Sufganija
- Mąka pszenna typ 500 (200 g)
- Drożdże świeże - ćwierć kostki (25 g)
- Mleko 2% - ciepłe (200 ml)
- Cukier (50 g)
- Żółtko jajka (2 szt.)
- Masło (30 g)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony (100 g)
- Olej rzepakowy - do smażenia (2000 ml)
Przepis na sufganiję krok po kroku
Do szklanki rozkrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz 3 łyżki ciepłego mleka. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej pół łyżeczki soli oraz pozostały cukier. Składniki dokładnie wymieszaj.
Masło roztop w pozostałym ciepłym mleku.
Do mąki dodaj rozpuszczone drożdże oraz mleko z masłem. Składniki zagnieć na gładkie ciasto.
Ciasto powinno być gładkie oraz elastyczne. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na 90 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie stolnicę posyp mąką i ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm.
Przy pomocy okrągłej foremki wytnij z ciasta koła, ułóż je na desce i przykryj ściereczką.
W garnku rozgrzej olej i smaż na nim pączki z dwóch stron do uzyskania złotobrązowego koloru.
Usmażone pączki nadziej dżemem truskawkowym.
Przed podaniem pączki możesz posypać cukrem pudrem.
-
Bułki cynamonowe
-
Jagodzianki
-
Bułeczki bao
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Drożdżówki z serem
-
Drożdżówki z makiem
-
Bułki śniadaniowe
-
Bułki drożdżowe z dżemem
-
Ślimaczki cynamonowe
-
Cynamonki
-
Parowańce
-
Domowe bułki
-
Ślimaki cynamonowe
-
Drożdżówka ze śliwkami
-
Bułeczki drożdżowe z kruszonką
-
Domowe bułeczki
-
Bułki z budyniem
-
Bułki drożdżowe
Więcej informacji na temat sufganiji
Sufganija to okrągły wyrób cukierniczy przygotowywany w okresie święta Chanuka. Żydowska tradycyjna potrawa przygotowywana jest na bazie smażonego w głębokim tłuszczu ciasta drożdżowego, które nadziewane jest konfiturą lub marmoladą. Pyszne, domowe pączki warto podać jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na Sufganiję jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, mleko, cukier, żółtka jaja, masło, dżem truskawkowy, olej rzepakowy oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.
A jak zrobić Sufganiję - czyli okrągłe pączki? Do szklanki rozkrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz 3 łyżki ciepłego mleka. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej pół łyżeczki soli oraz pozostały cukier. Składniki dokładnie wymieszaj. Masło roztop w pozostałym ciepłym mleku. Do mąki dodaj rozpuszczone drożdże oraz mleko z masłem. Składniki zagnieć na gładkie ciasto. Ciasto powinno być gładkie oraz elastyczne. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie stolnicę posyp mąką i ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Przy pomocy okrągłej foremki wytnij z ciasta koła, ułóż je na desce i przykryj ściereczką. W garnku rozgrzej olej i smaż na nim pączki z dwóch stron do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone pączki nadziej dżemem truskawkowym. Przed podaniem pączki możesz posypać cukrem pudrem.
Drożdże stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Do witamin obecnych w drożdżach zaliczyć możemy większość witamin z grupy B, natomiast do składników mineralnych fosfor, żelazo, selen, potas, wapń, magnez oraz cynk.
Podsumowując domowa Sufganija to doskonała propozycja na słodką przekąskę, którą warto podać z kawą lub herbatą. Smaczne pączki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak równie dobrze smakują na zimno. Najlepsze pączki warto posypać cukrem pudrem przed podaniem.
Alergeny w sufganij
Lista alergenów dla Sufganiji przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze sufganiji
Sufganija to pączki nadziewane dżemem. Warto wykonać je jako słodki deser.
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.