Spód do pizzy z kalafiora

Opublikowano: 27.04.2021 r., 19:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Spód do pizzy z kalafiora na drewnianej desce dekorowany sosem pomidorowym.
Spód do pizzy z kalafiora
Spód do pizzy z kalafiora to idealna alternatywa dla osób na diecie redukcyjnej i bezglutenowej, które nie mogą skorzystać z tradycyjnej opcji. Jest bardzo smaczny.
Przygotowanie 25 min
Gotowanie i Pieczenie 15 min
133 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
21
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Kalafior 1 szt (600 g)
  • Ser parmezan (60 g)
  • Jajko (2 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, tymianek, oregano, bazylia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, blender, tarka, papier do pieczenia, blacha do pizzy

Przepis na spód do pizzy z kalafiora krok po kroku

Kalafior podziel na różyczki i wsadź do garnka z wodą. Gotuj przez 12 minut. Następnie wyciągnij kalafior i ostudź.

Kalafior zblenduj na gładką masę, następnie wyłóż na sitko i odcedź całą wodę.

Masę kalafiorową przełóż do miski i dodaj jajka. Zetrzyj ser na tarce o małych oczkach. Całość dopraw solą, pieprzem i ziołami, a następnie wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, następnie masę kalafiorową przełóż na blaszkę i ukształtuj za pomocą rąk jednolity spód.

Spód podpiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 12-15 minut.

Na gotowy spód możesz wyłożyć ulubione dodatki i piec jeszcze przez 8 minut.

Jak oceniasz przepis na spód do pizzy z kalafiora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat spodu do pizzy z kalafiora

Spód do pizzy z kalafiora to świetna alternatywa dla osób na diecie, które ze względu na restrykcje nie mogą jeść tego, wykonywanego tradycyjnie. Ten spód, choć inny, smakuje równie wspaniale i jest miłą odmianą dla klasycznej wersji. Jest powiewem świeżości w każdej kuchni. Pozwala na cieszenie się ulubioną potrawą bez konieczności rezygnowania z diety.

Pizza kalafiorowa to idealny pomysł na posiłek dla osoby eliminującej gluten, czy szukającej zamiennika z niskim indeksem glikemicznym. Dodatek sera sprawia, że spód jest naprawdę pyszny.

Fit pizza na spodzie z kalafiora jest lekka i zdrowa, a do tego ma mniej kalorii niż jej tradycyjna wersja. Ma także niski indeks glikemiczny i pozwala na przemycenie do diety większej ilości warzyw, w sposób pyszny i bezproblemowy. Ta wersja przypadnie do gustu nawet najmłodszym, a także osobom, które nie przepadają za kalafiorem, gdyż jego smak jest zdominowany przez ser i przyprawy.

Przepis na pizzę z kalafiora jest niezwykle łatwy i poradzi z nim sobie nawet osoba początkująca. Można do wykonania tego spodu użyć świeżego kalafiora, a można posiłkować się też mrożonym warzywem. Dzięki temu ta wspaniała pizza może gościć w menu przez cały rok. Warto pamiętać, że przy wykonywaniu tego ciasta należy dobrze odsączyć kalafiorowy mus z wody, inaczej ciasto będzie zbyt płynne i nie uda się.

Spód z kalafiora choć wykonany z warzywa i bez dodatku mąki, wciąż smakuje naprawdę świetnie. To wszystko zasługa pysznego parmezanu, który dodaje się do masy. Dzięki niemu ciasto po upieczeniu jest bardziej spójne, a także aromatyczne. Ten spód jest niezwykle cienki i chrupiący, więc przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnej, dobrze rozwałkowanej pizzy. Na wierzch pizzy można układać dowolne produkty, tak by stworzyć ulubione połączenie. Idealnie z pieczonym kalafiorem komponują się szparagi, a także suszone pomidory. Świetnie sprawdzi się też klasyczna wersja z sosem pomidorowym i mozzarellą, a także listkami bazylii. Danie które powstaje na tym spodzie jest tak pyszne, że stanowi świetną konkurencję dla tradycyjnej pizzy.

Alergeny w spodzie do pizzy z kalafiora

Lista alergenów dla spodu do pizzy z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze spodu do pizzy z kalafiora

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
70.45
133.86
Białko (g)
6.08
11.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
4.23
8.03
Węglowodany przyswajalne (g)
2.67
5.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.56
2.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
3.52
6.70
Tłuszcze nasycone (g)
2.05
3.89
Tłuszcze nienasycone (g)
1.48
2.80
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.13
2.15
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.34
0.65
Cholesterol (mg)
58.44
111.04

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
38.99
74.08
Witamina B6 (mg)
0.17
0.33
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.42
Witamina C (mg)
37.56
71.36
Witamina D (µg (mcg))
0.32
0.62
Witamina E (mg)
0.23
0.44
Retinol (µg (mcg))
38.52
73.19
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Ryboflawina (mg)
0.14
0.26
Niacyna (mg)
0.43
0.82
Foliany (µg (mcg))
51.68
98.18
Beta karoten (µg (mcg))
5.14
9.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
135.61
257.66
Potas (mg)
259.87
493.75
Wapń (mg)
117.09
222.47
Fosfor (mg)
116.65
221.63
Magnez (mg)
16.83
31.98
Żelazo (mg)
0.64
1.22
Cynk (mg)
0.61
1.16
Miedź (mg)
0.04
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny spodu do pizzy z kalafiora 21
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania spodu do pizzy z kalafiora

Koszt składników
25.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
600 g
1 szt
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 600 g
Ser parmezan
60 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 60 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Koszt składników
25.00