Sos pomidorowy do makaronu
- Pomidory w puszce (400 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (100 g)
- Marchewka - 1 mała sztuka (100 g)
- Seler naciowy (100 g)
- Bulion warzywny (100 ml)
Przepis na sos pomidorowy do makaronu krok po kroku
Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Pokrój seler w cienkie półksiężyce.
Rozgrzej olej na patelni i zeszklij cebulę, dodaj marchew i seler, duś 4 minuty.
Na patelnię wlej bulion warzywny. Dodaj pomidory. Duś na małym ogniu przez 30 minut.
Sos dopraw solą, pieprzem, oregano oraz świeżą bazylią.
Podawaj z makaronem.
Więcej informacji na temat sosu pomidorowego do makaronu
Sos pomidorowy do makaronu to doskonała propozycja na jarski obiad. Sos pomidorowy jest aromatyczny i prosty w przygotowaniu. Na jego bazie możesz przygotować pyszny obiad bez dodatku mięsa. Przepis na dobry sos pomidorowy do makaronu jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do zrobienia tego wegetariańskiego sosu będą Ci potrzebne następujące produkty spożywcze: pomidory w puszcze bez skóry, cebula, bulion warzywny, marchew, seler naciowy, oregano, świeża bazylia, olej, sól i pieprz.
Jak zrobić sos pomidorowy do makaronu? Na początku przygotuj warzywa. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Selera naciowego pokrój w cienkie półksiężyce. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Rozgrzej olej na patelni. Zeszklij cebulę, dodaj marchew i seler, duś 4 minuty. Następnie całość podlej bulionem, dodaj pomidory i zagotuj. Duś na średnim ogniu przez 25 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem, oregano i świeżą bazylią.
Pomidory są źródłem likopenu, naturalnego przeciwutleniacza, którego działanie nie zanika po obróbce termicznej warzywa. Kwasy zawarte w pomidorach nasilają rozkład tłuszczów w wątrobie. Błonnik oraz pektyny pomidorowe dają uczucie sytości i pomagają obniżać poziom cholesterolu we krwi. Pomidory są dobrym źródłem potasu, który obniża ciśnienie krwi i reguluje pracę serca. Seler jest warzywem korzeniowym, wykorzystuje się do spożycia jego bulwę oraz nać która ma delikatniejszy lekko orzeźwiający smak. Seler zawiera bardzo duże ilości witaminy C, sporo witamin z grupy B oraz witaminę E. Witamina C ma właściwości wzmacniające odporność, jest naturalnym przeciwutleniaczem, wzmacnia także naczynia krwionośne. Witamina E zwana witaminą młodości. Znaleźć możemy ją tylko w warzywach, jest bardzo wrażliwa na wysoką temperaturę. Witamina E ponadto pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu oraz wspomaga prawidłową pracę układu nerwowego. Związki zawarte w selerze mają działanie moczopędne i łagodzące skurcze.
Podsumowując szybki i łatwy w przygotowaniu sos z pomidorów z puszki to bardzo dobra propozycja na wegetariański obiad. Na bazie sosu możesz przygotować także inne dania obiadowe. Sos pomidorowy możesz zawekować i przechowywać z lodówce do 2 tygodni.
Alergeny w sosie pomidorowym do makaronu
Lista alergenów dla sosu pomidorowego do makaronu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler naciowy
- bulion warzywny
Wartości odżywcze sosu pomidorowego do makaronu
Sos pomidorowy do makaronu to wspaniała alternatywa dla sosów na bazie śmietany. Sos pomidorowy jest lekki. Jest niskokaloryczny i pełen składników odżywczych.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.