Szarlotka bez jajek

Opublikowano: 14.10.2021 r., 10:33 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Szarlotka bez jajek na talerzu
Szarlotka bez jajek
Szarlotka na kruchym cieście z kruszonką na górze bez dodatku jajek to idealny przepis na jesienne ciasto, które jest łatwe w przygotowaniu i na pewno wszystkim zasmakuje.
Przygotowanie 90 min
Gotowanie i Pieczenie 60 min
289 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
81
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (400 g)
  • Cukier (140 g)
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (4 g)
  • Jabłko (1000 g)
  • Mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka (15 g)
  • Cukier wanilinowy - 4 łyżeczki (16 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cynamon, cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, patelnia

Przepis na szarlotkę bez jajek krok po kroku

Na początek przygotuj tortownice wykładając ją papierem do pieczenia.

Zagnieć kruche ciasto z mąki, cukru, cukru waniliowego, proszku do piecznie i zimnego masła posiekanego na wiórki. Ciasto ugnieć ręcznie lub za pomocą robota kuchennego.

Ciasto podziel na dwie części. Jedną odłóż do lodówki żeby się schłodziło, a drugą wyklej dno formy.

Z jabłek usuń gniazda nasienne i pokrój je w kostkę, dodaj cynamon i cukier waniliowy.

Jabłka podsmaż na maśle, aż do momentu odparowania soku. Jabłka powinny być miękkie (nie rozpadające się).

Na koniec dodaj do jabłek mąkę ziemniaczaną i mieszaj do połączenia się składników.

Gotowe jabłka przełóż do formy z ciastem, a na górę rozłóż kruszonkę z drugiej porcji ciasta.

Piecz w piekarniku przez 60 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół).

Jak oceniasz przepis na szarlotkę bez jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat szarlotki bez jajek

Szarlotka bez jajek to doskonały pomysł na prosty i szybki deser, który idealnie sprawdzi się na imprezę czy spotkanie z rodziną. Ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nią poradzić. Połączenie jabłek z cynamonem oraz kruchym ciastem jest bardzo pyszne. Smak deseru możesz wzbogacić o cynamon i cukier waniliowy zawarty w przepisie lub wedle uznania.

Jak zrobić szarlotkę bez jajek? Na początek należy przygotować tortownice wykładając ją papierem do pieczenia. Następnie należy zagnieść kruche ciasto z mąki pszennej, cukru, cukru waniliowego, proszku do pieczenia oraz zimnego masła posiekanego na wiórki. Całość wyrabiamy ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje. Jedną schładzamy w lodówce a drugą wygniatamy spód blaszki do ciasta. Tortownice opcjonalnie możemy również wstawić do lodówki na czas przygotowania nadzienia. Następnie cienko obieramy jabłka, kroimy i usuwamy gniazda nasienne. Jabłka należy pociąć w kostkę i doprawić cynamonem i cukrem waniliowym. Całość podsmażamy na maśle, aż sok odparuje, a owoc będzie miękki, ale nie rozpadający się. Gotowe nadzienie przekładamy do formy na ciasto. Na górę z drugiej połowy ciasta robimy kruszonkę. Jabłecznik bez jajek pieczemy w piekarniku przez około 60 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół).

Przepis na szarlotkę bez jajek to pomysł na wegański deser, który jest źródłem witamin pochodzących z głównego składnika, czyli jabłek. Owoc jest przede wszystkim bogactwem błonnika odpowiadającego za regulację pracy jelit, dzięki czemu jest doskonałą osłoną przed zaparciami, a nawet chroni nas przed rakiem jelita grubego. Błonnik ma także wpływ na poziom cholesterolu we krwi, co ma wpływ na zmniejszenia ryzyka miażdżycy, a w przyszłości zawału serca. Jabłka mają również niski indeks glikemiczny dlatego są bezpieczne dla cukrzyków. Szarlotkę można również przygotować tak, aby była bezpieczna dla diabetyka. Wystarczy zamieniać cukier na słodzić np. erytrytol oraz mąkę pszenną na taką o niskim indeksie glikemicznym.

Szybka szarlotka idealnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę lub spotkanie rodzinne. Ten przepis to pomysł dobre ciasto, które trzeba koniecznie spróbować. Szarlotka na pewno będą Ci smakować, ponieważ kompozycja smaków da połączenie, którym będzie zachwycał się każdy. Idealnie komponuje się z lodami waniliowymi lub bitą śmietaną.

Alergeny w szarlotce bez jajek

Lista alergenów dla szarlotki bez jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze szarlotki bez jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
231.67
289.59
Białko (g)
2.16
2.70
Fenyloalanina (mg)
0.10
0.13
Brak danych dla: proszek do pieczenia.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
34.82
43.52
Węglowodany przyswajalne (g)
33.03
41.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.79
2.24

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
9.45
11.81
Tłuszcze nasycone (g)
6.37
7.96
Tłuszcze nienasycone (g)
3.08
3.85
Cholesterol (mg)
24.23
30.28

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
78.76
98.45
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.04
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.02
0.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.37
0.46
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
75.61
94.51
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.21
0.27
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.15
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.62
2.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
44.41
55.51
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
31.89
39.86
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
3.56
4.45
Potas (mg)
114.07
142.59
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.63
24.54
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
44.39
55.49
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.26
9.08
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.76
2.20
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.18
0.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.17
0.21
Brak danych dla: cukier, cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki bez jajek 81
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania szarlotki bez jajek

Koszt składników
19.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
400 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 400 g
Cukier
140 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 140 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jabłko
1000 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 6
2.78
Za 1000 g
Mąka ziemniaczana
15 g
1 łyżeczka
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Cukier wanilinowy
16 g
4 łyżeczki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 16 g
Koszt składników
19.00