Surówka z młodej białej kapusty
- Młoda kapusta (500 g)
- Olej rzepakowy (45 ml)
- Ocet winny (30 ml)
- Natka pietruszki (45 g)
- Koperek (45 g)
Przepis na surówkę z młodej białej kapusty krok po kroku
Kapustę poszatkuj bardzo drobno.
W miseczce zmieszaj oliwę z octem.
Do sosu dodaj posiekane zioła i dokładnie wymieszaj.
Surówkę wymieszaj z sosem, dodaj sól i pieprz. Wymieszaj.
-
Surówka z białej kapusty coleslaw
-
Surówka z kapusty białej
-
Surówka z białej kapusty z majonezem
-
Surówka z białej kapusty jak u chińczyka
-
Biała kapusta zasmażana
-
Surówka chińska
-
Surówka z białej kapusty i marchewki
-
Surówka z białej kapusty po chińsku
-
Surówka do kurczaka
-
Surówka z białej kapusty z koperkiem
-
Surówka z młodej kapusty Colesław
-
Surówka wiosenna
-
Surówka z rzodkiewką
-
Surówka z białej kapusty Thermomix
-
Surówka z młodej kapusty ze śmietaną
-
Surówka do karkówki
-
Surówka colesław thermomix
-
Chińska surówka z białej kapusty
-
Surówki z białej kapusty
Więcej informacji na temat surówki z młodej białej kapusty
Surówka z młodej białej kapusty to kwintesencja wiosennych i letnich obiadów. Dzięki temu dodatkowi każde danie smakuje wyjątkowo i jest przy tym nieco zdrowsze. Surówkę można przygotować z kilku podstawowych składników, nie trzeba jej również za bardzo przyprawiać, ze względu na aromat koperku i białej kapusty całość jest po prostu pyszna.
Przepis na surówkę z młodej białej kapusty jest niezwykle prosty. Tak jak w przypadku innych surówek wystarczy tylko pokroić poszczególne składniki i dobrze je ze sobą połączyć. Choć nie ma w tym większej trudności, to jednak dobranie odpowiednich proporcji może przysporzyć nieco kłopotu. Dlatego warto skorzystać właśnie z tego przepisu. Powstaje z niego surówka dobrze wywarzona i naprawdę smaczna. Nie jest zbyt gorzka, czy słona. Jest po prostu idealna. Całość podaje się z łatwym i bardzo delikatnym sosem na bazie oliwy z oliwek, która nadaje całości niepowtarzanego aromatu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić surówkę z młodej białej kapusty, która będzie nie tylko naprawdę smaczna, ale też prosta, to ten przepis przypadnie ci do gustu. Jej głównym składnikiem jest oczywiście młoda kapusta. To naprawdę zdrowy i bardzo wartościowy dodatek, który powinien gościć w menu jak najczęściej. Dlatego, gdy pojawia się na nią sezon, warto dobrze go wykorzystać, a ta surówka na pewno w tym pomaga. Młoda kapusta to doskonale źródło witaminy C, dzięki temu, że nie poddaje się jej żadnej obróbce termicznej, to można w pełni wykorzystać jej potencjał. Dostarcza również sporo potasu, który niezbędny jest do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego, ale również mięśniowego. To dobre źródło siarki, która niezbędna jest do zachowania zdrowia skóry i włosów. Ta surówka to doskonały pomysł na przemycenie większej ilości młodej kapusty do swojego menu. Idealnie sprawdzi się do obiadu, gdyż jest pyszna, szybka a przy tym bardzo łatwa. To dobra opcja dla wszystkich osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Ta smaczna sałatka na bazie kapusty odmieni każdy, nawet najnudniejszy posiłek.
Alergeny w surówce z młodej białej kapusty
Lista alergenów dla surówki z młodej białej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
Wartości odżywcze surówki z młodej białej kapusty
To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.
Energia i białka
(166g)
Węglowodany
(166g)
Tłuszcze
(166g)
Witaminy
(166g)
Składniki mineralne
(166g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.