Tarta z kremem budyniowym

Opublikowano: 15.02.2022 r., 17:21 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta budyniowa z figami
Tarta z kremem budyniowym
Tarta z kremem budyniowym to jeden z najprostszych sposobów na naprawdę fantastyczny wypiek. Całość jest prosta, a przy okazji pięknie się prezentuje i dobrze smakuje.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 25 min
507 kcal
Kcal w porcji
182 g
Wielkość porcji
86
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Mleko 2% (500 ml)
  • Masło (250 g)
  • Cukier (100 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Budyń (proszek) (40 g)
  • Cukier puder (60 g)
  • Figi świeże (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, rondelek, obciążniki do pieczenia

Przepis na tartę z kremem budyniowym krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.

Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Budyń i cukier wymieszaj ze 100 ml mleka, pozostałą jego część wlej do rondelka i ugotuj.

Do gotującego się mleka wlewaj powoli mieszankę budyniową, cały czas mieszając. Budyń gotuj tak długo, aż zgęstnieje.

W misce ubij masło na gładką masę i dodawaj do niej budyń. Ubijaj, aż do połączenia się wszystkich składników.

Krem ostudź i wyłóż na tartę.

Ciasto udekoruj pokrojonymi w plasterki figami.

Jak oceniasz przepis na tartę z kremem budyniowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,3% osób

Więcej informacji na temat tarty z kremem budyniowym

Tarta z kremem budyniowym to jeden z najprostszych sposobów na naprawdę fantastyczny wypiek. Całość jest prosta, a przy okazji pięknie się prezentuje i dobrze smakuje. To ciasto jest niezwykle uniwersalne, sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i większe okazje. Można je przygotowywać w kilka chwil, więc to dobra baza na awaryjne sytuacje.

Przepis na tartę z kremem budyniowym jest świetnym sposobem na naprawdę wyjątkowy wypiek, który można stworzyć w kilka chwil. Jego podstawą jest niezwykle proste, kruche ciasto, które zaskakuje wspaniałym maślanym smakiem. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a dzięki sprawdzonemu przepisowi zawsze się udaje. To baza dla wszystkich, którzy wręcz uwielbiają nieskomplikowane wypieki. Do ciasta używa się tylko kilku składników, które w większości można znaleźć w każdym większym sklepie. Warto też pamiętać, że choć ciasto nie wymaga długiego wyrabiania i robi się je szybko, to potrzebuje chłodzenia. Dlatego warto przygotować je nieco wcześniej, by mogło spędzić w lodówce około 30 minut. Nie warto pomijać tego kroku, gdyż to właśnie dzięki niemu wypiek jest tak smaczny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem budyniowy do tarty, który będzie smaczny, prosty i bardzo uniwersalny, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Jego przygotowanie zabiera tylko kilka minut i sprawdzi się nie tylko jako dodatek do tart, ale również innych ciast. Najlepiej komponuje się z owocami, które ze względu na swój lekko kwaskowy smak świetnie kontrastują ze zbyt dużą słodkością budyniu. Choć najlepiej w tej tarcie sprawdza się krem waniliowy, czy śmietankowy, to można również nieco poeksperymentować. Gdy zmieni się budyń na inny, całość zyska zupełnie innego charakteru. Wspaniale sprawdzi się też wersja karmelowa, czy kokosowa. Choć w przepisie łączy się go z figami, to równie wspaniale komponuje się również z malinami, jagodami, czy truskawkami. Masa budyniowa to prosty, ale wspaniały dodatek, który sprawia, że całość jest wspaniała i pyszna. To doskonały pomysł na naprawdę pyszny wypiek, który można stworzyć w kilka chwil. To dobra opcja również dla początkujących, gdyż tarta jest naprawdę prosta.

Alergeny w tarcie z kremem budyniowym

Lista alergenów dla tarty z kremem budyniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Wartości odżywcze tarty z kremem budyniowym

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(182g)
Energia (kcal)
278.77
507.37
Białko (g)
4.36
7.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(182g)
Węglowodany (g)
33.03
60.11
Węglowodany przyswajalne (g)
32.61
59.35
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
0.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(182g)
Tłuszcz (g)
15.01
27.32
Tłuszcze nasycone (g)
10.28
18.71
Tłuszcze nienasycone (g)
4.73
8.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.17
7.59
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
1.02
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
39.72
72.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(182g)
Witamina A (µg (mcg))
147.11
267.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.40
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.36
0.66
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.38
0.69
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.42
0.77
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
143.91
261.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.41
Ryboflawina (mg)
0.15
0.28
Niacyna (mg)
1.45
2.64
Foliany (µg (mcg))
32.26
58.71
Beta karoten (µg (mcg))
39.89
72.60
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(182g)
Sód (mg)
33.32
60.65
Potas (mg)
145.47
264.76
Wapń (mg)
68.35
124.41
Fosfor (mg)
86.01
156.54
Magnez (mg)
14.30
26.02
Żelazo (mg)
1.23
2.24
Cynk (mg)
0.41
0.74
Miedź (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z kremem budyniowym 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z kremem budyniowym

Koszt składników
29.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Figi świeże
200 g
2.50
Za 70,0 g
Liczba opakowań 3
7.14
Za 200 g
Koszt składników
29.10