Szare kluski ziemniaczane
- Ziemniaki późne (1000 g)
- Mąka pszenna typ 500 (160 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na szare kluski ziemniaczane krok po kroku
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Masę przełóż do miski.
Dodaj jajka i mąkę, a także odrobinę soli.
W dużym garnku zagotuj 2 litry wody.
Łyżką formuj kluski z masy ziemniaczanej i wrzucaj je do garnka z wodą.
Gotuj 5 minut od wypłynięcia.
-
Kluski śląskie
-
Kluski leniwe
-
Kluski lane
-
Kluski na parze
-
Kluski kładzione
-
Szare kluski
-
Kluseczki ziemniaczane
-
Dango
-
Kluski z makiem
-
Kluski lane na mleku
-
Kluski leniwe z serem
-
Kluski z serem
-
Kartacze z mięsem
-
Kluski leniwe z ziemniaków
-
Kluseczki francuskie
-
Szpecle
-
Kluski łyżką kładzione
-
Kopytka leniwe
-
Kluski i kluseczki
Więcej informacji na temat szarych klusek ziemniaczanych
Szare kluski ziemniaczane, choć może nie urzekają pięknym wyglądem, to na pewno nadrabiają wspaniałym sakiem i prostotą wykonania. Sprawdzą się jedzone solo i z sosem.
Przepis na szare kluski ziemniaczane jest znacznie łatwiejszy niż typowy przepis na kopytka. Kopytka robi się bowiem z ziemniaków gotowanych, a tutaj nie potrzeba tego robić, co znacznie skraca cały czas. Kluski zawdzięczają swój kolor innej niż w przypadku tradycyjnych kopytek metodzie przygotowania. W przypadku szarych klusek ziemniaków nie poddaje się obróbce termicznej. Zamiast tego ściera się je na tarce o bardzo drobnych oczkach. Dzięki temu ciasto na kluski ma zupełnie inną konsystencję i kolor. Jest nieco bardziej klejące, jednak dodatek mąki pszennej sprawia, że całość idealnie się ze sobą łączy. To właśnie ona sprawia również, że kluseczki są bardzo miękkie po ugotowaniu. W przypadku diety bezglutenowej można ją również zastąpić mąką ziemniaczana, jednak należ wtedy nieco zmniejszyć jej ilość, gdyż jej nadmiar wpłynie negatywnie na ciasto.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić szare kluski ziemniaczane, które będą smaczne i łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To najlepsze i najprostsze kluski ziemniaczane. Kluski są jedną z najbardziej uwielbianych potraw. Nic dziwnego, ciężko jest przejść obok nich obojętnie, gdyż są idealnie miękkie, a przy tym naprawdę smaczne. W dodatku wszystkie składniki, które są potrzebne do ich przygotowania, można znaleźć w każdej domowej spiżarni. To dobre rozwiązanie na szybkie danie z ziemniaków. To pomysł na doskonały dodatek do dań zarówno mięsnych, jak i jarskich. Te pyszne kluski są po prostu najlepsze. Mączne dodatki wydają się niezwykle kaloryczne jednak w gruncie rzeczy, ze względu na sporą zawartość ziemniaków kopytka nie dostarczają, aż tak dużo energii, dlatego spokojnie mogą być częścią nawet diety redukcyjnej. By stworzyć na ich bazie zbilansowane danie dobrze jest połączyć je ze źródłem białka np. mięsem, czy jogurtem, a także dodać do nich świeżych warzyw.
Alergeny w szarych kluskach ziemniaczanych
Lista alergenów dla szarych klusek ziemniaczanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze szarych klusek ziemniaczanych
To danie zawiera dość spory indeks glikemiczny, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(303g)
Węglowodany
(303g)
Tłuszcze
(303g)
Witaminy
(303g)
Składniki mineralne
(303g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.