Tarta z kremem budyniowym
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Mleko 2% (500 ml)
- Masło (250 g)
- Cukier (100 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Budyń (proszek) (40 g)
- Cukier puder (60 g)
- Figi świeże (200 g)
Przepis na tartę z kremem budyniowym krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Budyń i cukier wymieszaj ze 100 ml mleka, pozostałą jego część wlej do rondelka i ugotuj.
Do gotującego się mleka wlewaj powoli mieszankę budyniową, cały czas mieszając. Budyń gotuj tak długo, aż zgęstnieje.
W misce ubij masło na gładką masę i dodawaj do niej budyń. Ubijaj, aż do połączenia się wszystkich składników.
Krem ostudź i wyłóż na tartę.
Ciasto udekoruj pokrojonymi w plasterki figami.
- Orzechowiec
- Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
- Drożdżówka z budyniem
- Jabłecznik z budyniem
- Sernik bez spodu
- Szarlotka z budyniem
- Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
- 3 bit bez pieczenia
- Ciasto z rabarbarem i budyniem
- Sernik z jogurtów greckich
- Sernik na kruchym spodzie
- Babeczki z budyniem
- Pastel de nata
- Ciasto królewiec
- Ciasto z jabłkami i budyniem
- Ciasto z budyniem
- Ciasto budyniowe
- Ciasto michałek
- Ciasta z budyniem
Więcej informacji na temat tarty z kremem budyniowym
Tarta z kremem budyniowym to jeden z najprostszych sposobów na naprawdę fantastyczny wypiek. Całość jest prosta, a przy okazji pięknie się prezentuje i dobrze smakuje. To ciasto jest niezwykle uniwersalne, sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i większe okazje. Można je przygotowywać w kilka chwil, więc to dobra baza na awaryjne sytuacje.
Przepis na tartę z kremem budyniowym jest świetnym sposobem na naprawdę wyjątkowy wypiek, który można stworzyć w kilka chwil. Jego podstawą jest niezwykle proste, kruche ciasto, które zaskakuje wspaniałym maślanym smakiem. Do jego przygotowania wystarczy tylko kilka chwil, a dzięki sprawdzonemu przepisowi zawsze się udaje. To baza dla wszystkich, którzy wręcz uwielbiają nieskomplikowane wypieki. Do ciasta używa się tylko kilku składników, które w większości można znaleźć w każdym większym sklepie. Warto też pamiętać, że choć ciasto nie wymaga długiego wyrabiania i robi się je szybko, to potrzebuje chłodzenia. Dlatego warto przygotować je nieco wcześniej, by mogło spędzić w lodówce około 30 minut. Nie warto pomijać tego kroku, gdyż to właśnie dzięki niemu wypiek jest tak smaczny.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krem budyniowy do tarty, który będzie smaczny, prosty i bardzo uniwersalny, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Jego przygotowanie zabiera tylko kilka minut i sprawdzi się nie tylko jako dodatek do tart, ale również innych ciast. Najlepiej komponuje się z owocami, które ze względu na swój lekko kwaskowy smak świetnie kontrastują ze zbyt dużą słodkością budyniu. Choć najlepiej w tej tarcie sprawdza się krem waniliowy, czy śmietankowy, to można również nieco poeksperymentować. Gdy zmieni się budyń na inny, całość zyska zupełnie innego charakteru. Wspaniale sprawdzi się też wersja karmelowa, czy kokosowa. Choć w przepisie łączy się go z figami, to równie wspaniale komponuje się również z malinami, jagodami, czy truskawkami. Masa budyniowa to prosty, ale wspaniały dodatek, który sprawia, że całość jest wspaniała i pyszna. To doskonały pomysł na naprawdę pyszny wypiek, który można stworzyć w kilka chwil. To dobra opcja również dla początkujących, gdyż tarta jest naprawdę prosta.
Alergeny w tarcie z kremem budyniowym
Lista alergenów dla tarty z kremem budyniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
Wartości odżywcze tarty z kremem budyniowym
To ciasto, jak inne słodkości, nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(182g)
Węglowodany
(182g)
Tłuszcze
(182g)
Witaminy
(182g)
Składniki mineralne
(182g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.