Szparagi w cieście francuskim
- Szparagi (500 g)
- Ciasto francuskie - 1 rulon (370 g)
Przepis na szparagi w cieście francuskim krok po kroku
Szparagi umyj pod wodą i osusz.
Obetnij końcówki.
Ciasto rozłóż na stole i potnij na plaski o szerokości 3-4 cm.
Owiń szparagi w ciasto francuskie i przełóż na blaszkę do pieczenia.
Upiecz przekąski w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Ciasto francuskie z jabłkami
-
Ciasto francuskie na słodko
-
Paszteciki z ciasta francuskiego
-
Ciasto francuskie na słono
-
Pizzerinki z ciasta francuskiego
-
Pastel de nata
-
Ślimaczki z ciasta francuskiego
-
Tarta z ciasta francuskiego
-
Paluchy z ciasta francuskiego
-
Fornetti
-
Pasteis de nata
-
Ciasto francuskie z parówką
-
Roladki z ciasta francuskiego
-
Jabłka w cieście francuskim
-
Ciasto francuskie z nutellą
-
Paszteciki z ciasta francuskiego z pieczarkami
-
Sakiewki z ciasta francuskiego
-
Przekąski z ciasta francuskiego
Więcej informacji na temat szparagów cieście francuskim
Szparagi zaraz obok bobu, botwinki królują na naszych stołach już z początkiem lata i końcem wiosny.
Nie ma się co dziwić, warzywa te są pyszne, dodatkowo zawierają wiele cennych witamin i składników mineralnych. Charakteryzują się zawartością witamin z grupy B, witaminy A, C, E, K, które należą do antyoksydantów, czyli związków, które usuwają z naszego organizmu wolne rodniki.
Znajdziemy w nich, także sporo składników mineralnych takich jak: cynk, fosfor, żelazo i potas.
Dzisiaj przedstawię Ci mój sprawdzony przepis na szparagi w cieście francuskim, które będą bardzo szybkie i łatwe do przygotowania.
Do przygotowania tego dania będą potrzebne Ci tak naprawdę tylko dwa składniki, będą to szparagi i ciasto francuskie.
Ja zazwyczaj korzystam z gotowego ciasta w rulonie, które jest dostępne, w każdym większym sklepie. Dzięki niemu pyszne przekąski powstają w 15 minut. Jeśli jednak chcesz, śmiało możesz przygotować ciasto od podstaw, to będzie jednak trochę bardziej czasochłonne, ciasto francuskie musi leżakować w lodówce przez godzinę.
Dlatego zawsze mam w swojej lodówce gotowe ciasto francuskie w rulonie.
Nie ma znaczenia, z jakiego koloru szparag skorzystasz, mogą być one zielone lub białe, wybierz swoje ulubione.
Zatem, jak zrobić szparagi w cieście francuskim?
W pierwszej kolejności umyj dokładnie warzywa i ułam mniej więcej na wysokości połowy, szparagi tak naprawdę powinny ułamać się w odpowiednim miejscu, wystarczy, że złapiesz je na początku i końcu, a następnie delikatnie wygniesz.
Oderwane końcówki możesz zamrozić, a później przygotować z nich wywar lub risotto, dlatego nie ma konieczności ich wyrzucania. Ciasto rozłóż na stole i wytnij paski o szerokości 3-4 cm.
Owiń szparagi ciastem francuskim i przełóż na blaszkę do pieczenia. Upiecz je w piekarniku, po około 15 minutach nasza przekąska jest gotowa.
Będzie to świetny pomysł na dodatek do dania głównego, ale szparagi przygotowane w ten sposób sprawdzą się jako przystawka lub przekąska na imprezę.
Skoro już znasz mój sprawdzony przepis, przygotuj go i przekonaj się, że warzywa w takiej wersji są smaczne.
Alergeny w szparagach w cieście francuskim
Lista alergenów dla szparagów cieście francuskim przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasto francuskie
Wartości odżywcze szparagów cieście francuskim
Do mojej podstawowej wersji możesz dodać więcej składników np. boczek.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.