Przepis na sos serowy do nachos krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, suszone pomidory z chilli
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Ser zetrzyj na tarce.

W garnku umieść masło i rozpuść je, dodaj do niego mąkę, dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z chili, wymieszaj do połączenia składników i wlej mleko.

Rozprowadź je w masie z mąki i masła, podgrzej na średnim ogniu, dodaj ser cheddar i cały czas mieszając gotuj na wolnym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.

Sos serowy do nachos podany w miseczce. Obok niego znajduje się kawałek sera oraz ser starty na tarce.
Sos serowy do nachos
Koszt przygotowania dania
7.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
52 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
55

Sos serowy do nachos - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie serowym do nachos

Sos serowy do nachos to świetna propozycja na domowy sos serowy bez dodatku konserwantów i wszechobecnego cukru. Łatwy sos przygotujesz w niespełna 10 minut, dlatego zawsze możesz podać świeży gdy akurat zjawią się nieoczekiwani goście. Nachos to tradycyjna meksykańska przekąska wykonana z pieczonych lub podsmażonych kawałków tortilli kukurydzianej. Podaje się je z guacamole lub sosem serowym. Dodawane są także do różnych potraw kuchni meksykańskiej takich jak zupy. Tradycyjne nachos meksykańskie są pyszne i chrupiące, nie zawierają dodatków przypraw jak popularne chipsy. Przepis na sos serowy do nachos jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenie kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia sosu serowego potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ser cheddar lub inny twardy żółty ser, mleko, masło, mąka pszenna oraz suszone pomidory z chili.

Jak zrobić sos serowy do nachos? Na początek ser zetrzyj na tarce. W garnku umieść masło i rozpuść je, dodaj do niego mąkę, dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z chili, wymieszaj do połączenia składników i wlej mleko. Rozprowadź je w masie z mąki i masła i podgrzej na średnim ogniu, dodaj ser cheddar i cały czas mieszając gotuj na wolnym ogniu aż sos nieco zgęstnieje.

Cheddar to ser pochodzący z Anglii. Jest serem dojrzewającym, zawiera około 25 gram tłuszczu w 100 gramach produktu. Ma charakterystyczny ostry smak, żółto pomarańczowa barwę, jest twardy i nie ciągnie się po roztopieniu. Produkuje się go z mleka krowiego, nazwę swą zawdzięcza wsi w której go produkowano. Ser zawiera dużo witaminy A oraz wapnia i jodu. Jest on także dobrym źródłem kwasów omega 3. Wapń jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Zapobiega krzywicy u dzieci oraz występowaniu osteoporozy u osób dorosłych.

Podsumowując prosty przepis na pyszny sos przygotujesz bardzo szybko. Możesz go także przygotować z serka topionego, wystarczy że rozpuścisz go w mleku i dodasz przyprawy. Dobry sos możesz użyć do innych przekąsek takich jak świeże warzywa pokrojone w słupki.

Wartości odżywcze sosu serowego do nachos

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(20g)
Energia (kalorie)
264.68 kcal
52.94 kcal
Białko
11.89 g
2.38 g

Węglowodany w sosie serowym do nachos

Na 100g
Na porcję
(20g)
Węglowodany
6.01 g
1.20 g
Węglowodany przyswajalne
6.01 g
1.20 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(20g)
Tłuszcz
21.61 g
4.32 g
Tłuszcze nasycone
15.17 g
3.03 g
Tłuszcze nienasycone
6.44 g
1.29 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.58 g
1.12 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.87 g
0.17 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol
62.56 mg
12.51 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos serowy do nachos

Na 100g
Na porcję
(20g)
Witamina A
175.28 µg (mcg)
35.06 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.06 mg
0.01 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Witamina B12
0.62 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.52 mg
0.10 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
173.76 µg (mcg)
34.75 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.02 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.05 mg
Niacyna
0.33 mg
0.07 mg
Beta karoten
50.00 µg (mcg)
10.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos serowy do nachos

Na 100g
Na porcję
(20g)
Sód
276.84 mg
55.37 mg
Potas
109.40 mg
21.88 mg
Wapń
346.12 mg
69.22 mg
Fosfor
239.36 mg
47.87 mg
Magnez
18.16 mg
3.63 mg
Cynk
1.74 mg
0.35 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu serowego do nachos 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie serowym do nachos

Lista alergenów dla sosu serowego do nachos przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser cheddar
    • Mleko 3,2%
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania sosu serowego do nachos

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser cheddar
150 g
6.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 150 g
Mleko 3,2%
180 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 ml
Mąka pszenna typ 500
15 g
1 łyżka stołowa
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Masło
30 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 30 g
Liczba porcji:
Koszt składników
17.00
Jak oceniasz przepis na sos serowy do nachos
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób