przygotowania tarty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: masło, mąka pszenna, cukier, śliwki, jajka, mąka ziemniaczana.

Jak zrobić tartę ze śliwkami i bezą? Na początek przygotuj kruche ciasto które służyć będzie jako spód ciasta. Na stolice wysyp mąkę, dodaj zimne pokrojone w kostkę masło, jajka i cukier. Zagnieć szybko gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut. Spód i boki formy wyklej ciastem kruchym. Spód nakłuj widelcem i piecz w nagrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut. Śliwki wydryluj i posyp mąką ziemniaczaną i wyłóż na upieczony spód. W misce ubij białka z cukrem i sztywną pianę przełóż na wierzch śliwek. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Ciasto krój dopiero gdy wystygnie. Mąka ziemniaczana dodana do śliwek sprawi że sok wypływający podczas pieczenia utworzy z mąką pyszny sos.

Śliwki zawierają spore ilości błonnika oraz pektyn, dzięki temu wspomagają trawienie i pracę układu pokarmowego. Dzięki zawartości pektyn śliwki idealnie nadają się na przetwory takie jak dżemy i konfitury, pektyny sprawiają, że nie potrzeba dodawać do nich cukru. Są bogatym źródłem witaminy C, witaminy A, potasu, fosforu i magnezu. Śliwki są owocami zawierającymi dość spore ilości cukru jednakże przez zawartość błonnika nie podnoszą gwałtownie poziomu cukru we krwi, dlatego mogą je spożywać osoby chorujące na cukrzycę.

Jajka użyte do przygotowania ciasta są źródłem wielu cennych dla naszego zdrowia składników pokarmowych. Między innymi zawierają rozpuszczalne w tłuszczach witaminy (A, D, E i K). Dodatkowo białko jaja jest bogate w niezbędne i łatwo przyswajalne aminokwasy.

Podsumowując sprawdzony przepis na tartę idealnie sprawdzi się jako deser dla Twoich gości po uroczystym obiedzie. Możesz podać ciasto jako deser dla dzieci. Pyszna tarta może być przechowywana w lodówce do 4 dni. Dobra tarta jest szybka w przygotowaniu.

Wartości odżywcze tarty ze śliwkami i bezą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
237.06 kcal
592.65 kcal
Białko
4.78 g
11.96 g

Węglowodany w tarcie ze śliwkami i bezą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
34.02 g
85.04 g
Węglowodany przyswajalne
33.36 g
83.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.65 g
1.63 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
9.73 g
24.33 g
Tłuszcze nasycone
6.50 g
16.24 g
Tłuszcze nienasycone
3.24 g
8.09 g
Cholesterol
45.12 mg
112.80 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, białko jajka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tarta ze śliwkami i bezą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
89.41 µg (mcg)
223.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.13 mg
Witamina B12
0.08 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
3.66 mg
9.14 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.12 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.32 mg
0.79 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
81.61 µg (mcg)
204.03 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.43 mg
Ryboflawina
0.17 mg
0.42 mg
Niacyna
1.31 mg
3.28 mg
Foliany
29.36 µg (mcg)
73.40 µg (mcg)
Beta karoten
88.49 µg (mcg)
221.24 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarta ze śliwkami i bezą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
30.15 mg
75.38 mg
Potas
130.54 mg
326.36 mg
Wapń
13.56 mg
33.91 mg
Fosfor
45.62 mg
114.05 mg
Magnez
11.99 mg
29.97 mg
Żelazo
1.11 mg
2.78 mg
Cynk
0.31 mg
0.78 mg
Miedź
0.07 mg
0.17 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty ze śliwkami i bezą 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie ze śliwkami i bezą

Lista alergenów dla tarty ze śliwkami i bezą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Białko jajka

Cena przygotowania tarty ze śliwkami i bezą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
2 szklanki
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
300 g
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Śliwki
700 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 2
7.00
Za 700 g
Białko jajka
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka ziemniaczana
40 g
5.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 40 g
Koszt składników
37.50
Jak oceniasz przepis na tarta ze śliwkami i bezą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób