Sznycel mielony
- Mięso mielone z kurczaka (400 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (15 g)
- Jajko (1 szt.)
- Oliwa z oliwek (100 ml)
- Cebula (100 g)
Przepis na sznycel mielony krok po kroku
Mięso przełóż do miski. Dodaj do niego posiekaną drobno cebulę (może być też tarta), skrobię i jajko. Przypraw.
Z mięsa uformuj dość spore, lekko spłaszczone kotlety.
Na patelni rozgrzej oliwę i ułóż na niej kotlety.
Całość smaż 15 - 20 minut, do zarumienienia.
-
Mielony z piekarnika
-
Kotlety mielone z piekarnika
-
Kotleciki rybne
-
Mielone z pieczarkami
-
Mielone z piekarnika
-
Kotlety mielone
-
Kotlety mielone z indyka
-
Kotlety mielone z pieczarek
-
Klopsy mielone
-
Kotlety z soczewicy czerwonej
-
Burger domowy
-
Bryzol wołowy
-
Mielone z cukinią
-
Kotlety z kaszy jęczmiennej
-
Sznycel ministerski
-
Kotlety z mięsa z rosołu
-
Kotlety mielone bez bułki
-
Pulpety w sosie grzybowym
-
Kotlety mielone
Więcej informacji na temat sznycla mielonego
Sznycel mielony to doskonała opcja dla wszystkich, którzy kochają tradycyjne dania w nowoczesnej odsłonie. Dzięki temu przepisowy klasyczny sznycel zyskuje świeżości.
Przepis na sznycel mielony jest bardzo prosty, dlatego spokojnie poradzi sobie z nim nawet początkująca osoba. Tak przygotowane kotlety świetnie komponują się z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Są idealną opcją na szybki, ale zbilansowany posiłek, który na pewno zaspokoi nawet duży głód. Te kotlety najlepiej robić z mięsa mielonego, dzięki temu będą miały odpowiednią formę i strukturę. Najlepiej wykorzystać do tego celu mięso drobiowe, które jest zdrowszym wyborem niż czerwone. Mięso z kurczaka ma mniej tłuszczu, a dużo więcej białka, dlatego całość jest znacznie bardziej sycąca i korzystniejsza dla całego organizmu. Całość jest smaczna i prosta. W dodatku nie potrzeba do jej stworzenia żadnego specjalnego sprzętu. Cała receptura jest niezwykle łatwa i niezbyt pracochłonna, dlatego idealnie sprawdzi się również na bardzo szybki posiłek. To dobry wybór dla osób, które nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni, gdyż danie robi się w ekspresowym czasie.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sznycel mielony, który będzie naprawdę ciekawy, a przy okazji również smaczny, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. To dobry pomysł na pyszne danie, które sprawdzi się idealnie na obiad. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi rozwiązaniami. Kotleciki są smaczne, szybkie, a przy okazji bardzo łatwe. Mięso drobiowe, którego używa się w tym przepisie, jest naprawdę zdrowe. Dostarcza sporo białka, które nie tylko przyspiesza budowanie mięśni, ale także zwiększa sytość posiłku. Mięso drobiowe w porównaniu z czerwonym zawiera znacznie mniej tłuszczu, przez co ma korzystniejsze działanie na układ krwionośny. To doskonały pomysł na smaczne danie, które świetnie sprawdzi się zwłaszcza na obiad. Ten pyszny przepis, to również dobry sposób na obiad w kilka chwil, by go dobrze zbilansować wystarczy tylko dodać do niego źródło węglowodanów złożonych, np. ryż czy ziemniaki, a także świeże warzywa.
Alergeny w sznyclu mielonym
Lista alergenów dla sznycla mielonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze sznycla mielonego
To zdrowa opcja, która zawiera sporo białka i witamin.
Energia i białka
(166g)
Węglowodany
(166g)
Tłuszcze
(166g)
Witaminy
(166g)
Składniki mineralne
(166g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.