Przepis na tartę z kremem budyniowym krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 24 cm, rondelek, obciążniki do pieczenia

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.

Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Budyń i cukier wymieszaj ze 100 ml mleka, pozostałą jego część wlej do rondelka i ugotuj.

Do gotującego się mleka wlewaj powoli mieszankę budyniową, cały czas mieszając. Budyń gotuj tak długo, aż zgęstnieje.

W misce ubij masło na gładką masę i dodawaj do niej budyń. Ubijaj, aż do połączenia się wszystkich składników.

Krem ostudź i wyłóż na tartę.

Ciasto udekoruj pokrojonymi w plasterki figami.

Tarta z kremem budyniowym podana z figami.
tarta z kremem budyniowym
Koszt przygotowania dania
17.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
507 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
86

Tarta z kremem budyniowym - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z kremem budyniowym

Tarta z kremem budyniowym to jeden z najprostszych sposobów na naprawdę fantastyczny wypiek. Całość jest prosta, a przy okazji pięknie się prezentuje i dobrze smakuje. To ciasto jest niezwykle uniwersalne, sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i większe okazje. Można je przygotowywać w kilka chwil, więc to dobra baza na awaryjne sytuacje.

Przepis na tartę z kremem budyniowym jest świetnym sposobem na naprawdę wyjątkowy wypiek, który można stworzyć w kilka chwil. Jego podstawą jest niezwykle proste, kruche ciasto, które zaskakuje wspaniałym maślanym smakiem. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a dzięki sprawdzonemu przepisowi zawsze się udaje. To baza dla wszystkich, którzy wręcz uwielbiają nieskomplikowane wypieki. Do ciasta używa się tylko kilku składników, które w większości można znaleźć w każdym większym sklepie. Warto też pamiętać, że choć ciasto nie wymaga długiego wyrabiania i robi się je szybko, to potrzebuje chłodzenia. Dlatego warto przygotować je nieco wcześniej, by mogło spędzić w lodówce około 30 minut. Nie warto pomijać tego kroku, gdyż to właśnie dzięki niemu wypiek jest tak smaczny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem budyniowy do tarty, który będzie smaczny, prosty i bardzo uniwersalny, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Jego przygotowanie zabiera tylko kilka minut i sprawdzi się nie tylko jako dodatek do tart, ale również innych ciast. Najlepiej komponuje się z owocami, które ze względu na swój lekko kwaskowy smak świetnie kontrastują ze zbyt dużą słodkością budyniu. Choć najlepiej w tej tarcie sprawdza się krem waniliowy, czy śmietankowy, to można również nieco poeksperymentować. Gdy zmieni się budyń na inny, całość zyska zupełnie innego charakteru. Wspaniale sprawdzi się też wersja karmelowa, czy kokosowa. Choć w przepisie łączy się go z figami, to równie wspaniale komponuje się również z malinami, jagodami, czy truskawkami. Masa budyniowa to prosty, ale wspaniały dodatek, który sprawia, że całość jest wspaniała i pyszna. To doskonały pomysł na naprawdę pyszny wypiek, który można stworzyć w kilka chwil. To dobra opcja również dla początkujących, gdyż tarta jest naprawdę prosta.

Wartości odżywcze tarty z kremem budyniowym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(182g)
Energia (kalorie)
278.77 kcal
507.37 kcal
Białko
4.36 g
7.94 g

Węglowodany w tarcie z kremem budyniowym

Na 100g
Na porcję
(182g)
Węglowodany
33.03 g
60.11 g
Węglowodany przyswajalne
32.61 g
59.35 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.42 g
0.77 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(182g)
Tłuszcz
15.01 g
27.32 g
Tłuszcze nasycone
10.28 g
18.71 g
Tłuszcze nienasycone
4.73 g
8.62 g
Tłuszcze jednonasycone
4.17 g
7.59 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.56 g
1.02 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol
39.72 mg
72.29 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę z kremem budyniowym

Na 100g
Na porcję
(182g)
Witamina A
147.11 µg (mcg)
267.74 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.10 mg
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C
0.36 mg
0.66 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D
0.38 µg (mcg)
0.69 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.42 mg
0.77 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
143.91 µg (mcg)
261.92 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.23 mg
0.41 mg
Ryboflawina
0.15 mg
0.28 mg
Niacyna
1.45 mg
2.64 mg
Foliany
32.26 µg (mcg)
58.71 µg (mcg)
Beta karoten
39.89 µg (mcg)
72.60 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę z kremem budyniowym

Na 100g
Na porcję
(182g)
Sód
33.32 mg
60.65 mg
Potas
145.47 mg
264.76 mg
Wapń
68.35 mg
124.41 mg
Fosfor
86.01 mg
156.54 mg
Magnez
14.30 mg
26.02 mg
Żelazo
1.23 mg
2.24 mg
Cynk
0.41 mg
0.74 mg
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z kremem budyniowym 86
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z kremem budyniowym

Lista alergenów dla tarty z kremem budyniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło

Cena przygotowania tarty z kremem budyniowym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Mleko 2%
500 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Budyń (proszek)
40 g
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 40 g
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Figi świeże
200 g
2.50
Za 70,0 g
Liczba opakowań 3
7.14
Za 200 g
Koszt składników
29.10
Jak oceniasz przepis na tartę z kremem budyniowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób