Szarlotka z kratką

Opublikowano: 24.10.2021 r., 23:07 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
szarlotka z kratką obok jabłek, laski cynamonu i anyżu
Szarlotka z kratką
Amerykańskie apple pie czy nasza tradycyjna szarlotka z kratką? Najważniejsze jest aromatyczne, pieczone jabłko zatopione w delikatnym i kruchym cieście.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 50 min
350 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Masło 1/2 kostki (125 g)
  • Cukier puder (60 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Jabłko 2 kilogramy (2000 g)
  • Cukier trzcinowy 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, sok z cytryny, cynamon
Sprzęt kuchenny
piekarnik, okrągła forma do pieczenia

Przepis na szarlotkę z kratką krok po kroku

Mąkę przesiej przez sio i połącz z cukrem pudrem.

Dodaj masło i szczyptę soli, ucieraj masę rękoma do otrzymania charakterystycznych grudek ciasta.

Następnie dodaj żółtka jaj i zagnieć ciasto. Gotowe ciasto podziel na dwie części, uformuj z nich kule i schłodź w lodówce przez około 30-45 minut.

Jedną kulę schłodzonego ciasta rozwałkuj i wyłóż nim okrągłą blaszkę posmarowaną odrobiną masła lub wyłożoną papierem do pieczenia.

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce w cienkie plastry, posyp cukrem i skropl sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszaj z cynamonem.

Przełóż jabłka na formę z ciastem.

Drugą porcję ciasta rozwałkuj, wytnij długie, proste paski i nałóż w charakterystyczną kratkę na cieście. Ozdobnie zawijając boki.

Piecz szarlotkę z kratką przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Jak oceniasz przepis na szarlotkę z kratką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat szarlotki z kratką

Nasza polska szarlotka z kratką, amerykańskie apple pie czy francuski jabłecznik?

Każda z nich to pyszny i łatwy deser, który wykonasz w wolne popołudnie. Szczególnie teraz gdy naszych polskich jabłek mamy naprawdę pod dostatkiem, żal z nich nie skorzystać. Kruchy spod z ciepłymi jabłkami skapanymi w cynamonie, a to wszystko w towarzystwie które sobie zażyczysz.

Możesz podawać jabłecznik z kratką tuż po upieczeniu, jeszcze w wersji na ciepło. Wtedy idealnie pasują lody waniliowe lub śmietankowe, które ochłodzą gorąc ciasta. Albo w wersji całkowicie ostudzonej z ciepłą, świeżo wypalana kawa lub aromatyczną herbata. Szarlotka z kratką to idealny deser na przyjęcie gości w Twoim domu, w którym jeszcze po upieczeniu ciasta będzie unosił się niesamowity jesienny klimat ciepłych jabłek i zapachu cynamonu.

Polaczenie kruchego ciasta ze słodyczą jabłek i dodatków, na które się zdecydujesz. Kruche ciasto idealnie pasuje do tego połączenia. O rodzaju jabłek śmiało zdecyduj sam. Możesz wybrać Gala, które charakteryzują się niesamowitą chrupkością, soczystością i słodkim smakiem, z kolei Ligol będzie wyróżniał się kwaskowatym posmakiem. Ja osobiście polecam jabłka, które idealnie nadają się na przepis na szarlotkę z kratką, oczywiście mowa tutaj o naszej polskiej, starej odmianie jabłek jaką jest Antonówka. Są niezwykle aromatyczne, a jej owoce pachną już z daleka. Idealnie nadają się do jesiennych przetworów czy wypieków.

Do których niesamowicie komponują się goździki, cynamon czy przyprawy korzenne, które jeszcze szybciej przeniosą nas w świąteczny czas.

Szarlotka swoja historię zaczyna we Francji, bardzo szybko jednak stała się sławna na całym Świecie. W Ameryce to popularne apple pie, o którym prawdopodobnie słyszał każdy z nas, a u nas to szarlotka z paskami. Obojętnie gdzie i obojętnie, która z tych bardzo do siebie podobnych wersji wybierzesz będzie to dobry pomysł na chwilę relaksu z odrobiną słodyczy i pyszną kawa w towarzystwie przyjaciół lub rodziny.

Jak zrobić szarlotkę z kratką? Poznaj smaczny, prosty przepis.

Alergeny w szarlotce z kratką

Lista alergenów dla szarlotki z kratką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze szarlotki z kratką

na 100g gotowej potrawy

Mąkę pszenną możesz zamienić na wersję bezglutenową.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
140.02
350.04
Białko (g)
2.20
5.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
22.45
56.13
Węglowodany przyswajalne (g)
20.57
51.41
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.89
4.72
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
4.71
11.78
Tłuszcze nasycone (g)
3.17
7.91
Tłuszcze nienasycone (g)
1.55
3.87
Cholesterol (mg)
27.61
69.03
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
41.94
104.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.04
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.30
0.74
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
38.79
96.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.33
Ryboflawina (mg)
0.09
0.21
Niacyna (mg)
0.85
2.12
Foliany (µg (mcg))
21.90
54.75
Beta karoten (µg (mcg))
28.79
71.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
3.49
8.72
Potas (mg)
97.54
243.85
Wapń (mg)
10.84
27.09
Fosfor (mg)
29.82
74.54
Magnez (mg)
8.41
21.02
Żelazo (mg)
0.81
2.02
Cynk (mg)
0.20
0.49
Miedź (mg)
0.05
0.12
Mangan (mg)
0.12
0.30
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z kratką 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki z kratką

Koszt składników
27.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
125 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 125 g
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Jabłko
2000 g
2 kilogramy
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 12
5.56
Za 2000 g
Cukier trzcinowy
20 g
2 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Koszt składników
27.00