Sufganija

Opublikowano: 06.03.2023 r., 13:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna sufganija z cukrem pudrem
Sufganija
Sufganija to wyroby cukiernicze, które przygotowywane są w okresie święta Chanuka. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na smaczne ciasto drożdżowe nadziewane konfiturą lub dżemem.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 20 min
480 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (200 g)
  • Drożdże świeże - ćwierć kostki (25 g)
  • Mleko 2% - ciepłe (200 ml)
  • Cukier (50 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Masło (30 g)
  • Dżem truskawkowy niskosłodzony (100 g)
  • Olej rzepakowy - do smażenia (2000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, wałek, szklanka, ściereczka

Przepis na sufganiję krok po kroku

Do szklanki rozkrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz 3 łyżki ciepłego mleka. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej pół łyżeczki soli oraz pozostały cukier. Składniki dokładnie wymieszaj.

Masło roztop w pozostałym ciepłym mleku.

Do mąki dodaj rozpuszczone drożdże oraz mleko z masłem. Składniki zagnieć na gładkie ciasto.

Ciasto powinno być gładkie oraz elastyczne. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na 90 minut do wyrośnięcia.

Po tym czasie stolnicę posyp mąką i ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm.

Przy pomocy okrągłej foremki wytnij z ciasta koła, ułóż je na desce i przykryj ściereczką.

W garnku rozgrzej olej i smaż na nim pączki z dwóch stron do uzyskania złotobrązowego koloru.

Usmażone pączki nadziej dżemem truskawkowym.

Przed podaniem pączki możesz posypać cukrem pudrem.

Jak oceniasz przepis na sufganiję
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,1% osób

Więcej informacji na temat sufganiji

Sufganija to okrągły wyrób cukierniczy przygotowywany w okresie święta Chanuka. Żydowska tradycyjna potrawa przygotowywana jest na bazie smażonego w głębokim tłuszczu ciasta drożdżowego, które nadziewane jest konfiturą lub marmoladą. Pyszne, domowe pączki warto podać jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Sprawdzony przepis na Sufganiję jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, drożdże, mleko, cukier, żółtka jaja, masło, dżem truskawkowy, olej rzepakowy oraz sól. Produkty te dostępne są w większości sklepów spożywczych.

A jak zrobić Sufganiję - czyli okrągłe pączki? Do szklanki rozkrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru, 2 łyżki mąki oraz 3 łyżki ciepłego mleka. Składniki dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej pół łyżeczki soli oraz pozostały cukier. Składniki dokładnie wymieszaj. Masło roztop w pozostałym ciepłym mleku. Do mąki dodaj rozpuszczone drożdże oraz mleko z masłem. Składniki zagnieć na gładkie ciasto. Ciasto powinno być gładkie oraz elastyczne. Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na 90 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie stolnicę posyp mąką i ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Przy pomocy okrągłej foremki wytnij z ciasta koła, ułóż je na desce i przykryj ściereczką. W garnku rozgrzej olej i smaż na nim pączki z dwóch stron do uzyskania złotobrązowego koloru. Usmażone pączki nadziej dżemem truskawkowym. Przed podaniem pączki możesz posypać cukrem pudrem.

Drożdże stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Do witamin obecnych w drożdżach zaliczyć możemy większość witamin z grupy B, natomiast do składników mineralnych fosfor, żelazo, selen, potas, wapń, magnez oraz cynk.

Podsumowując domowa Sufganija to doskonała propozycja na słodką przekąskę, którą warto podać z kawą lub herbatą. Smaczne pączki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak równie dobrze smakują na zimno. Najlepsze pączki warto posypać cukrem pudrem przed podaniem.

Alergeny w sufganij

Lista alergenów dla Sufganiji przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze sufganiji

na 100g gotowej potrawy

Sufganija to pączki nadziewane dżemem. Warto wykonać je jako słodki deser.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
738.74
480.18
Białko (g)
1.66
1.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
9.41
6.11
Węglowodany przyswajalne (g)
9.27
6.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.13
0.09
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
77.23
50.20
Tłuszcze nasycone (g)
6.32
4.11
Tłuszcze nienasycone (g)
70.91
46.09
Tłuszcze jednonasycone (g)
50.39
32.75
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
20.52
13.34
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
19.45
12.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.11
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
4.33
2.81
Potas (mg)
31.50
20.47
Wapń (mg)
13.39
8.70
Żelazo (mg)
0.49
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny sufganiji 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sufganiji

Koszt składników
38.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Drożdże świeże
25 g
ćwierć kostki
1.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Mleko 2%
200 ml
ciepłe
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Cukier
50 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 50 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Dżem truskawkowy niskosłodzony
100 g
4.00
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
1.43
Za 100 g
Olej rzepakowy
2000 ml
do smażenia
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 2
14.00
Za 2000 ml
Koszt składników
38.00