Tarta orzechowa

Opublikowano: 22.02.2022 r., 18:57 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta orzechowa z bliska
Tarta orzechowa
Tarta orzechowa na kruchym cieście to pomysł na pyszny słodki dodatek w ciągu dnia. Wypiek jest prosty w przygotowaniu i niezwykle aromatyczny. Spróbuj koniecznie!
Przygotowanie 90 min
Gotowanie i Pieczenie 50 min
456 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (250 g)
  • Cukier (200 g)
  • Masło - 1/2 kostki (150 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% (330 g)
  • Orzechy włoskie (250 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, rondelek, forma do tarty 25 cm

Przepis na tartę orzechową krok po kroku

Z mąki (200 g), cukru (50), masła (100 g) i jajka (1 szt.) zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy nim blaszkę do tarty i nakłuwamy widelcem. Spód odstawiamy na bok.

W rondelku roztapiamy masło, a następnie dodajemy śmietankę, pozostałe masło, mąkę oraz cukier. Całość energicznie mieszamy do połączenia się składników. Masę należy zagotować i zaczekać, aż zgęstnieje. Gotową zestawiamy z palnika.

Do chłodnej masy dodajemy pozostałe jajka i dokładnie mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy i ponownie mieszamy.

Tartę pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na tartę orzechową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,8% osób

Więcej informacji na temat tarty orzechowej

Pyszna tarta orzechowa to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem masy orzechowej na bazie kremówki jest bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić tartę orzechową? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku z mąki (200 g), cukru (50 g), masła (100 g) i jajka (1 szt.) zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy nim blaszkę do tarty i nakłuwamy widelcem. Spód odstawiamy na bok. W rondelku roztapiamy masło, a następnie dodajemy śmietankę, pozostałe masło, mąkę oraz cukier. Całość energicznie mieszamy do połączenia się składników. Masę należy zagotować i zaczekać, aż zgęstnieje. Gotową zestawiamy z palnika. Do chłodnej masy dodajemy pozostałe jajka i dokładnie mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec wsypujemy posiekane orzechy włoskie i ponownie mieszamy. Tartę pieczemy w piekarniku około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

Sprawdzony przepis na tartę orzechową nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z mąki pszennej, które jest bardzo zróżnicowana. Mąk pszennych na rynku można znaleźć wiele, między innymi tortową, krupczatkę lub razową. Ważne jest również, aby do odpowiedniego wypieku wybrać prawidłowy typ mąki. Mąki również w zależności od rodzaju różnią się składem i wartościami odżywczymi. Warto wybierać ciemniejsze, ponieważ mają w swoim składzie więcej dobrego dla naszego zdrowia. Mąka jasna podczas procesu produkcji traci część wartości odżywczych, natomiast im typ wyższy tym straty mniejsze. Dodatkowo mąki o wyższych typach zawierają więcej błonnika pokarmowego, a także dostarczają witamin z grupy B oraz A, C i A. Ponadto zawierają żelazo, magnez czy wapń.

Tarta z mielonymi orzechami odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w tarcie orzechowej

Lista alergenów dla tarty orzechowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Wartości odżywcze tarty orzechowej

na 100g gotowej potrawy

Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
415.25
456.77
Białko (g)
6.52
7.18

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
32.77
36.04
Węglowodany przyswajalne (g)
31.20
34.32
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.56
1.72

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
29.90
32.89
Tłuszcze nasycone (g)
15.75
17.33
Tłuszcze nienasycone (g)
14.15
15.56
Cholesterol (mg)
69.61
76.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
96.10
105.71
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.24
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.25
0.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.52
0.57
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
94.46
103.91
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.26
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.48
1.63
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
58.89
64.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
19.85
21.84
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
19.55
21.50
Potas (mg)
121.39
133.53
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
30.51
33.56
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
107.08
117.79
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
34.04
37.44
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.13
2.34
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.86
0.95
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.33
0.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty orzechowej 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty orzechowej

Koszt składników
41.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier
200 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Masło
150 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Śmietanka kremowa 30%
330 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.95
Za 330 g
Orzechy włoskie
250 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
16.67
Za 250 g
Koszt składników
41.80