Jak zrobić sos serowy do makaronu?

Sos serowy świetnie komponuje się z makaronem, jednak te dostępne w sklepach raczej nie zachwyca smakiem, ale również dobrym składem. A więc jak zrobić sos serowy do makaronu w domu?

1. Przygotuj potrzebne składniki:

- szklankę śmietanki kremówki,

- 35 g natki pietruszki,

- 150 g dowolnego ulubionego sera startego na tarce.

2. W garnku podgrzej śmietankę.

3. Dodaj do niej ser i cały czas mieszając, pozwól, by się roztopił.

4. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do sera.

5. Gdy sos będzie miał już jednolitą, gładką konsystencję dodaj do niego sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

6. Gotowy sos wymieszaj z makaronem.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić sos serowy do makaronu?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić sos serowy do makaronu? Co jeszcze warto wiedzieć?

Ser to produkt, który gości w naszej diecie w różnorakiej formie. Obecnie, ze względu na bogatą ofertę można spróbować wielu rodzajów z całego świata. Do najpopularniejszych gatunków sera można zaliczyć:

- gouda,

- brie,

- cheddar,

- ementaler,

- camembert,

- parmezan,

- oscypek.

Ciekawostką jest, że według badań przeprowadzonych przez międzynarodowy zespół naukowców i opublikowanych w magazynie „Nature”, okazuje się, że najstarszy na świece ser produkowano już 7500 lat temu w neolicie, na terenie dzisiejszej Polski, na Kujawach.

Sery zwykle wykonywane są z mleka:

- krowiego – np. gouda, ementaler,

- owczego – np. bryndza, oscypek,

- koziego – np. cabrion

Sos serowy świetnie komponuje się z makaronem, jednak te dostępne w sklepach raczej nie zachwyca smakiem, ale również dobrym składem. Najlepszy jest zdecydowanie ten robiony samodzielnie w domu. A więc jak zrobić sos serowy do makaronu w domu? Oto najprostszy przepis na sos serowy:

1. Przygotuj potrzebne składniki:

- szklankę śmietanki kremówki,

- 35 g natki pietruszki,

- 150 g dowolnego ulubionego sera startego na tarce.

2. W garnku podgrzej śmietankę.

3. Dodaj do niej ser i cały czas mieszając, pozwól, by się roztopił.

4. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do sera.

5. Gdy sos będzie miał już jednolitą, gładką konsystencję dodaj do niego sól, pieprz i gałkę muszkatołową.

6. Gotowy sos wymieszaj z makaronem.

Zastanawiasz się jak ugotować szybki makaron z sosem serowym? Możesz skorzystać z powyższej propozycji lub nieco ją urozmaicić. W jaki sposób?

- dodając szpinak,

- dodając papryczkę chili,

- dodając trufle,

- mieszając rodzaje serów,

- dodając czosnek lub cebulę.

To łatwy, a przy tym pyszny pomysł na obiad. Makaron z sosem serowym da się przygotować w kilka chwil, tak naprawdę może być gotowy już w 15 minut. Pasuje idealnie do spaghetti, rurek, czy kokardek. Na co dzień warto jednak sięgać po makaron pełnoziarnisty, który jest świetnym źródłem węglowodanów złożonych i błonnikiem. Będzie odpowiedni nie tylko na szybki i tani obiad dla dorosłych, ale także dla najmniejszych smakoszy. Warto go połączyć z warzywami, by pry okazji dostarczał sporo cennych witamin.

Dlaczego warto sięgać po ser na co dzień? Na pewno ze względu na jego wyjątkowy smak. Sery wzbogacają każde danie o ostrą nutę i posmak umami. Dostarczają jednak dość sporo kalorii, głównie ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Mimo wysokiej kaloryczności produktu ser żółty obfituje w cenne dla zdrowia człowieka składniki pokarmowe, witaminy i sole mineralne - głównie: białko, witaminę A i D, wapń, chlor oraz fosfor. Witamina A jest odpowiedzialna za przebieg procesów wzrostowych, przemian tłuszczów oraz wspiera regenerację komórek. Witaminy z grupy B odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Sery są też bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a białko jest jednym z podstawowych składników pożywienia. Z uwagi na to, iż ser żółty zaliczany jest do produktów ciężkostrawnych i mogących powodować wzdęcia, ograniczyć jego spożycie powinny także osoby starsze, które ze względu na wiek i zachodzące zmiany w organizmie są bardziej narażone na problemy trawienne.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto