Stek z cebulką
- Mięso mielone wieprzowe (300 g)
- Cebula - 1 sztuka (105 g)
- Masło (15 g)
Przepis na stek z cebulką krok po kroku
Cebulę obierz i zetrzyj na tarce.
Cebulę razem ze szczyptą soli i pieprzu dodaj do mięsa i dokładnie wymieszaj.
Z mięsa uformuj kotlety.
Na patelni rozgrzej masło z rozmarynem.
Wyłóż kotlety na patelnię i smaż po 2 minuty z każdej strony. Następnie zależnie od stopnia wysmażenia smaż je jeszcze 1-3 minuty.
Po usmażeniu zostaw steki na 5 minut i dopiero podawaj.
-
Stek
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Stek z polędwicy wołowej
-
Chateaubriand
-
Stek z tuńczyka
-
Stek z antrykotu
-
Antrykot wołowy
-
Stek z rostbefu
-
Stek wieprzowy
-
Stek z grilla
-
Antrykot drobiowy
-
Stek siekany
-
Marynata do steka
-
Stek z łososia
-
Stek wołowy z grilla
-
Steki z udźca wołowego
-
Stek z grilla elektrycznego
-
Stek z cielęciny
-
Steki
Więcej informacji na temat steka z cebulką
Stek z cebulką zrobiony jest z mięsa mielonego i to dodatkowo wieprzowego, co kłóci się z tym, co normalnie nazywane jest stekiem. Klasycznie stek przygotowuje się z mięsa wołowego i to z całego plastra mięsa, nie z mielonego. Steki smaży się dosyć krótko, często z dodatkiem masła i ziół. Czas smażenia zależy od stopnia wysmażenia mięsa, który chcemy uzyskać. Najczęściej amerykanie dzielą wysmażenie steków na 3 poziomy:
- rare — stek krwisty, który w środku ma widoczne surowe mięso,
- medium — stel średnio wysmażony,
- well done — mięso, które jest w środku w pełni usmażone.
Przepis na stek z cebulką to bardziej burger niż stek. Mięso, którego użyjemy, będzie mielone i wieprzowe.
Jak zrobić stek z cebulką?
Zaczynamy od posiekanej cebulki w drobną kostkę lub starcia jej na tarce. Następnie łączymy befsztyk wieprzowy z cebulą i opcjonalnie przyprawami. Dokładnie wyrabiamy masę i formujemy kotlety. W międzyczasie rozgrzewamy patelnię z masłem i opcjonalnie ziołami, na przykład z rozmarynem. Zależnie od tego, jak wysmażone chcemy steki i jak grube zrobimy kotlety, to smażymy je po około 2 minuty z każdej strony, a potem jeszcze od 1 minuty do 3 zależnie od stopnia wysmażenia. Kotlety należy przekręcić przy pomocy łopatki, aby się nie rozpadły. Zarówno tych steków, jak i klasycznych nie podajemy, od razu po usmażeniu, tylko dajemy im 5-7 minut, żeby mięso odpoczęło. Po tym czasie możesz już podawać mięso. Klasycznymi dodatkami do steka są frytki lub pieczone ziemniaczki i warzywa, mogą być to zarówno świeże warzywa, jak i gotowane, na przykład szparagi lub brokuły.
Steki wieprzowe mielone z cebulą możesz podać całej rodzinie, ponieważ mięso mielone da radę pokroić nawet małe dziecko, co przy klasycznych stekach jest ciężkie, ponieważ do ich krojenia potrzebny jest ostry nóż — możesz to zaobserwować w wielu restauracjach, które specjalizują się w stekach i do ich krojenia podają gościom specjalne noże. Przy mielonym steku nie będzie takiego problemu, ponieważ mięso jest już rozdrobnione.
Alergeny w steku z cebulką
Lista alergenów dla steka z cebulką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze steka z cebulką
Takie steki zawierają dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, które należy ograniczać, dlatego jedz je z umiarem.
Energia i białka
(140g)
Węglowodany
(140g)
Tłuszcze
(140g)
Witaminy
(140g)
Składniki mineralne
(140g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.