- Mąka pszenna typ 500 200 g
- Drożdże świeże 25 g ćwierć kostki
- Mleko 2% 200 ml ciepłe
- Cukier 50 g
- Żółtko jajka 2 szt.
- Masło 30 g
- Dżem truskawkowy niskosłodzony 100 g
- Olej rzepakowy 2000 ml do smażenia
Przepis na sufganiję krok po kroku
Do szklanki rozkrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz 3 łyżki ciepłego mleka. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej pół łyżeczki soli oraz pozostały cukier. Składniki dokładnie wymieszaj.
Masło roztop w pozostałym ciepłym mleku.
Do mąki dodaj rozpuszczone drożdże oraz mleko z masłem. Składniki zagnieć na gładkie ciasto.
Ciasto powinno być gładkie oraz elastyczne. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na 90 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie stolnicę posyp mąką i ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm.
Przy pomocy okrągłej foremki wytnij z ciasta koła, ułóż je na desce i przykryj ściereczką.
W garnku rozgrzej olej i smaż na nim pączki z dwóch stron do uzyskania złotobrązowego koloru.
Usmażone pączki nadziej dżemem truskawkowym.
Przed podaniem pączki możesz posypać cukrem pudrem.

-
Bułki cynamonowe
-
Jagodzianki
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki śniadaniowe
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Parowańce
-
Ślimaki cynamonowe
-
Drożdżówka ze śliwkami
-
Domowe bułki
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Domowe bułeczki
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe
Informacje dietetyczne - sufganija
Wartości odżywcze sufganiji
Sufganija to pączki nadziewane dżemem. Warto wykonać je jako słodki deser.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sufganij
Lista alergenów dla Sufganiji przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Więcej informacji na temat sufganiji
Sufganija to okrągły wyrób cukierniczy przygotowywany w okresie święta Chanuka. Żydowska tradycyjna potrawa przygotowywana jest na bazie smażonego w głębokim tłuszczu ciasta drożdżowego, które nadziewane jest konfiturą lub marmoladą. Pyszne, domowe pączki warto podać jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na Sufganiję jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, mleko, cukier, żółtka jaja, masło, dżem truskawkowy, olej rzepakowy oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A jak zrobić Sufganiję - czyli okrągłe pączki? Do szklanki rozkrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz 3 łyżki ciepłego mleka. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej pół łyżeczki soli oraz pozostały cukier. Składniki dokładnie wymieszaj. Masło roztop w pozostałym ciepłym mleku. Do mąki dodaj rozpuszczone drożdże oraz mleko z masłem. Składniki zagnieć na gładkie ciasto. Ciasto powinno być gładkie oraz elastyczne. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie stolnicę posyp mąką i ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Przy pomocy okrągłej foremki wytnij z ciasta koła, ułóż je na desce i przykryj ściereczką. W garnku rozgrzej olej i smaż na nim pączki z dwóch stron do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone pączki nadziej dżemem truskawkowym. Przed podaniem pączki możesz posypać cukrem pudrem.
Drożdże stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Do witamin obecnych w drożdżach zaliczyć możemy większość witamin z grupy B, natomiast do składników mineralnych fosfor, żelazo, selen, potas, wapń, magnez oraz cynk.
Podsumowując domowa Sufganija to doskonała propozycja na słodką przekąskę, którą warto podać z kawą lub herbatą. Smaczne pączki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak równie dobrze smakują na zimno. Najlepsze pączki warto posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Szacunkowy koszt przygotowania sufganiji
Data aktualizacji przepisu: 29.09.2023