Tarta orzechowa
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
- Cukier (200 g)
- Masło - 1/2 kostki (150 g)
- Jajko (3 szt.)
- Śmietanka kremowa 30% (330 g)
- Orzechy włoskie (250 g)
Przepis na tartę orzechową krok po kroku
Z mąki (200 g), cukru (50), masła (100 g) i jajka (1 szt.) zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy nim blaszkę do tarty i nakłuwamy widelcem. Spód odstawiamy na bok.
W rondelku roztapiamy masło, a następnie dodajemy śmietankę, pozostałe masło, mąkę oraz cukier. Całość energicznie mieszamy do połączenia się składników. Masę należy zagotować i zaczekać, aż zgęstnieje. Gotową zestawiamy z palnika.
Do chłodnej masy dodajemy pozostałe jajka i dokładnie mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy i ponownie mieszamy.
Tartę pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 st. C.
-
Ciastka maślane
-
Kruche ciasto
-
Tarta
-
Mazurek wielkanocny
-
Tarta z jabłkiem
-
Ciastka kruche
-
Pleśniak
-
Szarlotka z kruszonką
-
Tarta z jabłkami
-
Tarta ze szpinakiem
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Szarlotka z bezą
-
Tarta z owocami
-
Tarta z malinami
-
Jabłecznik na kruchym cieście
-
Jabłecznik z budyniem
-
Tarta cytrynowa
-
Tarta z truskawkami
-
Kruche ciasto
Więcej informacji na temat tarty orzechowej
Pyszna tarta orzechowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem masy orzechowej na bazie kremówki jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić tartę orzechową? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku z mąki (200 g), cukru (50 g), masła (100 g) i jajka (1 szt.) zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy nim blaszkę do tarty i nakłuwamy widelcem. Spód odstawiamy na bok. W rondelku roztapiamy masło, a następnie dodajemy śmietankę, pozostałe masło, mąkę oraz cukier. Całość energicznie mieszamy do połączenia się składników. Masę należy zagotować i zaczekać, aż zgęstnieje. Gotową zestawiamy z palnika. Do chłodnej masy dodajemy pozostałe jajka i dokładnie mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy włoskie i ponownie mieszamy. Tartę pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Sprawdzony przepis na tartę orzechową nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, które jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.
Tarta z mielonymi orzechami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w tarcie orzechowej
Lista alergenów dla tarty orzechowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze tarty orzechowej
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(110g)
Węglowodany
(110g)
Tłuszcze
(110g)
Witaminy
(110g)
Składniki mineralne
(110g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.