Szybka babka piaskowa

Opublikowano: 27.02.2022 r., 11:12 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szybka babka piaskowa
Szybka babka piaskowa
Nie masz pomysłu na słodki deser, który przygotujesz w kilka chwil dla całej rodziny? Koniecznie poznaj mój przepis na babkę piaskową.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Miksowanie 45 min
356 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 2 szklanki (400 g)
  • Olej rzepakowy 1/2 szklanki (125 ml)
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier 1/2 szklanki (125 g)
  • Cukier puder 1/2 szklanki (125 g)
  • Skórka z cytryny (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska

Przepis na szybką babkę piaskową krok po kroku

Jajka wbij do miski, wsyp cukier i ubijaj za pomocą miksera.

Następnie wlej olej i mieszaj za pomocą rózgi.

Dodaj mąkę przesianą przez sitko i proszek do pieczenia.

Przelej ciasto do foremki i upiecz w piekarniku przez 45 minut w 180 st. C.

Cukier puder wymieszaj z wodą tak, aby powstał gęsty lukier.

Posmaruj babkę lukrem i posyp skórką cytrynową.

Jak oceniasz przepis na szybką babkę piaskową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,9% osób

Więcej informacji na temat szybkiej babki piaskowej

Każdy z nas zna tradycyjną piaskową babkę, dzisiaj pokaże Ci jej jeszcze delikatniejszą i bardziej wilgotną wersję.

Poznaj mój przepis na szybką babkę piaskową. Do jej przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników, czyli mąka, cukier, jajka, cukier puder, skórka cytrynowa, olej rzepakowy. W moim przepisie użyłam zwykłego białego cukru, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy. Nie ma to jednak większego znaczenia. Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały, pozyskiwany jest z buraków cukrowych, a brązowy z trzciny cukrowej. Zamiast cukru, możesz postawić na miód. Opcjonalnie, dodaj aromat waniliowy lub laskę wanilii.

Mój przepis jest bardzo łatwy i szybki, poradzi sobie z nim nawet osoba zaczynająca swoją przygodę w kuchni. W moim przepisie użyłam mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten, więc jeśli cierpisz na choroby glutenozależne, zamień ją na taki rodzaj mąki, który naturalnie nie zawiera glutenu w swoim składzie. Może to być mąka gryczana lub mieszanka bezglutenowa.

Zatem jak zrobić szybką babkę piaskową?

W pierwszej kolejności jajka wbij do miski, wsyp cukier i zacznij ubijać za pomocą miksera.

Następnie wlej olej rzepakowy, wymieszaj wszystkie składniki za pomocą rózgi.

Mąkę przesiej przez sitko i wsyp do pozostałych składników, dodaj proszek do pieczenia. Tak przygotowane ciasto przelej do foremki.

Ważne jest, aby była ona wcześniej wysmarowana masłem i posypana bułką tartą, możesz także wyłożyć blachę papierem do pieczenia. A wszystko po to, aby ciasto nie przypiekło się i nie przywarło. Upiecz ciasto w piekarniku w 180 stopniach. Po około 45 minutach Twoja szybka babka piaskowa jest gotowa. W międzyczasie możesz w szybki sposób przygotować domowy lukier. Wystarczy, że cukier puder wymieszasz z odrobiną wody i posmarujesz babkę. Całość obficie posyp skórką cytrynową.

Babka to idealny pomysł na słodki deser lub podwieczorek.

Mój sprawdzony przepis będzie dobry, także na Wielkanoc. Może od teraz to będzie Twoja babka świąteczna?

Alergeny w szybkiej babce piaskowej

Lista alergenów dla szybkiej babki piaskowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze szybkiej babki piaskowej

na 100g gotowej potrawy

Babka zawiera gluten przez dodatek mąki pszennej, śmiało możesz zastąpić ją wersją mąki bezglutenowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
356.36
356.36
Białko (g)
5.66
5.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
52.87
52.87
Węglowodany przyswajalne (g)
51.28
51.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.59
1.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
13.70
13.70
Tłuszcze nasycone (g)
1.80
1.80
Tłuszcze nienasycone (g)
11.91
11.91
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.30
8.30
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.61
3.61
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
74.74
74.74

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
32.42
32.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.78
11.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.40
0.40
Witamina E (mg)
0.24
0.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
32.15
32.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.34
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.26
0.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.53
2.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
78.58
78.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.64
0.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
30.15
30.15
Potas (mg)
81.15
81.15
Wapń (mg)
28.83
28.83
Fosfor (mg)
71.93
71.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
9.63
9.63
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.11
3.11
Cynk (mg)
0.51
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szybkiej babki piaskowej 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szybkiej babki piaskowej

Koszt składników
25.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Olej rzepakowy
125 ml
1/2 szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Cukier puder
125 g
1/2 szklanki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 125 g
Skórka z cytryny
100 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Koszt składników
25.80