Sos serowy do nachos
- Ser cheddar (150 g)
- Mleko 3,2% (180 ml)
- Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka stołowa (15 g)
- Masło (30 g)
Przepis na sos serowy do nachos krok po kroku
Ser zetrzyj na tarce.
W garnku umieść masło i rozpuść je, dodaj do niego mąkę, dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z chili, wymieszaj do połączenia składników i wlej mleko.
Rozprowadź je w masie z mąki i masła, podgrzej na średnim ogniu, dodaj ser cheddar i cały czas mieszając gotuj na wolnym ogniu, aż sos nieco zgęstnieje.
Więcej informacji na temat sosu serowego do nachos
Sos serowy do nachos to świetna propozycja na domowy sos serowy bez dodatku konserwantów i wszechobecnego cukru. Łatwy sos przygotujesz w niespełna 10 minut, dlatego zawsze możesz podać świeży gdy akurat zjawią się nieoczekiwani goście. Nachos to tradycyjna meksykańska przekąska wykonana z pieczonych lub podsmażonych kawałków tortilli kukurydzianej. Podaje się je z guacamole lub sosem serowym. Dodawane są także do różnych potraw kuchni meksykańskiej takich jak zupy. Tradycyjne nachos meksykańskie są pyszne i chrupiące, nie zawierają dodatków przypraw jak popularne chipsy. Przepis na sos serowy do nachos jest łatwy do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenie kulinarnego aby go wykonać. Do zrobienia sosu serowego potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ser cheddar lub inny twardy żółty ser, mleko, masło, mąka pszenna oraz suszone pomidory z chili.
Jak zrobić sos serowy do nachos? Na początek ser zetrzyj na tarce. W garnku umieść masło i rozpuść je, dodaj do niego mąkę, dopraw solą, pieprzem i suszonymi pomidorami z chili, wymieszaj do połączenia składników i wlej mleko. Rozprowadź je w masie z mąki i masła i podgrzej na średnim ogniu, dodaj ser cheddar i cały czas mieszając gotuj na wolnym ogniu aż sos nieco zgęstnieje.
Cheddar to ser pochodzący z Anglii. Jest serem dojrzewającym, zawiera około 25 gram tłuszczu w 100 gramach produktu. Ma charakterystyczny ostry smak, żółto pomarańczowa barwę, jest twardy i nie ciągnie się po roztopieniu. Produkuje się go z mleka krowiego, nazwę swą zawdzięcza wsi w której go produkowano. Ser zawiera dużo witaminy A oraz wapnia i jodu. Jest on także dobrym źródłem kwasów omega 3. Wapń jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Zapobiega krzywicy u dzieci oraz występowaniu osteoporozy u osób dorosłych.
Podsumowując prosty przepis na pyszny sos przygotujesz bardzo szybko. Możesz go także przygotować z serka topionego, wystarczy że rozpuścisz go w mleku i dodasz przyprawy. Dobry sos możesz użyć do innych przekąsek takich jak świeże warzywa pokrojone w słupki.
Alergeny w sosie serowym do nachos
Lista alergenów dla sosu serowego do nachos przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser cheddar
- Mleko 3,2%
- Masło
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze sosu serowego do nachos
Sos serowy wykonany w domu nie zawiera dodatku cukru ani konserwantów, jak gotowe odpowiedniki sklepowe. Jest jednak wyrobem kalorycznym dlatego zwracaj uwagę na ilość, którą spożywasz. Powinny go unikać osoby na dietach redukcyjnych.
Energia i białka
(20g)
Węglowodany
(20g)
Tłuszcze
(20g)
Witaminy
(20g)
Składniki mineralne
(20g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.